20.7 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn doljean sustine ca a fost „detinut politic de securistii regimului comunist in perioada 1958-1996“

Un doljean sustine ca a fost „detinut politic de securistii regimului comunist in perioada 1958-1996“

Instanta i-a dat cistig de cauza, iar Casa de Pensii si Directia Muncii au ramas stupefiate


Directia pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala (DDFSS) si Casa Judeteana de Pensii (CJP) Dolj se judeca de peste 12 ani cu un barbat din satul Golenti, apartinind de Calafat. Barbatul sustine ca timp de 40 de ani a fost detinut politic, chiar si dupa 1990, in regimul comunist, in penitenciarul Gherla si in spitalele de psihiatrie din tara. A solicitat statului despagubiri materiale, le-a obtinut, iar in prezent a trimis reclamatii si la CEDO Strasbourg. Institutiile amintite considera insa ca solicitarile si despagubirile banesti pe care Dumitru Burdubus le cere sint ilegale, desi instanta a avut alta parere.


„Actionam in judecata in termenul legal, dosarul nr. 27835-05 la CEDO, Strasbourg, Franta. Conform dovezilor pe care le detin, statul român nu a tinut cont de articolele 3, 6 si 8 din Conventia Europeana. Am fost arestat abuziv, retinut de securistii regimului comunist român, justitia României si procuratura de la 30 octombrie 1958 pina la 28 august 1996 in penitenciarul Gherla si tirit in spitalele de psihiatrie de Tribunalele Militare Cluj si Craiova. Am fost detinut aici pina cind Tribunalul Craiova, prin decizia 294, a revocat masura de siguranta din spitalele de psihiatrie si interdictiile penale impuse conform art. 72, Cod Penal, pentru lipsire de libertate, lege si adevar. Mi-am pierdut toata tineretea prin puscarii“, isi incepe sesizarea Dumitru Burdubus. Pentru toate cele reclamate, batrinul Burdubus a solicitat despagubiri statului român, iar conform Decretului lege nr. 116, potrivit caruia perioada in care o persoana a fost detinuta se considera vechime in munca si, in consecinta, a cerut pensie. Barbatul este insa extrem de nemultumit si de Decretul lege nr.118/1990 care stabileste drepturi fostilor detinuti politici, considerindu-l opus si contrar drepturilor acestora, fiind de parere ca privilegiaza doar o parte a celor care au facut inchisoare. „De asemenea, cer corectarea, conform Constitutiei, a Legii 44/1994 a veteranilor de razboi, eroilor nationali, a celor decorati cu medalia Crucea Comemorativa in cel de-al doilea razboi mondial. Vreau ca toti veteranii sa beneficiem in mod egal de Medalia Barbatia si Credinta si nu sa fim discriminati. Din 1958 pina in 1990 am muncit fortat pamintul boierilor comunisti…“, a mai spus Burdubus. Acesta cere, de asemenea, asigurarea ordinii si linistii publice prin aplicarea „legii precedentului creat de Vlad Ţepes, care i-a curatat pe toti hotii nestapiniti si razvratiti“.


Burdubus a obtinut vechime 47 de ani de munca…


Lista nemultumirilor lui Burdubus continua, desi acesta a obtinut totusi in instanta, spre stupefactia Casei de Pensii Dolj si a Directiei Muncii, acordarea anilor de detentie, pe care barbatul i-a mentionat, ca vechime in munca. Acesta a obtinut pe cartea de munca o vechime de 47 de ani, sapte luni si 28 de zile. Este insa in continuare nemultumit, pentru ca, asa cum declara, nu a obtinut despagubiri materiale decit pentru perioada 1995-1996, si nu pentru cei peste 40 de ani. „De ce Contenciosul Curtii de Apel Craiova refuza abuziv rezolvarea actiunilor repetate cerute legal si dovedite? De ce Guvernul României a emis Ordonanta 27/2002, care prevede ca «nimeni nu mai poate cere din nou raspunsul legal asupra unui raspuns ilegal pentru a-l anula»“.


„Are vechime doar noua ani…“


Pentru a se putea pronunta cu privire la cele sesizate de Burdubus, institutiile abilitate sint contrariate de reclamatiile primite din partea acestuia, fara incetare, de peste 13 ani.


Reprezentantii Casei Judetene de Pensii (CJP) Dolj considera ca barbatul a primit sume importante de bani, vechime considerabila pe cartea de munca, desi, dupa parerea acestora, nu ar fi avut acest drept. „Ca vechime in munca, Dumitru Burdubus nu avea decit noua ani. A solicitat apoi aberant instantei acordarea ca vechime in munca a unei perioade indelungate, din 1958 pina in 1996! A obtinut asadar peste 40 de ani de munca… A fost chiar despagubit pentru perioada de detentie, cu ani in urma, cu o suma considerabila. Primeste in plus, pensie lunar de 1.740.000 de lei, care in urma recalcularii a ajuns la 3.700.000, si o indemnizatie pe baza Legii nr. 119, a detinutilor politici, de peste noua milioane. A ajuns la peste 12 milioane de lei, pe care ii primeste lunar… Acum, la 71 de ani pe care ii are, nu face decit sa ne reclame permanent, amenintindu-ne ca ajunge cu petitiile pina la Haga. Barbatul, din cite am verificat si constatat, nici macar in razboi nu a fost. Intr-adevar, se pare din cele mentionate de acesta ca ar fi fost internat in spitale de psihiatrie!“, a mentionat Ionel Ţecu, sef Serviciu stabiliri pensii, din cadrul CJP Dolj.


Barbatul a primit si despagubiri


Contrariati de drepturile pe care Dumitru Burdubus le-a obtinut in instanta sint si reprezentantii Directiei pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala (DDFSS) Dolj. „Doar in ultimul an, am primit peste zece petitii din partea familiei Burdubus. Inainte de separarea Directiei Muncii de Casa de Pensii si Inspectoratul de Munca, am aflat ca barbatul a primit peste 11 milioane de lei despagubiri. Acesti bani i-au fost acordati pe baza unei hotariri judecatoresti, desi, asa cum observam si din petitii, este data pentru o perioada exagerat de mare, chiar si dupa 1990. Cum este posibil ca instanta sa stabileasca faptul ca barbatul a fost detinut politic in regimul comunist dupa 1990 pina in 1996? Stim ca a inaintat petitii si la Curtea Europeana a Drepturilor Omului si la alte organe abilitate“, a precizat Daniel Leulescu, jurist al DDFSS Dolj.


Burdubus a depus noi petitii in acest an, zeci, la Ministerul Justitiei, la Curtea de Apel, la DDFSS Dolj, la CJP Dolj, la Strasbourg… „Numele Burdubus este bine cunoscut de noi. Ne-a trimis zeci de memorii. Barbatul a obtinut deja o hotarire judecatoreasca si irevocabila pusa in executare, iar acum vine si cere ca sa ii judece cazul peste acea hotarire data, ceea ce este practic imposibil. Conform legii statului român, in cazul Burdubus nu se mai poate dispune o noua hotarire! Poate sa depuna petitii unde doreste, nu mai are nici un fel de drept si nu se mai poate face nimic in acest caz“, a precizat Ilie Aurel, purtator de cuvint la Curtea de Apel Craiova.


In petitia trimisa redactiei Gazetei de Sud, Dumitru Burdubus si sotia lui, Maria, promit ca isi vor cauta dreptatea la Curtea Europeana a Drepturilor Omului si vor „dovedi“ ca legile statului român sint in defavoarea celor „care si-au pierdut tineretea prin puscarii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS