13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlro se „intoarce“ la AVAS

Alro se „intoarce“ la AVAS

Autoritatea de Control a Guvernului a sesizat AVAS asupra faptului ca proprietarul Alro Slatina, grupul Marco International, nu a respectat obligatiile postprivatizare


Scandalul in jurul privatizarii Alro Slatina continua, la peste trei ani de la parafarea acordului cu grupul Marco International.


Dupa ce, in octombrie anul trecut, dosarul referitor la privatizarea producatorului de aluminiu Alro Slatina a ajuns pe masa Departamentului National Anticoruptie (DNA) pe motiv de ilegalitati in timpul procesului de privatizare, acum Autoritatea de Control a Guvernului (ACG) a sesizat Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) asupra faptului ca proprietarul Alro Slatina nu a respectat obligatiile postprivatizare, solicitând AVAS sa rezolve problema in interesul statului, dupa cum a declarat seful ACG, Cristian David.


In sesizarea transmisa AVAS se arata ca proprietarul Alro (grupul Marco International – n.r.) nu si-a indeplinit in totalitate obligatia de a realiza o investitie de portofoliu in suma de 16,6 milioane dolari, prin achizitionarea de actiuni la o intreprindere producatoare de aluminiu. Obligatia trebuia indeplinita pâna la termenul scadent de 30 iunie 2003.


Achizitia Alprom


La finele anului 2002, Alro a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al societatii Alprom cu 4,2 milioane de dolari si a efectuat investitii pentru dezvoltare si mediu in cadrul acestei intreprinderi in suma de 10,4 milioane dolari. Autoritatea de Control a Guvernului arata insa, potrivit Mediafax, ca suma de 10,4 milioane dolari nu poate constitui o investitie de portofoliu, asa cum Marco s-a angajat la preluarea combinatului Alro, deoarece a fost cheltuita pentru dezvoltare si mediu, si nu pentru achizitia unor actiuni.


„Printr-o eventuala recunoastere a investitiilor de dezvoltare si mediu realizate la Alprom ca fiind in contul investitiilor de portofoliu stipulate in contractul de privatizare al Alro s-ar ajunge in situatia inechitabila in care, prin realizarea unui singur obiectiv de investitii, sa fie recunoscute ca fiind indeplinite doua obligatii diferite“, se arata in sesizarea ACG.


Ca urmare a acestei situatii, seful Autoritatii de Control a Guvernului, ministrul delegat Cristian David, a decis sa sesizeze Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului asupra faptului ca proprietarul Alro nu si-a indeplinit obligatiile postprivatizare si a solicitat AVAS sa solutioneze problema in interesul statului.


O privatizare de „succes“


Privatizarea SC Alro Slatina SA a fost parafata de deja celebrul Ovidiu Musetescu, presedintele fostei Autoritati pentru Privatizarea si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS). Initial, acesta a oferit la vânzare un pachet de 54,71% din actiuni, insa nu a fost depusa nici o oferta. In a doua etapa, s-au oferit 10%, câstigati de consortiul format din societatile MarcoAcquisitions Ltd. din Anglia, Marco International Inc. din SUA si Conef Bucuresti, care detinea deja circa 41% din actiunile Alro, in urma unor tranzactii la Bursa. In prezent, Marco Industries controleaza 85,26% din actiunile Alro, participatie atinsa in urma unor majorari succesive de capital. Astfel, statul a pierdut controlul asupra producatorui de aluminiu pentru doar 11,4 milioane de dolari, cât a primit pentru cele 10% din actiuni. Aceasta cu toate ca, Alro Slatina era in 2002, la momentul privatizarii, independenta din punct de vedere financiar, modernizata si depoluata in proportie de 35% in urma investitiilor de circa 130 de milioane de dolari, iar anterior, in 2000 si 2001, obtinuse un profit net de 113-114 milioane dolari.


Acum grupul Marco International are controlul asupra productiei de aluminiu din România, pentru ca la finele anului 2002 a achizitionat 69,9% din capitalul social al societatii Alprom Slatina. Dupa fuziunea celor doua uzine, Alro si Alprom, Marco International a reusit in septembrie 2005 sa preia si producatorul de alumina Alum Tulcea, cumparând un pachet de 67,86% din actiuni, asigurându-si astfel materia prima pentru producerea aluminiului.


La ora actuala, Alro este cel mai important producator de aluminiu primar din Europa Centrala si de Est si singurul producator de aluminiu si aliaje pe baza de aluminiu din România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS