22.3 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAflat la putere, Victor Bica „a calarit“ bugetul judetului cum a vrut

Aflat la putere, Victor Bica „a calarit“ bugetul judetului cum a vrut

Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean Dolj, a afirmat public, saptamina trecuta, ca va rezilia unilateral un contract al consiliului cu societatea GENERAL COMI, care ii apartine fostului consilier PSD Victor Bica. Presedintele consiliului judetean vorbea de fapt de trei contracte de modernizare a trei tronsoane din drumurile judetene Secu – Argetoaia si Secu – Grecesti. Toate cele trei contracte au fost incheiate pe vremea cind Victor Bica era consilier judetean din partea PSD, doua dintre acestea cistigindu-le la licitatie, iar al treilea facindu-i-se cadou de presedintele consiliului de atunci, Ion Voiculescu. Punctul forte al ofertei lui Bica a fost pretul mic al lucrarilor, precum si termenele foarte strinse de realizare. Nici unul din puctele tari nu au mai ramas in picioare, iar sase din cei noua kilometri de drum care ar fi trebuit executati nu au fost receptionati nici acum, dupa noua ani de la cistigarea licitatiei si dupa opt ani de la termenul legal in care lucrarile ar fi trebuit executate. Cu toate acestea, nici actuala conducere a consiliului judetean nu a fost mai vigilenta pentru ca, desi Bica depasise termenul de executare a drumurilor, i-a mai alocat si anul acesta aproape 1,7 miliarde de lei ca sa le intregeasca pe cele 45 de miliarde inghitite pina acum, timp de noua ani.


In toamna anului 1996, in plin fief PSD, Consiliul Judetean Dolj, dupa consumarea procedurilor de licitatie, a incheiat un contract de executare a lucrarilor de modernizare a drumului judetean Secu – Argetoaia pe tronsonul de la km 36 la km 39 cu societatea de constructii GENERAL COMI care-i apartinea consilierului PSD de atunci Victor Bica. Acesta se angajase sa faca tronsonul cu pricina in sapte luni calendaristice pentru pretul de 1,264 miliarde de lei. Asta insemna ca in cel mai rau caz la sfirsitul lunii mai a anului 1997 cei trei kilometri sa fie gata pentru pretul trecut in contract. De aici incolo, Bica s-a jucat de-a v-ati ascunselea cu oficialii Consiliului Judetean Dolj timp de noua ani, ajungind sa incaseze in contul lucrarilor efectuate pentru acest tronson 12,134 miliarde de lei si nereusind nici pina in prezent sa predea lucrarea. La aceste miliarde se adauga altele din lucrari oferite plocon societatii lui Bica, pentru a se putea rotunji suma.


Sfidind toate legile, societatea lui Bica a tocat din banii publici


Directia tehnica, lucrari publice, reparatii si intretinere drumuri si poduri, gospodarire comunala, administrare domeniu public si privat a judetului Dolj ar fi trebuit sa gestioneze toate documentele legate de modernizarea drumului Secu – Argetoaia, tronsonul km 36-39. Seful acestei directii, Valentin Cheata, nu stie nici citi bani s-au cheltuit, nici ce lucrari au fost decontate, nici cine a semnat zecile de acte aditionale incheiate de-a lungul timpului, ci doar faptul ca, pentru o parte din bucatile de drum receptionate, a semnat si Domnia sa. „Actele aditionale, zeci cum spuneti, nu stiu cine le-a semnat, ca mie nu mi le-au aratat. De ele au stiut doar cei care au semnaturi pe ele. Ar fi trebuit ca directia noastra sa urmareasca realizarea tronsonului cu pricina, dar nu stiu nimic. Din comisia care a receptionat au facut parte mai multi, dintre care unul este mort, altul este bolnav, altul la pensie si, cu voia dumneavoastra, si eu. Am semnat de receptie doar dupa ce proiectantul a semnat ca lucrarea este conforma cu proiectul. Eu sint inginer hidroelectric si nu ma pricep la drumuri“, a spus Valentin Cheata. Directia economica a consiliului judetean, condusa de director Dumitru Bouleanu, gestioneaza in realitate toate actele contabile pe baza carora s-au facut plati catre societatea GENERAL COMI .Tot aici se stie ca pentru drumul cu pricina, situat mai exact in satul Comanicea al comunei Secu, s-au cheltuit mult mai multi bani decit i s-au platit lui Bica pina acum, pentru ca incepind cu anul 1995, cind s-a luat pentru prima data autorizatia de construire pentru tronsonul amintit, s-a mai platit contravaloarea a inca trei autorizatii, dupa care, timp de cinci ani, drumul a fost construit in afara legii, fara autorizatie de construire. Incepind cu anul 1998, din documentele aflate la Directia economica se poate observa ca au inceput sa fie incheiate zeci de acte aditionale intre consiliul judetean si GENERAL COMI, acte majoritatea nedatate si nesemnate de oficiul juridic. Doar directorul Bouleanu si presedintele Voiculescu impreuna cu Victor Bica si cu un alt angajat al sau isi puneau semnatura pe ele. Din zecile de acte aflate la Directia economica si care aveau drept obiect disponibilizari de sume de la buget sau majorari de pret de lucrare cu miliarde de lei, doar unul, incheiat in anul 1999, a modificat termenul de executie pina la sfirsitul anului 1999. Din documentele aflate la consiliul judetean, consultate cu bunavointa purtatorului de cuvint si in prezenta directorului Valentin Cheata, nu s-a gasit nici unul prin care consiliul judetean, nemultumit de cresterea preturilor lucrarii sau de nerespectarea termenului din contract sa ceara rezilierea contractului, motive fiind suficient de multe si suficient de clare. Atit presedintele, cit si consilierii judeteni care au aprobat finantarea lucrarii neterminate si ajunsa la preturi uriase au bagat capul in nisip, crezind ca o data cu pierderea mandatelor li se va pierde si urma.


Constructorul a gajat cu o proprietate pe care nu a dovedit-o


La patru ani de la cistigarea licitatiei cu ghinion pentru locuitorii de la Secu, ce se plimba si acum prin noroi, s-a schimbat si legislatia in domeniu in asa fel incit, desi Bica trebuia sa construiasca drumul cu banii lui, legea ii permitea sa ceara beneficiarului 30% din valoarea lucrarilor aferente unei luni, cu conditia ca la decont sa i se retina valoarea avansului. Incepind cu anul 2000, pentru a beneficia de avans trebuia sa depuna gaj. Asa ca, impreuna cu prietenii care-l pasuisera, Bouleanu si Voiculescu, a mers la notar si a depus citeva bunuri gaj pentru care nu a adus actele de proprietate, ci doar facturi, declaratii vamale sau nimic. Nici declaratiile vamale netraduse, nici facturile nu dovedesc proprietatea asupra bunului, lucru pe care cei doi reprezentanti ai consiliului judetean l-ar fi putut afla daca ar fi intrebat oficiul juridic al institutiei pe care o conduceau. Actul s-a facut si lucrurile au mers mai departe pina in zilele noastre, cind acestea sint ca la inceput.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII