17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNicolae Sarcina, un miliardar care traieste din salariu

Nicolae Sarcina, un miliardar care traieste din salariu

Nicolae Sarcina, cel mai bogat om al Gorjului, zic unii, cel mai mare datornic la bugetul de stat, zic altii, are de fapt foarte putine afaceri pe numele lui. Daca ne luam dupa documente, este mai degraba un mic om de afaceri. Dar nimeni nu-l percepe astfel, tocmai pentru ca de numele lui se leaga multe dintre afacerile derulate in Gorj, dar si in afara judetului.


Reteaua de magazine Succes, cu raspândire in tot Gorjul si in Valea Jiului, nu este, potrivit documentelor, a lui Nicolae Sarcina, ci a unei doamne de care prea putini au auzit, Genoveva Ungurici, nimeni alta decât soacra acestuia. „Eu sunt angajat al societatii Succes, sunt presedinte al Consiliului de Administratie, am un salariu de 60 de milioane de lei, dar nu sunt proprietarul firmei“, a spus Nicolae Sarcina.


Vorbim insa de o firma de succes, fara datorii la stat, astfel incât Nicolae Sarcina nu se sfieste sa recunoasca faptul ca el este cel care conduce afacerea. „Am creat mii de locuri de munca in aceasta firma“, a precizat Sarcina. Acesta are si doua firme pe numele lui, una care patroneaza un post local de radio, iar alta se ocupa de paza si protectie.


La societatile pe care le patroneaza sau doar le administreaza, Nicolae Sarcina spune ca nu are nici un fel de datorii catre stat. In schimb, creditele bancare aflate in derulare depasesc 500 de miliarde de lei. „Nu am intârziat niciodata, nici macar o zi, cu plata ratelor scadente“, a declarat Sarcina. Una peste alta, soacra acestuia „patroneaza“ o firma cu un capital social de 150 de miliarde de lei vechi, cu o cifra de afaceri care depaseste 500 de miliarde, dar al carei profit anual abia trece de doua miliarde de lei.


Angajatii lui Sarcina, patroni de firme falimentare


Aceasta a fost partea frumoasa a unei povesti de succes. Exista insa si un revers al medaliei. TPSUT Rovinari, firma specializata in prestarea de servicii pentru minerit, este in stare de faliment ca urmare a unor datorii catre bugetul consolidat al statului de peste 600 de miliarde de lei. SMAUC Bâlteni are si ea datorii de peste 200 de miliarde de lei. AMORIM SA, alte 12 miliarde de lei. SC Santierul 4 Târgu Jiu sau Lactin SA sunt alte firme intrate in faliment, tot ca urmare a datoriilor acumulate.


Desi in mediul oamenilor de afaceri si chiar in rândul opiniei publice aceste firme sunt asociate cu numele lui Nicolae Sarcina, omul de afaceri spune ca nu are nici o legatura cu acestea, iar datele luate de noi de la Registrul Comertului vin sa confirme cele spuse de el. In schimb, cu firmele mentionate au legatura o serie de angajati ai firmei Succes, dar si alte persoane care poarta numele de Sarcina.


„Sigur ca sunt angajati ai firmelor mele care au propriile lor afaceri, dar mi se pare cât se poate de normal sa nu le ingradesc acest drept“, a spus Nicolae Sarcina, precizând ca fratele lui, Mihai, are propriile afaceri, ca si alte rude ale lor. „De numele meu nu poate fi legata nici o afacere necurata. Fac afaceri din 1994 si nu cred ca s-a auzit nimic despre mine, tocmai pentru ca am respectat legea“, a precizat omul de afaceri.


TPSUT in faliment, TPSUD prospera


Pe masura ce TPSUT Rovinari intra in faliment, in localitatea vecina, Bâlteni, inflorea alta firma, denumita TPSUD. Daca ne uitam la actionariatul celor doua firme, nu vedem nici o legatura intre acestea. Doar „gura lumii“ este cea care spune ca acelasi Nicu Sarcina a transferat afacerile de pe o firma pe alta, deoarece TPSUT nu mai putea participa la licitatiile din minerit, din cauza datoriilor catre stat de sute de miliarde de lei. „Nu am absolut nici o legatura cu aceste doua firme“, a declarat Nicolae Sarcina, invocând din nou datele de la Registrul Comertului. Mai mult, a aflat depre existenta firmei TPSUD Bâlteni de la redactorul Gazetei de Sud.


Cine e in spatele afacerii Succes?


In vremea guvernarii CDR, se spunea ca in spatele lui Nicu Sarcina s-ar afla Valeriu Stoica. Dupa schimbarea puterii si preluarea acesteia de catre PSD, s-a vehiculat intens numele Danei Nastase. Acum, toata lumea „stie“ ca Basescu este cel care-i protejeaza interesele.


Nicolae Sarcina spune insa ca nu are nici un fel de „spate politic“ si ca este cât se poate de neutru din acest punct de vedere. „Daca ma cunosc cu anumite persoane nu inseamna ca ma bucur de protectia acestora. Faptul ca acum doi ani am petrecut Revelionul in acelasi loc cu Traian Basescu, la Cheile Butii, nu a influentat in nici un fel afacerile mele, dar probabil ca a alimentat niste zvonuri“, a povestit Nicolae Sarcina.


Omul de afaceri recunoaste ca a fost tentat la un moment dat sa intre in politica, dar a renuntat pentru ca ar fi insemnat sa-si neglijeze afacerile. „Poate o sa ma gândesc la acest aspect când o sa am 60 de ani“, a spus Sarcina care, la cei 36 de ani pe care ii are acum, este singurul gorjean care a figurat in topul celor mai bogati 300 de români, intocmit in anul 2004 de revista Capital.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS