17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTaximetristii s-au reorientat politic

Taximetristii s-au reorientat politic

Camera Nationala a taximetristilor a propus parlamentului un proiect de modificare a Legii taximetriei, prin care se elimina verigile intermediare dintre taximetrist si masina pe care-si practica meseria. Autoritatea Rutiera Româna este una dintre verigile pe care taximetristii doresc sa o elimine.


Taximetristii din toata tara s-au reorientat politic. Daca pâna la ultimele alegeri aveau ca presedinte al Camerei Nationale un membru marcant al PSD, Ion Bivolaru, dupa alegeri si-au schimbat presedintele cu unul al carui partid se afla la guvernare, C. Anghel. Noul presedinte este actionarul celei mai puternice firme de taxiuri din Bucuresti, pe lânga faptul ca are si trecere politica. Cea mai importanta actiune a Camerei Nationale este inaintarea catre parlament a unui proiect de lege care modifica actuala Lege a taximetriei (Legea nr. 38/2002)


ARR, in afara jocului


Proiectul vrea sa elimine verigile artificiale care se pun in calea obtinerii licentelor necesare practicarii meseriei de taximetrist. Autoritatea Rutiera Româna emitea pentru operatorii de transport persoane in regim de taxi licenta de transport ca pentru toti ceilalti transportatori si inca o licenta pentru fiecare masina din parcul auro, care se cheama licenta de executie.


„Noi practic doar verificam actele din dosarele pe care ni le aduceau cei care voiau sa practice meseria de transport persoane in regim de taxi. Prin proiectul de lege pe care l-a inaintat parlamentului Camera Nationala a taximetristilor, aceste licente se vor elibera de catre primaria localitatii unde-si desfasoara activitatea operatorul sau taximetristul persoana fizica independenta, fapt care pe noi nu ne deranjeaza daca proiectul lor va deveni lege. Ma intreb insa daca noi vom mai avea dreptul sa-i controlam in trafic ca pâna acum“, a spus Iancu Craciunoiu, director al Autoritatii Rutiere Române, filiala Dolj.


In Uniunea Europeana, de exemplu in Grecia, licentele de transport se dau pe viata si costa in jur de 70.000 de dolari. Pot fi lasate mostenire, dar si obliga pe detinator la un comportament adecvat pe o masina care nu-si pierde rotile pe asfalt. „Licenta pentru taxi in Grecia costa foarte mult, se obtine destul de greu si nu poti circula cu toate hârburile ca in România“, a spus Ellias Kantachis, student.


Se sparge monopolul CFR


Nistor Duval, presedintele Camerei Taximetristilor din Craiova, sustine proiectul inaintat parlamentului pe motiv ca modificarea actualei legi este in interesul taximetristilor. „Autoritatea rutiera este depasita din punct de vedere logistic. Un taximetrist, ca sa-si faca rost de o licenta, pierde doua-trei zile pe la ei. Asa ca, daca primaria tot da acele autorizatii sa dea si licentele ca omul sa nu mai piarda timpul. Oricum, ARR nu certifica si calitatea tehnica a masinii pe care noi o certificam la Registrul Auto Român, asa ca nu vad de ce sa mai mergem si la ei“. Alta doleanta a taximetristilor este legata de spargerea monopolului detinut de Policlinica CFR, care este singura abilitata de Ministerul Transporturilor sa elibereze vizele medicale o data la sase luni.


„Vrem sa facem vizita medicala la orice centru medical autorizat de Ministerul Sanatatii si vrem ca perioada dintre vizite sa fie reevaluata in asa fel incât sa nu-i tinem pe drumuri pe oameni doar de dragul de a incasa bani“, a spus presedintele Duval. In Craiova sunt emise 2.160 de licente, dintre care 1.441 locuri sunt la operatorii de taxi, iar 719 sunt persoane fizice independente. Numarul taximetristilor este de aproximativ 2.800.


Bonul fiscal, cheltuiala deductibila


Cel mai ieftin tarif din tara este la Craiova, in jur de 8.300 lei/km, fata de Bucuresti unde kilometrul costa aproximativ 15.000 de lei, si va ramâne, neoficial cel putin, pâna actualul proiect inaintat parlamentului va fi adoptat si va modifica legea. „La intâlnirea de saptamâna trecuta cu ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, s-a stabilit si am primit promisiunea ca bonul fiscal eliberat de casa de marcat a taximetristului va fi recunoscut ca o cheltuiala deductibila. In felul acesta taximetristii au scapat de completarea facturilor pe care le vrea ministrul“, a declarat Nistor Duval. Primaria Craiova, prin Serviciul de sistematizare a circulatiei, va putea prelua activitatea de emitere a licentelor.


„Noi suntem cei mai interesati ca taximetria sa fie o activitate eficienta si cetatenii sa fie multumiti de ea. Daca legea va stabili sa preluam noi activitatea de eliberare a licentelor in locul ARR, atunci nu putem comenta nimic si o vom face prin Serviciul nostru de sistematizare a circulatiei“, a declarat viceprimarul Craiovei, Gheorghe Nedelescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII