18.3 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCabinetele medicilor de familie arata jalnic

Cabinetele medicilor de familie arata jalnic

Un control al inspectorilor sanitari din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj a scos la iveala faptul ca o mare parte din cabinetele medicilor de familie din mediul rural sint improprii desfasurarii activitatii medicale.


Cele mai cazute sint cabinetele medicale din localitatile afectate de inundatii. La Brabova, Carpen, satul Belot al comunei Sopot, de exemplu, inspectorii sanitari au gasit cladiri care stau sa se prabuseasca, avind structura de rezistenta grav afectata.


Nici cabinetele medicale din localitatile care au scapat de inundatii nu arata mai bine. „Cabinetele medicilor de familie arata jalnic. Cladirile sint vechi, degradate, iar conditiile de lucru sint din aceasta cauza deosebit de grele. Nu mai vorbim de dotarea acestor cabinete, care lasa de asemenea de dorit, iar bugetul primit de medicii de familie este insuficient pentru a le permite sa ia salarii decente, dar sa mai doteze si cabinetele“, a declarat dr. Bebe Martin, directorul executiv adjunct pe probleme de Medicina Preventiva in cadrul DSP Dolj.


Centrele medico-sociale, unitati sanitare de viitor


Nu doar cabinetele medicilor de familie au fost controlate. Nu mai putin de 60% dintre unitatile sanitare din judetul Dolj au fost evaluate in cursul acestei saptamini, aici fiind incluse cabinete medicale de specialitate, spitale, centre de permanenta si centre medico-sociale. In mod surprinzator, cel mai bine s-au prezentat centrele medico-sociale, care stau mai bine atit la capitolul dotari, cit si in ceea ce priveste utilitatea. „Unitatile medico-sociale sint finantate din alta sursa. Cea mai mare parte a investitiilor de aici sint facute de consiliul judetean, in subordinea caruia functioneaza aceste unitati sanitare. Centrele medico-sociale au marele merit ca degreveaza marile spitale de cazurile sociale si bolnavii cronic. In plus, o zi de spitalizare intr-un astfel de centru costa mai putin decit intr-un spital mare“, a sustinut Bebe Martin. Conducerea DSP vrea chiar sa propuna Ministerului Sanatatii extinderea acestor centre medico-sociale si in alte localitati din judet.


Deocamdata, in judetul Dolj exista sapte centre medico-sociale cu 229 de paturi, la Amarastii de Jos, Brabova, Bechet, Cetate, Melinesti, Plenita, Sadova. Dintre acestea, potrivit reprezentantilor DSP Dolj, Centrele de la Melinesti si Bechet au fost amenajate si arata destul de bine. Centrul de la Brabova este in reparatii, iar la Sadova, centrul medico-social functioneaza intr-o cladire veche care urmeaza sa fie reabilitata.


In cursul saptaminii viitoare, inspectorii vor controla si celelalte unitati sanitare, urmind ca dupa aceea sa intocmeasca un raport care va fi inaintat Ministerului Sanatatii in vederea evaluarii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS