22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSfântul Ilie, uitat de tineri

Sfântul Ilie, uitat de tineri

Pe 20 iulie, crestin-ortodocsii au sarbatorit ziua de cinstire a Sfântului Mare Proroc Ilie Tesviteanul, care se mai numeste popular si Sântilie. Multi tineri insa au uitat de acesta, sarbatorind doar „Sfintii“ de import.


Joi seara mai nimeni nu si-a amintit de sarbatoarea pe care toti crestinii ar fi trebuit sa o cinsteasca asa cum se cuvenea; foarte putini tineri craioveni prezenti in cluburi pentru a-si sarbatori ziua onomastica.


Majoritatea au preferat terasele, din motive mult mai practice: racoare si aer curat, fara fum de tigara.


Pe lânga toate acestea lipseste si promovarea evenimentului sau mai bine zis proprietarii de cluburi nu prea stiu sa profite de anumite ocazii care se ivesc in aceasta perioada pentru a-si umple cluburile cu clienti. In Craiova nici unul dintre cluburile cu renume in realizarea unor petreceri de neuitat nu a organizat party-uri cu ocazia sarbatorii Sfântului Ilie.


„Nu cunoastem pe nimeni cu numele de Iulian, Ileana sau ceva legat de Sfântul Ilie si nu cred ca vreun club din Craiova a organizat petreceri pentru sarbatorirea acestei zile. Din pacate, nici organizatorii nu stiu sa profite de ocazie. Toti se inghesuie sa organizeze petreceri doar pentru sarbatori care nu sunt ale noastre, Valentine’s Day sau Hallowen“, a declarat Bogdan Moreanu, un client al cluburilor craiovene.


Sfântul Ilie, aducatorul ploilor


In fiecare an, la 20 iulie, crestin-ortodocsii il sarbatoresc pe Sfântul Mare Proroc Ilie Tesviteanul, cel care aduce ploile si o data cu ele, tunete si fulgere. In credinta populara se spune ca acesta umbla pe cer in timpul furtunilor intr-un car de foc, iar fulgerele, trasnetele si tunetele se nasc, in parerea populara, când Sântilie trasneste demonii si locurile in care acestia se ascund. In ajunul zilei de Sântilie (denumirea populara a zilei), fetele se duceau noaptea pe câmpurile de cânepa unde se tavaleau goale. Daca in acea noapte visau cânepa verde, era semn ca se vor marita cu un tânar, iar daca visau cânepa uscata, se casatoreau cu barbati trecuti de prima tinerete. Sf. prooroc si-a incheiat misiunea pe pamânt, a fost inaltat la cer, cu trup cu tot, intr-un car de foc, lasând in urma lui pe Elisei, alt proroc, sa slujeasca adevarata credinta.


Sarbatoarea Prorocului Ilie Tesviteanul este si ziua Aviatiei române, acest sfânt fiind considerat, incepând cu anul 1913, ocrotitorul si patronul aviatorilor. Acest fapt se datoreaza felului in care s-a savârsit din viata, fiind purtat in vazduh pe un car de foc.


In calendarul popular, aceasta zi marcheaza miezul verii pastorale, când ciobanii separa oile, iar pe munti se organizeaza vestitele Nedei si Sântilii. Scenariul ritual specific acestei zile contine descântece pentru prevenirea sau indepartarea vijeliilor, grindinei si ploilor torentiale

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS