17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJuristii blocheaza reconstructia Rastului

Juristii blocheaza reconstructia Rastului

Doua luni au trecut de când sinistratii din Rast si-au insemnat cu tarusi terenurile unde isi vor construi noile case. Primaria Rast va cumpara terenurile si le va concesiona sinistratilor. Aceasta ar putea fi o solutie, dar, deocamdata, nici o institutie implicata in reconstructia Noului Rast nu poate demara lucrarile.


S-au facut pe hârtie planurile caselor, drumurilor, retelei de energie electrica a Noului Rast, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) si Consiliul Judetean (CJ) Dolj, institutii implicate in reconstructia Rastului, vor incepe de saptamâna viitoare negocierile cu firmele de constructii, dar nu exista teren pe care sa se construiasca. Terenul pe care autoritatile judetene au pus ochii este proprietatea a 300 de sateni care au privit timp de doua luni cum acesta a fost impartit si masurat fara ca nimeni sa le spuna ce vor primi in schimbul lotului lor de pamânt. Si au tacut pentru ca s-au gândit la semenii lor care pierdusera tot. Majoritatea au semnat niste procese-verbale prin care au fost de acord sa faca schimb de terenuri, dar cum acestea nu au nici o valoare juridica, pe proprietatea lor si pe culturile lor au fost si sunt amplasate pe rând corturi, cotete pentru animale si locuinte modulare. In plus, cu toate ca exista o hotarâre de consiliu local de stramutare a Rastului, in aceasta hotarâre nu este precizat si locul unde va fi amplasat Noul Rast.


Prefectura a mintit CJ Dolj


In tot acest timp autoritatile judetene au tras mâta de coada si au asteptat sa pice din cer rezolvarea situatiei juridice a terenurilor, iar când solutia salvatoare a aparut, nimeni nu a demarat pâna acum procedurile. Institutiile isi arunca in continuare acuze si se scuza, doar doar or scapa basma curata din aceasta poveste. Toate aceste acuze se indreapta spre Prefectura Dolj, institutie care trebuia sa consilieze Primaria Rast si sa supravegheze procedurile juridice. Victor Odolbasa, vicepresedintele CJ Dolj, a declarat ca el i-a intrebat pe reprezentantii prefecturii la intâlnirea cu ministrul constructiilor si lucrarilor publice, Laszlo Borbely, daca situatia juridica a fost rezolvata si a primit un raspuns afirmativ. „Am intrebat in plenul sedintei daca s-a rezolvat situatia terenurilor pentru ca trebuia sa stiu cum ne programam noi negocierile cu constructorii si ce termene stabilim. Am fost asigurat ca situatia este rezolvata si am fost invitat chiar sa vad. Acum câteva zile am aflat ca lucrurile nu stateau deloc asa“, a declarat Odolbasa. Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, recunoaste ca l-a asigurat pe vicele Odolbasa ca situatia a fost rezolvata, dar in acel moment si el fusese informat gresit de propriii angajati. „La momentul respectiv nici eu nu stiam. Fusesem informat de juristii prefecturii ca situatia este in lucru, dar probabil ca eu nu le-am pus intrebarile corecte, iar eu am considerat ca este suficient ca oamenii sa-si dea acordul ca lucrarile de reconstructie sa inceapa. Mâine (azi – n.r.) ma voi duce la Rast ca sa pun la punct ultimele detaliii cu primarul si notarul“, a explicat Giugea. Directorul Directiei de Verificare a Legalitatii Actelor, Eugen Marinescu, care a fost contactat telefonic de GdS pentru a fi intrebat de ce nu a oferit informatii corecte prefectului, nu a putut fi gasit.


„Nu avem pâna acum teren pe care sa construim“


Chiar daca autoritatile au gasit pâna la urma rezolvarea situatiei juridice a terenurilor prin cumpararea de catre Primaria Rast a celor 250 de hectare de teren din Noul Rast, procedurile sunt departe de a incepe. „Trebuie sa scoatem listele cu proprietarii terenurilor, sa gasim mostenitorii celor care au decedat, sa vedem care au succesiunile facute si dupa aceea sa ne consultam cu ei si astea dureaza ceva timp. Vom incerca sa ii convingem si pe cei 15 care nu vor sa renunte la pamânt si daca nu inteleg vom fi nevoiti sa ii expropriem. Eu cred insa ca oamenii vor accepta cele 20 de milioane pe hectar, in conditiile in care un hectar de teren agricol in Rast se vinde cu 13-15 milioane de lei. Cu acesti bani pot sa cumpere pamânt in alta parte si le ramân si bani“, a spus primarul Iulian Silisteanu. Nu se stie de cât timp mai este nevoie ca sinistratii sa devina concesionarii terenurilor primariei, dar MTCT si CJ Dolj declara ca la inceputul lui august firmele de constructii vor fi pregatite sa demareze lucrarile in Noul Rast. Constructiile nu vor incepe insa daca oamenii nu vor avea un „drept real“ asupra terenurilor. „Daca au gasit o solutie, sa o valorifice. Deocamdata, sinistratii nu au nici un drept real asupra terenurilor si nimeni nu o sa lucreze acolo in aceste conditii. Sunt tot la stadiul de idei, iar miercuri o sa incepem negocierile cu constructorii de locuinte si peste o saptamâna toti o sa asteptam raspunsul autoritatilor judetene. Am facut niste proiecte, prezentam constructorilor oferte pentru un plan care sta in aer, deoarece nu avem pâna acum teren pe care sa construim“, a declarat Marin Cotescu, directorul Directiei de Dezvoltare in Constructii din cadrul MTCT.


Electrica a semnat contractul, dar nu are unde sa lucreze


De aceasta problema se loveste si CJ Dolj, care a semnat deja contractul cu SC Electrica Oltenia SA pentru reteaua de energie electrica a Noului Rast si care va incepe negocierile cu constructorii retelei de drumuri. „Bani, studii de fezabilitate, proiecte exista, unele firme au semnat deja, iar altele o vor face in curând, dar nu putem sa intram sa construim pe terenul altor oameni. Nu voi face un metru in Noul Rast daca nu construiesc pe teren care apartine Consiliului Local Rast, deoarece incalc flagrant legea si tulbur o proprietate“, a declarat presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa. Autoritatile doljene au facut rost de fonduri pentru acoperirea cheltuielilor notariale si pentru cumpararea de CL Rast a celor 250 de hectare de teren agricol. CJ Dolj va aloca 7,5 miliarde de lei din surplusul realizat din colectarea taxelor si impozitelor, iar Prefectura Dolj trei miliarde de lei din sponsorizari. Nu mai ramâne de facut decât un pas si, cel mai greu, intocmirea actelor de vânzare-cumparare a terenurilor din Noul Rast care deocamdata este doar o idee a autoritatilor, in jurul careia se tes de doua luni incoace zeci de planuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII