10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTraficul usor, reluat pe Valea Oltului

Traficul usor, reluat pe Valea Oltului

Traficul rutier usor a fost reluat ieri pe Valea Oltului, pe un singur fir, la ora 14.00, dupa mai bine de doua saptamâni, timp in care circulatia a fost blocata din cauza caderilor de stânci, in dreptul localitatii Câineni.


Inca de la ora 8.00, soferii au format cozi pe o distanta de doi-trei kilometri, pentru ca aflasera ca traficul va fi redeschis la ora 12.00. Peste doua, trei zile, in zona se va relua si traficul rutier greu, iar dupa 15 zile si cel feroviar.


Ieri, la ora 10.15, reprezentantii armatei si ai Exploatarii Miniere Râmnicu Vâlcea au dinamitat pentru ultima data versantul de pe Valea Oltului. In urma exploziei a cazut o cantitate mare de stânca, iar reprezentantii Administratiei Nationale a Drumurilor (AND) au afirmat ca a fost cea mai reusita dinamitare din toate care s-au facut.


„S-a folosit un amestec de azotat, motorina si astralit si a fost cea mai eficienta detonare dintre toate. A cazut o cantitate masiva de stânca deasupra tunelului si acum se pot intinde plasele mult mai usor si se poate consolida versantul“, a declarat Eugen Manescu, directorul AND, districtul Vâlcea. In urma exploziei, vânatorii de munte si alpinistii au facut ultimele retusuri de curatare a versantului. In zona au ajuns ieri-dimineata si proiectantii firmei IPTANA Bucuresti, care au oferit primele detalii despre documentatia privind construirea unui viaduct de-a lungul râului Olt.


Traficul s-a reluat la ora 14.00


Dupa montarea semafoarelor si a stâlpilor de protectie, Gheorghe Dobre, ministrul transporturilor, constructiilor si turismului, a fost de acord sa se reia traficul la ora 14.00. Cei care au avut prioritate sa redeschida circulatia au fost soferii care mergeau catre judetul Sibiu. La doar cinci minute, si soferii care mergeau catre Vâlcea au fost lasati sa treaca prin Defileul Oltului. Gheorghe Dobre a declarat ca in zona se va circula pe un singur fir, cu semaforizare. „Doar autovehiculele care au sub 7,5 tone greutate vor tranzita zona. Nu vor fi restrictii orare si se va circula in permanenta. Nu mai exista pericolul ca stâncile sa cada. Ca masura suplimentara de precautie s-au montat stâlpi din beton si o plasa care nu vor permite stâncilor sa ajunga pe carosabil, daca se va intâmpla ca ele sa mai cada“, a afirmat Gheorghe Dobre. Ministrul a mai sustinut ca peste doua, trei zile va fi reluata si circulatia rutiera grea, iar peste 15 zile si traficul feroviar.


Chiar daca circulatia a fost reluata, militarii vor mai ramâne pe Valea Oltului câteva zile, pentru ca lucrarile de consolidare a versantului nu sunt terminate.Traficul rutier greu, mai mare de 7,5 tone, se face, in continuare, pe rutele Râmnicu Vâlcea -DN 7 – Pitesti- DN 73 – Brasov – DN1 – Fagaras – Sibiu si Râmnicu Vâlcea – DN 67 – Târgu Jiu – DN 66 – Petrosani – Hateg – Simeria – DN 7 – Sebes – Sibiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS