20.7 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGripa aviara a pus pe jar autoritatile doljene

Gripa aviara a pus pe jar autoritatile doljene

Cazurile de pasari suspecte de gripa aviara din localitatea tulceana Ceamurlia de Jos au pus pe jar si autoritatile din Dolj. Simbata, la numai o zi dupa stabilirea rezultatelor de laborator la cele trei pasari descoperite in Tulcea, a fost activat comandamentul antiepizootic la nivelul Prefecturii Dolj, iar in cadrul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) a fost formata o celula de criza care are ca sarcina stabilirea unor masuri de prevenire a bolii.


Printre masurile formulate de DSVSA Dolj, care vor intra in vigoare printr-un ordin al prefectului, se numara si amenajarea de puturi seci pentru depozitarea animalelor moarte, in toate comunele doljene. Desi primarii sint obligati prin lege sa amenajeze astfel de puturi, mai putin de jumatate din localitatile din Dolj au asa ceva. Edilii sint obligati acum ca in termen de doua saptamini sa finalizeze puturile, in caz contrar urmind sa fie pasibili de amenda. Andrei Butaru, directorul DSVSA Dolj, a declarat ca aceste puturi vor fi facute sub supraveghere sanitar-veterinara si ca problema cadavrelor de animale nu va mai fi lasata la voia intimplarii. „Fiecare primar trebuie sa amenajeze un astfel de put, dar certificarea lui se va face numai daca respecta anumite conditii. Oricum, conform legii, ei erau obligati sa aiba asa ceva pina acum, dar de fiecare data au invocat lipsa banilor si ii lasau pe oameni sa le arunce la marginea satului, fara sa-si ia nici un fel de masuri. Acum nu mai putem accepta acest lucru si, daca in termen de doua saptamini nu amenajeaza puturile, vor primi amenda“. Incepind de azi DSVSA Dolj va dispune, tot ca o masura de preventie, limitarea comertului cu pasari vii in tirgurile din Craiova. Numai vinzatorii de pasari provenite din Dolj vor primi acceptul din partea autoritatilor, cu conditia ca acestia sa prezinte certificatul sanitar-veterinar care sa ateste faptul ca pasarile provin din efective indemne (care nu au fost afectate de boala).


„Nu orice pasare care moare are gripa aviara“


In plus, directia a incheiat protocoale cu Directia Silvica si Asociatia Judeteana a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Dolj, prin care vinatorii care gasesc cadavre de animale sint obligati sa le aduca, pentru a fi analizate, la laboratorul directiei.


Rezultatele analizelor efectuate pe cadavrele aduse in laboratorul DSVSA Dolj sint transmise zilnic catre autoritatile de la Bucuresti. Desi se fac toate eforturile pentru ca boala sa fie prevenita, Andrei Butaru a afirmat ca oamenii nu sint receptivi la actiunile intreprinse de directie si de medicii veterinari din teritoriu. „Mai ales acum, dupa inundatii, s-au format foarte multe balti unde se aduna pasarile salbatice, mai ales in Lunca Dunarii, si este foarte greu sa-i faci pe oameni sa priceapa ca nu este bine ca ele sa coabiteze cu cele domestice pentru ca le-ar putea transmite anumite boli“. Cu toate ca boala nu a fost confirmata in testele speciale de laborator, Andrei Butaru a tinut sa precizeze ca este bine ca atit oamenii, cit si autoritatile sa se mentina in stare de alerta, astfel incit masurile preventive sa fie eficiente. „Este bine sa fim vigilenti, dar nu trebuie sa producem panica in rindul populatiei. Exista o gama larga de boli care apar la pasari, deci nu orice pasare care moare are gripa aviara“, a declarat Andrei Butaru.


Vigilenti, dar nu panicati


Virusul care provoaca aparitia gripei sau influentei aviare poate fi distrus prin fierbere timp de jumatate de ora la 60 de grade, dar nu este recomandata consumarea carnii de pasare infestate nici in aceste conditii. Gripa aviara se manifesta in trei forme:


-supraacuta, care afecteaza organismele slabite si determina moartea pasarilor in citeva ore;


-subacuta, care determina moartea pasarilor in citeva zile;


-cronica, care nu provoaca moartea pasarilor, acestea reusesc sa invinga boala, dar ramin cu sechele.


Simptomele gripei aviare la pasari sint urmatoarele: febra (43-44 de grade), inapetenta, cianoza barbitei si a crestei si, citeodata, nervozitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS