7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDaria Hamza - debut artistic

Daria Hamza – debut artistic

„Portretele, compozitiile si naturile statice ne arata un artist cu multa sensibilitate, care are o linie sigura, stie sa-si rezolve problemele cromatice, stapâneste spatiul si asezarea subiectului in cadru“. Aceasta este caracterizarea pe care muzeograful George Craciunoiu i-a facut-o, la momentul debutului, Virginicai Bobolocu.


Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale prin expozitia realizata la Galeriile Cromatic din Craiova isi propune sa aduca in fata iubitorilor de frumos picturile unui artist debutant. Daria Hamza este absolventa a Facultatii de Litere din cadrul Universitatii din Craiova si in prezent este profesoara de limba si literatura franceza la Colegiul Tehnic „Ion Mincu“ din localitate. Pe numele sau Virginica Bobolocu, (Daria Hamza fiind doar un pseudonim), artista a reusit sa lanseze pe piata si un volum de teatru intitulat „Desert in vara“.


Aflata la prima expozitie, Virginica Bobolocu ne propune o incursiune in lumea culorii, bine argumentata si coerenta, in care formele si culorile se imbina fericit dând nastere unor lucrari de o deosebita sensibilitate.


Cromatica intensa aminteste de fovismul francez si pune in evidenta arlechini bine definiti si particularizati, personaje demne ale imaginarului artistei.


Recurgând la tehnica picturii in ulei, artista stabileste coordonatele unei lumi personale, aflata intr-o continua expansiune, in care obiectele naturilor statice prind forma si culoare pe pânza tablourilor sale.


„Ne bucuram sa o sprijinim pe Daria Hamza la debutul ei artistic, considerând si sperând ca viitorul ii va aduce mai multe expozitii, atât personale, cât si de grup. Cu acest prilej, conducerea Galeriilor Cromatic tine sa ii ureze multe realizari artistice“, a declarat muzeograful George Craciunoiu, prezent la vernisajul expozitiei.


Expozitia Dariei Hamza de la Galeriile Cromatic procura reale satisfactii intr-un limbaj pe intelesul tuturor, dar care indeamna totusi la meditatie.


Un spirit autodidact


Talent nativ, un spirit autodidact, Hamza incearca cu modestie, dar nu fara ambitie sa ajunga in sfera celor care au promovat domeniul culorilor.


Cu gânduri frumoase, si nu lipsita de vadite emotii, a prezentat lucrarile sale unui public destul de numeros. Lucrarile expuse contureaza un mesaj de stari sufletesti si un inceput spre lungul drum al artelor frumoase.


„Am observat ca foloseste o tehnica in compozitiile sale ce solicita indemânare si exercitiu. Privind creatiile acestei tinere artiste nu se poate sa nu te viziteze uimirea“, a spus muzeograful George Craciunoiu.


Pictura pentru Daria Hamza este un mod de a fi, de a se aseza in mijlocul unei lumi care o fascineaza, desi ii simte si ii cunoaste durerile.


„La inceput m-am hotarât sa fac natura moarta, tocmai datorita faptului ca am descoperit acea metafizica a obiectelor, un farmec discret al lor si felul cum cadea lumina asupra acestora. Pictez pentru ca imi doresc sa fac ceva util si totodata ceva frumos si sa ma detasez oarecum de cotidian. Imi place sa fac ceva in genul: sa ma joc cu culorile, dar sa rezulte ceva serios. Florile din aceste tablouri nu sunt flori reale, ci sunt doar umbre-text, pentru a sugera anumite stari. Nu am vrut sa surprind aspectul florilor, ci partea lor senzitiva, sensibilitatea. Sunt flori care exprima tristete, curiozitate (florile gen ochi), iar cele pe fond negru exprima revolta“, a declarat artista Daria Hamza, cuprinsa de o puternica stare emotiva care i-a impresionat pe toti cei prezenti la eveniment.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS