15.5 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCatunul Aricilor risca sa fie inghitit de pamint

Catunul Aricilor risca sa fie inghitit de pamint

Catunul Aricilor, asa cum mai este cunoscut satul vilcean Giltofani, este ca o insula pe dealul Banesti. O mina de oameni si-au facut acolo case si gospodarii de ti-e mai mare dragul. Neamul Aricilor isi ducea traiul linistit in catunul lor. In gospodarii aveau tot ce le trebuia, copiii le erau aproape si nu aveau nici un motiv de nemultumire. Dar soarta a fost cruda cu ei si necazul i-a lovit in plin intr-o noapte cind dealul din fata caselor a pornit la vale, inghitind culturi agricole, gradini si apoi case. Natura dezlantuita a lasat in urma lacrimi si multa disperare. Iarna bate la usa, iar citeva familii nu mai au un acoperis sigur deasupra capului.


Alunecarea de teren pe o lungime de peste trei metri avanseaza cu repeziciune in satul Giltofani, din comuna vilceana Nicolae Balcescu. Toate cele cinci gospodarii din catun sint in pericol. Deocamdata, a cedat doar casa Elenei Ariciu, de 68 de ani. Din cauza alunecarii de teren, peretii casei s-au crapat mai mult de un metru, echipele de jandarmi fiind nevoite sa o demoleze. „Barbatu-meu dormea in casa cind au crapat peretii. N-am apucat sa mai salvam mare lucru. Apoi au venit jandarmii si au demolat-o si nu m-au lasat sa ma apropii. Mai am o casa in curte, dar mai este un pic si cade“, a povestit femeia. Acum alte patru gospodarii sint amenintate. Cea mai expusa este casa unui barbat de 37 de ani, Adrian Ariciu. Acesta locuieste impreuna cu sotia, copilul de un an si doi batrini, care au peste 80 de ani. In spatele locuintei lui s-a scufundat pamintul la o adincime de peste doi metri, iar pina la temelia casei este mai putin de un metru. „De la o ora la alta apar crapaturi in peretii casei, iar pamintul este instabil. Pur si simplu vezi cum se deschide pamintul sub picioare. Gradina a fost dusa de valurile de pamint la vreo 200 de metri distanta. Totul este amestecat cu noroi. Grajdul mai are un pic si pica in groapa“. Zona nu mai este sigura, iar in fiecare perioada ploioasa catunul va fi inghitit de pamint.


Evacuare in forta daca e nevoie


Asa cum evolueaza alunecarea de teren, in catunul Giltofani nu se mai poate sta. Autoritatile locale si-au luat masuri pentru stramutarea localnicilor in locatii provizorii, insa s-au izbit de o opozitie puternica. Desi o nenorocire se poate intimpla in orice moment, localnicii nu vor nici in ruptul capului sa se mute. „Am tras toata viata sa fac casa, sa am unde sa stau la batrinete si acum sa plec si sa las totul balta? Asa ceva nu se poate! Stau aici sa ma inghita pamintul si pe mine. Nu ma pot duce eu, om batrin, sa stau pe la usile altora“, a spus hotarit Nicolae Ariciu, de 81 de ani. Nici sotia lui nu mai pune mare pret pe viata si nu vrea sa plece. „Ce a avut Dumnezeu cu noi de ne-a lovit asa crunt la batrinete“, se tinguie femeia. „Mai bine ma otravesc decit sa plec din casa mea“, a spus hotarita Maria Ariciu. Satenii stiu ca nu pot duce cu ei tot ce au in gospodarie si de aceea spera ca soarta nu le va fi atit de potrivnica. „Avem citeva vaci, porci, pasari, mobila, lucruri in casa. Cine ma duce pe mine in vale cu toate? Pina aici la noi sint 15 kilometri si abia se ajunge pe jos. Nu cred ca poate urca vreo masina. Asa ca ramin pe loc cit s-o mai putea. Poate ca Dumnezeu isi va intoarce fata si catre noi“, a spus Adrian Ariciu.


Primarul comunei a fost nevoit sa convoace Comitetul pentru Situatii de Urgenta. „Vom adopta o hotarire de evacuare fortata a locuitorilor satului Giltofani. Acolo nu se mai poate sta. In doua-trei zile dealul din fata curtilor oamenilor va veni peste case si o sa-i ingroape de vii. Nu ne permitem sa-i lasam sa se sinucida. Stiu ca este greu pentru ei, sint oameni batrini, au muncit o viata, au gospodarii frumoase, au animale, dar trebuie sa facem ceva ca sa-i mutam“, a spus Constantin Oprea, primarul comunei Nicolae Balcescu.


La o prima evaluare a pagubelor, s-a constatat ca pentru despagubirea sinistratilor este nevoie de peste sase miliarde de lei. Deocamdata, nimeni nu le poate da asigurari sinistratilor ca banii vor veni de la guvern inainte de prima ninsoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS