12.8 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateOltenii nu renunta la subventiile agricole

Oltenii nu renunta la subventiile agricole

Aderarea României la Uniunea Europeana va aduce o serie de schimbari majore in agricultura. Având in vedere ca reprezentantii UE vor sa gestioneze cât mai bine banii alocati producatorilor agricoli, incepând din 2007 acestia va trebui sa fie organizati in grupuri de producatori.


O data cu aderarea României la UE, agricultorii care nu doresc sa formeze grupuri de producatori risca atât sa nu-si mai poata comercializa produsele incepând din 2007, cât si sa nu mai primeasca subventii agricole. UE incurajeaza crearea de organizatii ale producatorilor in primul rând pentru a corespunde procesului de concentrare din ce in ce mai mare a circuitelor de distributie. Grupurile de producatori sunt organizatii economice care se constituie si functioneaza la initiativa libera a cultivatorilor pentru valorificarea anumitor categorii de produse (fructe, legume, produse ce urmeaza sa fie prelucrate, ciuperci, struguri de masa, cartofi timpurii si de vara). „Grupurile de producatori sunt persoane juridice de drept privat, astfel ca mai multi producatori trebuie mai intâi sa se constituie ca grup si sa se inregistreze ca agent economic la Camera de Comert si Industrie. Ulterior trebuie sa se adreseze Directiei pentru Agricultura pentru a fi atestate ca grupuri de producatori“, a declarat Cornel Popa, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj. Potrivit spuselor acestuia, o prima conditie pentru atestarea ca grup de producatori este aceea ca agricultorii respectivi in decursul unui an sa comercializeze produsul sau categoria de produs aleasa.


Producatorii agricoli pot impune pretul


Unul din avantajele constituirii unui grup de producatori este acela ca asigura programarea productiei si modificarea acesteia in conformitate cu cererea, in conditii de calitate si cantitate. „Un prim avantaj al reunirii intr-un grup de producatori este acela ca pot negocia, si implicit impune pretul, direct cu producatorul de conserve sau cu distribuitorul“, a spus Cornel Popa. In plus, pentru ca sunt un grup si muncesc o suprafata mai mare de teren decât daca ar face-o individual, acestia pot negocia, si implicit reduce, costurile de productie.


Grupurile dezvolta localitatile


Mai mult decât atât, grupul respectiv va infiinta locuri noi de munca si va duce la o dezvoltare evidenta a localitatii. „Un grup de producatori va atrage in localitatea sau zona respectiva si un depozitar, si poate si o fabrica de conserve, pentru a nu pierde din productie in cazul in care nu au reusit sa le vânda la un pret rezonabil“, a adaugat Popa. Potrivit informatiilor primite de la DADR, in Dolj exista deja patru grupuri de producatori aflate in faza de atestare (la Desa, la Poiana Mare, la Dabuleni si la Teasc).


Organizarea agricultorilor in grupuri de producatori ar fi si in avantajul consumatorilor, deoarece produsele acestora vor fi etichetate cu datele de identificare ale produsului (numele grupului de producator, al producatorului, lotul si data la care a fost cules).


Avantajele grupurilor de producatori


– Procurarea mai usoara de material saditor, pesticide, utilaje


– Negocierea unor preturi avantajoase pentru produsele membrilor


– Protejarea produselor impotriva importurilor prin sustinerea politicilor de pret pe lânga MAPDR


– Sprijin prin alocatii guvernamentale


– Planificarea productiei si ajustarea ei, in functie de cerintele pietei


– Reducerea costurilor de aprovizionare si de comercializare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS