16.6 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateControlul SIF, cu banii de la BIR?

Controlul SIF, cu banii de la BIR?

Cei care credeau ca s-a asternut praful pe unul dintre dosarele grele ale DNA – cel referitor la fraudarea Bancii Internationale a Religiilor si care il vizeaza si pe omul de afaceri Dinel Staicu – s-au inselat. In câteva saptamâni, procurorii anticoruptie vor finaliza ancheta in acest caz si vor sesiza instanta de judecata.


Ancheta in dosarul privind fraudarea Bancii Internationale a Religiilor, in care este implicat si controversatul afacerist craiovean Dinel Staicu, se afla intr-un stadiu foarte avansat, a declarat ieri purtatorul de cuvânt al DNA, Livia Saplacan. Potrivit sursei citate, principala acuzatie adusa lui Staicu este complicitate la abuz in serviciu. Procurorii Biroului de macro-criminalitate economico-financiara din DNA au inceput inca din 2004 urmarirea penala impotriva omului de afaceri craiovean sub aspectul savârsirii infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, utilizarea creditelor in alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, precum si neurmarirea destinatiei acestora, conform normelor bancare. Potrivit Liviei Saplacan, din februarie 2006, urmarirea penala a fost extinsa si in cazul altor 23 de persoane, functionari bancari. „Fosta conducere a Bancii Internationale a Religiilor este acuzata de abuz in serviciu, in timp ce Dinel Staicu este acuzat de complicitate la aceeasi infractiune“, a precizat purtatorul de cuvânt al DNA.


Prejudiciu de 444 de miliarde de lei


In perioada 1999-2000, Banca Internationala a Religiilor a cesionat creante in valoare totala de 106,7 miliarde de lei decurgând din contracte de imprumut acordate pentru 13 societati comerciale apartinând lui Dinel Staicu. Anchetatorii detin date ca afaceristul craiovean a solicitat si obtinut noua credite, dintre care nu a rambursat decât sume infime, creând BIR un prejudiciu evaluat la aproape 273 de miliarde de lei. Ulterior, valoarea prejudiciului a fost calculata la 444 de miliarde de lei vechi. Probele atesta si faptul ca o parte din imprumuturi a fost folosita pentru achitarea avansului cesiunilor de creanta pentru cumpararea de actiuni sau achitarea unor rate scadente, desi normele bancare interzic acest lucru. Procurorii anticoruptie sustineau atunci ca „n-au putut fi stabilite scopurile in care au fost utilizate imprumuturile“, având in vedere ca, „in cele mai multe cazuri, in fisele de cont nu erau specificate motivele platilor efectuate din credit, nefiind depuse la dosar ordinele de plata aferente“. La investigarea cazului lucreaza o echipa alcatuita din procurori, ofiteri de politie judiciara si specialisti financiar-bancari. In paralel, procurorii anticoruptie au solicitat Autoritatii Nationale de Control efectuarea unor verificari in acest dosar.


Directorii BIR Bucuresti, urmariti penal


In luna septembrie 2004, procurorii Sectiei a II-a Penale a Parchetului National Anticoruptie (actualul DNA) au inceput urmarirea penala fata de trei persoane din cadrul sucursalei Bucuresti a BIR, Doinita Negoi, Anisoara Dudu si Valeria Tudorache, sub aspectul savârsirii infractiunii de acordare nelegala a creditelor catre societatile lui Dinel Staicu. Potrivit informatiilor furnizate de PNA pe 12 octombrie 2004, Dinel Staicu a fost acuzat oficial in legatura cu modul de obtinere si utilizare a unor credite in valoare de 444 de miliarde de lei de la cele noua sucursale BIR, existând indicii, inclusiv din documentele intocmite de Cooperativa de Credit Rich Bank (unde era actionar majoritar), ca firmele din grupul controlat de acesta „nu au avut nici macar intentia restituirii catre BIR SA a sumelor incasate din debite“. Mai mult, prin intocmirea unor documente fictive, Dinel Staicu ar fi constituit SC BDJ SA Craiova, unitate care a absorbit prin fuziune toate societatile din grup care angajasera credite de la BIR, cu consecinta radierii societatilor respective si, implicit, a nerestituirii sumelor de bani datorate bancii.


Azi client, mâine partener


Din clientul BIR, afaceristul craiovean avea sa ajunga la scurt timp si partener de afaceri cu banca creditoare. El a preluat creantele bancii, in valoare de 6,4 milioane de dolari, si nu s-a mai grabit sa ramburseze imprumuturile acordate. La data intrarii in faliment a BIR, societatile lui Dinel Staicu insumau datorii de aproximativ zece milioane de dolari. Cele mai multe dintre creditele luate de la banca amintita s-au derulat prin Cooperativa de credit „Banca Populara Rich-Bank“ Craiova, controlata de acelasi Staicu. Anchetatorii au incercat sa demonstreze ca banii luati astfel i-au permis afaceristului craiovean sa investeasca in Societatea de Investitii Financiare (SIF) Oltenia, fostul FPP, care avea un patrimoniu impresionant, de peste 100 de milioane de dolari. Intre timp, Dinel Staicu a ajuns sa controleze SIF Oltenia si sa-si impuna oamenii sai in conducerea fondului de investitii.


Urmatorul pas, sesizarea instantei de judecata


La baza sesizarii Parchetului Curtii de Apel Craiova, in 2001, a stat o nota informativa a Serviciului Român de Informatii, potrivit careia, pe 30 iulie 1999, Dinel Staicu, in calitate de reprezentant al SC BDJ SA, firma al carei sediu declarat era la o adresa inexistenta, a incheiat o conventie cu Banca Internationala a Religiilor – Sucursala Dolj, ce privea cesionarea de creante. In septembrie 1999, Staicu a obtinut cesionarea de creante investite cu titluri executorii si inregistrate in conturi, in afara bilantului bancii, de 106,8 miliarde de lei, pentru societatile BDJ Aninoasa, SC Frigorifer SA, SC Valdinex, SC AVAB, SC Jiul Vulcan, SC Practicianul SRL, SC Abatorul Mofleni, SC ANDKRIS, SC MOZOC SRL, REBEGA CONSULTING. Dosarul penal deschis in 2001 a fost preluat ulterior de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si disjuns, de unde a ajuns la PNA – DNA. Procurorii anticoruptie se apropie de finalul urmaririi penale, dupa care vor sesiza instanta de judecata.


Profit prognozat – 70,4 milioane de lei


Controlata de Dinel Staicu, SIF Oltenia a prognozat pentru acest an un profit net de 70,4 milioane de lei, cu 28,8% peste valoarea consemnata anul trecut, de 54,6 milioane de lei. Veniturile estimate sunt de 117,2 milioane de lei, nivelul cheltuielilor fiind de 40,6 milioane de lei. Compania are un capital social de 58 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS