7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDespagubirile pentru familia lui Teo Peter, calculate de Pentagon

Despagubirile pentru familia lui Teo Peter, calculate de Pentagon

Secretarul american al apararii are ultimul cuvânt in cazul Teo Peter. Deocamdata, acesta nu a decis care va fi valoarea despagubirilor acordate familiei basistului trupei Compact. La intrevederea dintre Traian Basescu si Donald Rumsfeld, de acum doua zile, a fost atins si acest subiect. Presedintele României i-a cerut sefului Pentagonului solutionarea corecta a situatiei.


Traian Basescu a precizat ca, pe lânga partea civila in dosarul Teo Peter, proces pe care si Guvernul României il sustine, i-a solicitat sefului de la Pentagon, Donald Rumsfeld, sa aiba in vedere „o solutionare corecta“ a acestei probleme, pe latura civila.


„Partea civila este un proces pe care Guvernul României il sustine, dar zona de despagubiri este in momentul de fata responsabilitatea Pentagonului si noi avem convingerea ca acest lucru trebuie privit cu atentie la vârful liderilor politici ai Pentagonului si nu lasat la un nivel scazut de decizie“, a declarat Basescu dupa intâlnirea cu oficialul american.


Intrebat de ziaristii români daca solicitarea familiei Peter in valoare de un milion de euro este „corecta“, Basescu a raspuns: „Este foarte bine (…), consider corecta solicitarea si nu oferta foarte scazuta care s-a facut“.


Avocatii americani angajati de familia lui Teo Peter si de Guvernul României au depus pe 20 iulie 2006 o cerere oficiala catre autoritatile armatei americane solicitând, conform procedurilor de peste Ocean, formarea unei comisii speciale care sa determine cuantumul daunelor banesti cuvenite.


Pentru ca justitia americana s-a pronuntat deja in acest caz – puscasul marin Cristopher Van Goethem, cel care a accidentat taxiul in care se afla Teo Peter, fiind achitat de ucidere din culpa – aparatorii au depus cererea la Pentagon. Procedura initiata este una strict administrativa, care urmareste obtinerea unor despagubiri din partea statului american, nu a puscasului marin. Familia Peter nu stie care sunt sansele demersului, iar raspunsul oficialilor americani este asteptat abia peste câteva luni. Potrivit avocatilor, ultimul cuvânt in asemenea cazuri il are chiar secretarul de stat al apararii, Donald Rumsfeld.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS