13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateS-a rupt digul de la Ianca

S-a rupt digul de la Ianca

Dupa ce a facut praf Doljul si alte câteva judete din sud-estul tarii, Dunarea a lovit cu putere si in judetul Olt. 24 de ore. Atât a rezistat digul care protejeaza canalul C0, situat la granita intre localitatile Dabuleni si Ianca. Apele Dunarii au inaintat cu mare viteza dupa ce marti sparsesera digul de aparare de la Dabuleni. In doar câteva ore, apa a acoperit un izlaz de peste zece kilometri si s-a oprit la baza digului care protejeaza canalul de irigatii si care separa judetele Olt si Dolj. Din pacate, previziunile sumbre ale specialistilor s-au adeverit. Construit in urma cu peste 30 de ani, digul, care n-a fost supus niciodata unei presiuni atât de mari, a cedat. Nu inainte insa ca autoritatile din Olt si peste 100 de militari si jandarmi sa faca tot ceea ce era omeneste posibil pentru a impiedica acest deznodamânt. Totul a fost insa in zadar. Desi doua canale de preaplin au deversat toata ziua de ieri apa pe terenurile din vecinatatea digului, terenuri apartinând SC Corias SA, presiunea milioanelor de metri cubi de apa care au acoperit terenul din Dabuleni a facut ca munca soldatilor sa fie in zadar. Dunarea n-ar fi putut fi invinsa ieri de nici o armata.


Marti dupa-amiaza, declaratiile oficialilor de la Slatina debordau de optimism. Chiar daca Dunarea se afla la câteva zeci de metri si ameninta sa rupa digul de la Ianca si sa refaca fostul lac Potelu, sefii judetului s-au intrecut in desfiintarea celor care ar fi indraznit sa creada ca digul poate fi rupt. Ba, mai mult, a fost declansat si un minirazboi mediatic cu mai-marii de la Dolj, pe tema inundarii controlate a terenurilor de la SC Corias. Asta in timp ce apele Dunarii continuau sa creasca. Intre timp, pe toata latimea digului, in dreptul conductelor, au aparut doua fisuri, de grosimea unui deget. Alertati de perspectiva ruperii digului, subprefectul Gigel Stirbu si directorul Directiei Agricole, Dumitru Miculescu, au decis stoparea oricaror interventii pentru consolidare. Asta in ciuda faptului ca la fata locului au fost mobilizati mai mult de o suta de militari in termen si jandarmi, pregatiti cu lopeti, pentru incarcarea sacilor cu pietris si pamânt. Sosit la fata locului in jurul orei 10.00, prefectul Octavian Popescu a decis, cu toate riscurile, inceperea lucrarilor de consolidare. Peste 1.000 de saci au fost incarcati cu nisip si pamânt si asezati de-a lungul digului, pentru a opri inaintarea apei, care ajunsese la doar 25 de centimetri de drum. In final, in jurul orei 15.00, prefectul Octavian Popescu a decis ca efortul soldatilor este in zadar si, in ciuda miilor de saci asezati ca protectie, digul nu are nici o sansa sa fie salvat. Operatiunile au fost abandonate, iar militarii au fost trimisi spre alte zone de interventie. Digul transversal de la Ianca se rupsese.


Locuitorii din Dabuleni s-au rugat pentru ruperea digului


La operatiunile de consolidare a digului de la Ianca au asistat si zeci de localnici din Dabuleni. Acestia au spus ca se roaga din tot sufletul ca digul sa cedeze si presiunea din zona orasului lor sa mai scada. „Au tinut apa aici, nu i-au dat voie sa treaca si Dunarea s-a indreptat spre noi. Ne-a intrat in case, ne distruge. Distruge tot ce am construit intr-o viata de om. Si asta pentru ca prefectul dumneavoastra nu vrea sa inunde ferma unde ii este fratele director. E o mare magarie“, a spus un barbat din Dabuleni.


La aflarea vestii ca lucrarile de consolidare au fost abandonate si digul se va rupe, oamenii din Dabuleni au rasuflat usurati. Puteau, in sfârsit, sa imparta nenorocirea cu altii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII