17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSamir Sprinceana, saltat de mascati

Samir Sprinceana, saltat de mascati

Omul de afaceri craiovean este cercetat de Parchetul General pentru ca ar fi obtinut restituiri ilegale de TVA de ordinul sutelor de miliarde de lei de la DGFP Dolj, dându-i clasa in aceasta materie pâna si lui Genica Boerica.


Zeci de mascati de la Brigada Speciala de Interventie „Vlad Tepes“ a jandarmeriei bucurestene au sosit in Craiova in noaptea de miercuri spre joi. Jandarmii erau insotiti de câtiva politisti de la Crima Organizata si procurori din structura centrala a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) de la Parchetul de pe lânga Inalta Curte de Casatie si Justitie. Asemenea actiunilor similare, care i-au vizat pe Genica Boerica, Ion Fotescu ori fratii Mihailescu, totul s-a desfasurat in mare secret. De aceasta data, tinta era cunoscutul om de afaceri craiovean Samir Sprinceana, sotul unei judecatoare de la Curtea de Apel Craiova.


Rambursari de TVA de 300 de miliarde


Inca din 21 ianuarie 2005, Parchetul General a facut publica inceperea urmaririi penale impotriva lui Samir Sprinceana, cercetat pentru obtinerea a circa 300 de miliarde de lei din rambursari ilegale de TVA, obtinute in perioada iulie 2003 – septembrie 2004 de la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj. Conform unui comunicat de presa al Parchetului, pentru a primi aceasta suma, omul de afaceri craiovean ar fi prezentat mai multe documente privind achizitionarea unor mijloace fixe si utilaje de la mai multe firme. La data mentionata, procurorii bucuresteni l-au dat in consemn la frontiera pe Samir.


Dupa o perioada de liniste de peste un an, anchetatorii bucuresteni au descins ieri-dimineata, simultan, la mai multe locatii din Craiova, printre care locuinta lui Samir Sprinceana, situata pe strada Petru Rares, lânga restaurantul Genovese, dar si fabrica de confectii a firmei Kira Group, apartinând aceluiasi om de afaceri. Jandarmii au scotocit si o vila situata in apropierea Penitenciarului de Minori si Tineri Craiova, din cartierul Bariera Vâlcii, perchezitionând totodata un Mercedes cu numarul de inmatriculare DJ-24-XMI, oprit in apropierea Liceului de Arta „Marin Sorescu“. Masina apartine oficial Danielei Ahmed, de 30 de ani, din Craiova, insa era folosita de Roland (Roli) Impuscatoiu, fost fotbalist si fost arbitru (partener de afaceri al lui Sprinceana), despre care se spunea ca a plecat o vreme prin Italia si Venezuela, lipsind din tara in perioada in care procurorii incepusera sa se intereseze de returnarile de TVA in care era implicat.


Procurorii pastreaza tacerea


Reprezentantii Parchetului General nu au dorit sa ofere nici o explicatie ieri cu privire la ampla operatiune de la Craiova, considerând ca s-ar putea periclita actiunea aflata in curs de desfasurare. Abia astazi, purtatorul de cuvânt al Parchetului General a promis ca va oferi amanunte. Neoficial, surse din rândul anchetatorilor au confirmat ca ieri s-au derulat la Craiova mai multe perchezitii, in vederea obtinerii unor documente care sa lamureasca anumite aspecte ale anchetei. Asa se face ca ieri, jandarmii, politistii si procurorii au ridicat mai multe cutii cu documente atât de la domiciliul lui Sprinceana, cât si de la sediul firmei Kira Group.


Cât despre Samir, acesta a fost condus de jandarmi la Bucuresti, pentru a fi audiat. N-a plecat, insa, singur de la Craiova. Conform unor informatii neconfirmate oficial, ar fi fost saltate de jandarmi si alte persoane din anturajul lui Samir Sprinceana, cum ar fi fostul fotbalist Roli Impuscatoiu, directoarea Kira Group – Luminita Dobre, un alt angajat al aceleiasi firme, care ar fi fiul Eugeniei Ghiga, inspector la DGFP Dolj, intâmplator tocmai persoana care controla si dadea „unda verde“ achitarii returnarilor de TVA catre firmele lui Samir. Tot neconfirmata oficial este si informatia potrivit careia Adi Berceanu, partenerul de afaceri al lui Samir, ar fi fost luat de anchetatori de la Brasov si condus la Bucuresti, pentru a fi audiat.


TVA returnat pe banda rulanta


Returnarile dubioase de TVA obtinute de Samir Sprinceana au tinut de-a lungul ultimilor ani prima pagina a ziarelor. In 2003, Sprinceana a solicitat o returnare de TVA, in valoare de 146 de miliarde de lei, pe firma Kira Group. Aceasta ar fi cumparat de la SC AMB Holding un imobil in Brezoi, pe Valea Oltului. AMB Holding cumparase la rândul sau imobilul de la SC GDC Suprem, insa inca nu apucase sa-l achite in momentul in care l-a vândut. Patronul GDC Suprem, revoltat ca nu a primit banii, a reclamat acest fapt autoritatilor.


Tot in 2003, Kira Group a mai cumparat tot de la AMB Holding un teren in Poiana Brasov. Interesant este ca in acest caz Samir Sprinceana ar fi primit restituirea de TVA cu aproape un an inainte ca actul de vânzare-cumparare sa produca efecte.


Alte rambursari de TVA au fost obtinute de firma lui Sprinceana dupa ce aceasta achizitionase utilaje pentru confectii textile de la ECI Holding si Grima Com, ambele din Craiova. In total, Kira Group i-a adus lui Samir Sprinceana 146 de miliarde de lei vechi.


Asta insa nu e tot. Ca si fratii Mihailescu, arestati in prezent tot pentru restituiri ilegale de TVA, Samir a deschis un post de televiziune – Oltenia TV – si totodata o companie de cablu TV. Firma de cablu, Oltenia Network Cable, a cumparat de la aceeasi ECI Holding o ferma in comuna doljeana Giurgita, iar de la SC Mondo Plast Bocsa, din Caras-Severin, a achizitionat tehnica pentru studioul TV. In urma acestor tranzactii, s-au solicitat si obtinut alte rambursari de TVA, de circa 27 de miliarde de lei vechi.


In 2004, televiziunea lui Samir cumpara din nou tehnica si bunuri de la Dumars SRL, Borado SRL si Best Software SRL, afaceri in urma carora, bineinteles, a mai obtinut o returnare de TVA de 36 de miliarde. Nu mult dupa asta, Samir Sprinceana a inchis postul de televiziune si a vândut firma de cablu companiei RCS-RDS.


Mai tare ca Genica


Cuantumul total al restituirilor de TVA obtinute de Samir Sprinceana de la DGFP Dolj depaseste insa, dupa unele estimari, 550 de miliarde de lei vechi, „batându-l“ la acest capitol pe deja celebrul Genica Boerica. Este greu de crezut ca asemenea afaceri nu s-au facut fara colaborarea efectiva si oneroasa a unor oameni din conducerea DGFP Dolj.


Ramâne de vazut daca in acest caz procurorii DIICOT vor „reteza capete“ si din fosta conducere a finantelor doljene, sub umbrela careia s-au acordat restituiri ilegale de TVA care se apropie de incredibila suma de 2.000 de miliarde de lei vechi.


Amicul lui Priboi?


Samir Sprinceana a fost, alaturi de Ion Fotescu, alt om de afaceri cercetat pentru returnari ilegale de TVA, vicepresedinte al Consiliului Local al Intreprinderilor Mici si Mijlocii (CLIMM) Craiova. Aflat in gratiile fostului partid de guvernamânt, Samir trecea si drept un bun prieten al lui Ristea Priboi. Considerând ca are „spatele asigurat“ din punct de vedere politic, incepând cu 2003, Sprinceana a solicitat si obtinut mai multe returnari dubioase de TVA.


Samir astepta „vizita“


Cu circa un an in urma, pe 18 martie 2005, in timp ce jandarmii si procurorii cotrobaiau prin hotelul Bavaria din Craiova, prin fata hotelului a trecut cu masina Samir Sprinceana. Observând masinile Jandarmeriei si un mare numar de ziaristi, Samir a tras pe dreapta sa intrebe ce se intâmpla. Când a auzit ca oamenii legii au facut o descindere la Ion Fotescu, afaceristul craiovean – mai in gluma, mai in serios – a spus: „Când or veni la mine, le deschid larg portile si ii las sa intre“.


Aproape doua mii de miliarde de lei


Cel mai mare „tun“ din istoria Directiei Generale de Finante Publice Dolj a fost dat in perioada 2001-2004, când institutia a fost condusa de Lucian Zaharia si ulterior de Simona Busica. Suma totala rambursata in ultimii ani, pe post de TVA, este colosala: 1984,250 de miliarde de lei. Majoritatea returnarilor au fost efectuate in urma incheierii unor tranzactii fictive, la preturi supraevaluate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII