7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraniu urias de animal preistoric descoperit in Gorj

Craniu urias de animal preistoric descoperit in Gorj

Un craniu fosilizat care ar putea proveni de la un animal preistoric de mari dimensiuni a fost descoperit de o familie din satul Plopu, comuna Hurezani, intr-o padure de la marginea localitatii.


O descoperire uluitoare a unor oase fosilizate de dimensiuni mari i-a pus pe jar pe localnicii comunei gorjene Hurezani. De o luna si jumatate, toata lumea vorbeste despre craniul de peste o jumatate de metru lungime si oasele gasite intr-o padure din satul Plopu de catre Ion Smarandoiu. Localnicul, de 42 de ani, a lucrat ca electrician la Combinatul chimic din Craiova, iar de mai mult de un an locuieste cu sotia si cu cei doi copii in acest sat. Dupa ce a renuntat la serviciu, Ion Smarandoiu s-a apucat sa creasca animale, impreuna cu sotia sa, Maria. In urma cu o luna si jumatate, barbatul a plecat la lemne, intr-o padure situata la aproximativ trei kilometri de gospodarie. In timp ce pasea pe covorul gros de frunze din inima padurii, Ion Smarandoiu s-a impiedicat de ceea ce a crezut initial ca este o simpla piatra cu o forma mai ciudata. Fiind impresionat de forma stranie a pietrei gasite, sateanul a luat-o acasa, unde a curatat-o cu ajutorul unei perii.


Vor sa le vânda cu 30.000 de euro


Dupa câteva saptamâni, familia Smarandoiu avea sa afle de la niste prieteni, iubitori de istorie, ca se afla in posesia unei parti din femurul unui animal preistoric de dimensiuni foarte mari. In clipa in care a auzit ce a descoperit, Ion Smarandoiu a revenit la locul unde daduse peste „piatra“ cu forma ciudata si a inceput sa sape, fiind convins ca va gasi si alte oase. Eforturile localnicului, care a fost ajutat la sapaturi de unul dintre fiii sai, au fost rasplatite din plin in ziua in care a scos din pamânt un craniu pietrificat, dar si un fragment de os mai mare, care seamana cu partea superioara a unei coloane vertebrale. Cele peste zece oase gasite au fost curatate cu grija si depozitate in beciul gospodariei familiei Smarandoiu. Membrii acesteia spera sa isi vânda descoperirea contra sumei de 30.000 de euro si asteapta clienti.


Muzeul Judetean nu are fonduri


Maria Smarandoiu, de 35 de ani, sotia lui Ion Smarandoiu, a fost cea mai fericita de gasirea oaselor, fiind de acord sa „sacrifice“ o parte din beciul casei pentru a le depozita: „Eu am fost impresionata când a adus acasa primele oase. I-a placut mereu sa caute si sa se intereseze de tot felul de lucruri. Si când stateam la Craiova ii placea sa se intereseze de istorie si descoperiri arheologice. Daca nu se impiedica de piatra aceea, nu le mai gasea. Acum le tinem in beci si asteptam sa vedem ce putem face cu ele. Pe noi nu ne-a contactat nimeni, sa vedem despre ce este vorba cu aceste oase, de la ce animal sunt. Toate sunt pietrificate. Maselele de pe mandibula sunt foarte bine conservate si au cam zece centimetri lungime. Cel mai mult am fost impresionati de craniu“, a povestit Maria Smarandoiu.


Conducerea Muzeului Judetean Gorj a aflat despre oasele fosilizate de la Plopu de la reporterii GdS, o echipa de specialisti urmând sa fie trimisa in zona: „Noi am notat toate datele si avem un specialist care va merge sa faca fotografii si sa le inventarieze. In prezent, nu avem fonduri pentru a face astfel de achizitii. Vom vedea daca au descoperit si altceva in afara de oase“, a declarat Gheorghe Calotoiu, directorul adjunct al Muzeului Judetean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS