7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePolitisti pe mina cu hotii de autoturisme

Politisti pe mina cu hotii de autoturisme

• Trei masini furate din Italia au ajuns in posesia unor oameni de afaceri gorjeni • Un autoturism de lux ii apartine chiar lui Codrut-Doru Costoiu, fratele fostului secretar-general al Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC), Mihnea Costoiu • Un politist gorjean s-a plimbat timp de aproape un an cu o masina furata din Italia • Autovehiculele au fost aduse in tara prin intermediul unui traficant de masini din Arad, cu ajutorul unui vames si al unui politist din cadrul Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanei • Codrut-Doru Costoiu a fost trimis in judecata de procurori, alaturi de traficantii de masini


Trei autovehicule furate din Italia au fost introduse in România, cu complicitatea vamesilor, si vindute apoi unor persoane din judetul Gorj. Doua din cele trei masini au ajuns in posesia unor oameni de afaceri gorjeni, iar una a fost vinduta pentru o suma derizorie lui Codrut-Doru Costoiu. Cu una dintre masinile furate din Italia s-a plimbat si un politist gorjean. Procurorul-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Gorj, Vasile Popescu, a anchetat acest caz si a decis trimiterea in judecata a traficantilor de masini si a lui Codrut-Doru Costoiu, precum si amendarea inspectorului vamal din cadrul Vamii Nadlac, Marcel Alb, si a agentului de politie Mircea Baltoi, din cadrul SEIP Gorj.


Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorul-sef Vasile Popescu, reteaua de traficanti de masini era comupusa din Marius Petrica Tamas, zis „Buz“, un cunoscut membru al lumii interlope din Arad, Virgiliu-Edward Badoi, cunoscut sub porecla „Edi“, din Tirgu Jiu, precum si patru italieni. Astfel, „Buz“ si „Edi“ au comercializat, in cursul anului 2002, in judetul Gorj, trei masini declarate furate din Italia, care au fost introduse in tara de patru cetateni italieni. Autoturismul BMW Z.3 Roadster, a carui valoare reala este de aproximativ 50.000 de dolari, a fost vindut lui Codrut-Doru Costoiu in schimbul a 2.000 de dolari si a unui VW Passat, fabricat in 1997, proprietatea fostei lui sotii, Iulia Vina, consilier judetean din partea PSD. Autovehiculul Fiat Punto a fost vindut lui Emil Roman, patron si fost politist, iar masina Nissan a fost instrainata omului de afaceri Ion Schiopu, administrator al firmei CALIOPE SRL, din Tirgu Jiu. Dupa verificarile efectuate prin Biroul National Interpol s-a stabilit ca masinile au fost furate din Italia.


BMW-ul furat, dezmembrat de Costoiu


Codrut-Doru Costoiu este administratorul firmei CITEX SA Tirgu Jiu, detinuta de fratele sau, Mihnea Costoiu (PSD), fostul secretar al Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC), protejatul fostului ministru Ecaterina Andronescu. Politistii din cadrul Serviciului de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Gorj au sesizat ca BMW-ul Z.3 avea numere de inmatriculare si era parcat chiar la sediul firmei CITEX. In urma unor verificari, anchetatorii au stabilit ca factura autoturismului este falsa, iar certificatul de proprietate a fost declarat furat. De asemenea, BMW-ul Z.3 era proprietatea unei firme din Udine. Audiat de procurori, Codrut-Doru Costoiu a declarat ca Virgiliu-Edward Badoi a depus actele la SEIP si a obtinut numerele provizorii. Anchetatorii au stabilit insa ca Badoi era plecat din tara la momentul respectiv si nu putea sa obtina numerele provizorii. In urma expertizei grafologice s-a stabilit ca solicitarea de inmatriculare a masinii a fost scrisa si semnata de Costoiu in numele lui Badoi. Mai mult decit atit, Codrut-Doru Costoiu a dezmembrat autoturismul, desi acesta era confiscat de politie, si a vindut mai multe parti componente. Masina a fost gasita de politisti intr-un garaj din incinta societatii GORJ TRANSPORT SA, administrata de Ionel Pirvulescu, zis „Garson“.


Masinile au fost inmatriculate de politistii gorjeni


Procurorii au mai stabilit ca fratele lui Mihnea Costoiu a obtinut, in mai multe rinduri, prin mijloace ilegale, numere de circulatie provizorie, beneficiind de sprijinul unor politisti din cadrul SEIP Gorj. „Codrut Costoiu a intocmit si semnat in fals, in numele lui Edward Badoi, documentatia pentru obtinerea autorizatiei de circulatie provizorie pentru autoturismul BMW Z.3, cu care a circulat aproape un an, dupa care l-a determinat pe Carlos Popescu sa efectueze formalitatile vamale false pentru scoaterea din România a autoturismului, in scopul incasarii garantiei vamale“, se mai mentioneaza in rechizitoriu. Conform anchetatorilor, inspectorul vamal de la Vama Nadlac a confirmat in mod fictiv iesirea autoturismului din România, astfel incit Carlos Popescu a putut sa incaseze garantia vamala de peste 130 de milioane de lei. Procurorul Vasile Popescu sustine ca fratele lui Mihnea Costoiu avea cunostinta ca masina pe care a achizitionat-o este furata, pentru ca pretul platit a fost foarte mic in comparatie cu valoarea acesteia. Pentru aceste fapte, Codrut-Doru Costoiu a fost trimis in judecata pentru inselaciune, tainuire si fals in inscrisuri sub semnatura privata, iar Carlos Popescu a fost gasit vinovat de procurori de inselaciune si uz de fals, in timp ce inspectorul vamal Marcel Alb a primit o amenda penala pentru fals intelectual si abuz in serviciu. De asemenea, agentul de politie din cadrul SEIP Gorj, Mircea Baltoi, care a eliberat de mai multe ori numere provizorii pentru BMW-ul Z.3, fara a solicita documentele masinii, a fost si el amendat penal. Interesant este ca Mircea Baltoi a actionat din dispozitia sefului sau, Marcel Lungu, inspectorul-sef al SEIP Gorj.


Un politist gorjean s-a plimbat cu una dintre masini


Celelalte doua masini furate din Italia au fost indisponibilizate, fiind la dispozitia autoritatilor române. Masina Fiat Punto a fost vinduta de Marius Petrica Tamas lui Emil Roman, om de afaceri si fost politist. Masina a fost apoi instrainata mai multor persoane, printre care si un politist. Victor Tismanaru, agent de politie, s-a plimbat cu masina mai mult timp, desi documentele acesteia erau false. Politistul a dat apoi masina la schimb cu o autoutilitara lui Adrian Ceambur. Masina Nissan se afla in continuare la Ion Schipoiu, fiind insa indisponibilizata de politie.


In acest dosar au mai fost trimisi in judecata Marius-Petrica Tamas si Virgiliu Edward Badoi pentru contrabanda, uz de fals, tainuire si asociere in vederea savirsirii de infractiuni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS