13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAsociatiile de locatari scapa de datornici

Asociatiile de locatari scapa de datornici

Am fost placut impresionat de continutul cotidianului Gazeta de Sud, la care suntem abonati, atât in ceea ce priveste articolele de fond, stirile cât si, in special, abuzurile edililor craioveni.


Unul din articolele cu acest continut, privind primarul, mi-a evocat pamfletul adresat de Tudor Arghezi baronului Von Kilinger, publicat in cotidianul bucurestean „Momentul“ in anul 1942, care a stârnit entuziasmul cititorilor, incât pâna la prânz se epuizasera toate exemplarele, ultimele ajungând la 2.000 lei exemplarul, asa cum au pretins speculantii de ocazie, de la 2 lei exemplarul.


Un aspect similar, care nu a facut inca obiectul comentariilor dumneavoastra, il constituie masura edililor de a debransa de la serviciile regiilor autonome scarile de bloc care prezinta plati restante la intretinere, la asociatie, apartinând unor locatari rau-platnici, fara a fi analizate si urmarite prin mijloace legale de catre asociatie.


Intrucât aceasta masura este in contradictie cu dispozitiile legale si afecteaza locatarii cu platile la zi, ma adresez dumneavoastra, care ati dovedit multa competenta in semnalarea cazurilor de acest gen, cu rugamintea de a interveni in vederea stoparii acestor abuzuri, cu atât mai mult ca inregistrarea platilor restante a fost generata de lipsa de preocupare a celor care nu au luat masurile organizatorice care se impuneau, in vederea crearii posibilitatilor de urmarire, pe cale legala, a locatarilor rau-platnici, constând in:


– Actualizarea registrului de scara pentru evidenta locatarilor, pe apartamente, care a suferit modificari esentiale prin mutarea proprietarilor, inchirierea, vânzarea sau mostenirea apartamentelor, astfel incât la multe asociatii locatarii de pe aceeasi scara nu se cunosc intre ei.


– Actualizarea de catre asociatie a evidentei contabile a locatarilor, din partidele analitice, având in vedere fluctuatiile care s-au produs in ocuparea apartamentelor de la constituirea asociatiilor pâna in prezent.


Pentru asociatia din care fac parte, am intocmit un chestionar cu toate datele necesare cunoasterii ocupantului apartamentului numarul …, din blocul numarul …, urmând ca toate datele referitoare la acest ocupant si la familia sa sa le completeze locatarul pe proprie raspundere si sub rigorile prevazute de lege pentru date neadevarate.


Acest chestionar a servit la completarea fiselor analitice privind cheltuielile de intretinere, pe apartament, fara a se initia si continua masurile legale de urmarire in ceea ce priveste locatarii rau-platnici.


– Supravegherea fluctuatiei ocupantilor apartamentelor si comunicarea numarului membrilor din fiecare apartament de catre responsabilii de scara au fost in multe cazuri eludate.


– In multe cazuri au fost eludate masurile somare a locatarilor care prezentau plati restante, de initiere si continuare a procedurii de urmarire in vederea obtinerii titlului legal, de intocmirea actelor de comandament si de valorificare a titlului legal, asa cum prevede Legea nr. 114/1996 cu completarile si modificarile ulterioare.


Prin respectarea prevederilor acestei legi se evita obstructionarea locatarilor cu platile la zi, se popularizeaza cazurile de recuperare a debitelor prin executorii judecatoresti si se constituie un exemplu pentru evitarea in viitor a cazurilor de acest gen.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU