7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScolile ramân fara elevi

Scolile ramân fara elevi

Efectivele de elevi din judetul Dolj au inregistrat o scadere continua, in invatamânt fiind in prezent cu aproximativ 6.000 de scolari mai putin decât in urma cu trei ani.


Scaderea numarului de elevi din scolile craiovene, in special din ciclul gimnazial, reprezinta o problema spinoasa care da multa bataie de cap Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj. In comparatie cu situatia din oras, in mediul rural s-a observat in ultimii ani o usoara crestere a populatiei scolare.


Potrivit reprezentantilor ISJ Dolj, gradinitele nu vor avea mari probleme, numarul prescolarilor fiind tot mai mare de la an la an. Conform unor date emise recent de ISJ, scaderea natalitatii afecteaza din ce in ce mai mult populatia scolara. Acest lucru este remarcat mai ales in mediul urban, unde numarul mic al elevilor a lasat pe drumuri sute de cadre didactice, lucru confirmat si de reprezentantul ISJ, Doina Iliuta, sef serviciu salarizare, care a spus: „Numai in mediul urban, fata de anul 2003, numarul elevilor, in special al celor de la gimnaziu, s-a micsorat cu 3.000. In schimb, in mediul rural s-a observat o usoara crestere, desi mai exista unitati de invatamânt in care invata numai 11 sau 15 elevi“.


Gradinitele sunt OK!


Numarul scazut al elevilor este confirmat si de directorii scolilor craiovene, care spun ca nu mai stiu cum sa evite restrângerile de activitate ale personalului didactic. „Cu ani in urma aveam 2.600 de elevi, iar in prezent avem inscrisi mai putin de 1.600. De asemenea, numarul cadrelor didactice de la clasele I-IV s-a redus la jumatate“, a spus Petre Predoi, directorul Colegiului National „Stefan Velovan“ din Craiova. O situatie alarmanta se intâlneste la ciclul gimnazial doljean unde, in ultimii trei ani, numarul scolarilor s-a diminuat cu 3.499. La scolile de arte si meserii diferenta este de aproximativ 200 de elevi, iar la liceu numarul a ramas constant, cu o usoara tendinta de crestere in 2005. Potrivit conducerii ISJ Dolj, imbucuratoare este situatia de la gradinite, unde s-au inscris tot mai multi copii. Fata de anul 2003, când au fost inregistrati aproximativ 19.000 de prescolari, anul acesta statisticile arata o crestere cu 1.000 de copii si se incearca in continuare cuprinderea in sistem a unui numar si mai mare de prescolari, dupa cum a precizat Doina Iliuta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS