20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate40 de femei asteapta sa devina asistenti maternali

40 de femei asteapta sa devina asistenti maternali

Tot mai multe femei din Craiova, dar si din localitatile limitrofe judetului Dolj au solicitat Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului luarea in plasament a copiilor abandonati in centrele de plasament ale statului. Dragostea pentru micuti, dar, de ce nu, si un salariu, numeroase sporuri si facilitati la plata utilitatilor determina numeroase familii sa ofere un camin, chiar daca provizoriu, micutilor si sa transforme meseria de asistent maternal in una din cele mai rivnite calificari.


La Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj in prezent sint angajate ca asistenti maternali 240 de femei. Alte 40, care au obtinut atestatul necesar luarii in plasament a unui micut, asteapta de citeva luni ridicarea dreptului de incredintare spre ingrijire a unui asistent maternal mai vechi sau un abandon pentru a lua in ingrijire un copil. „De la inceputul anului am inregistrat o crestere mare a celor care solicita luarea in ingrijire a unui copil. Daca in Craiova la inceputul anului existau 198 de asistenti maternali activi care aveau in ingrijire 326 de copii, in prezent, numarul asistentilor s-a ridicat la 240, alti 40 asteptind un copil de citeva luni“, a precizat Cornel Baloiu, sef Serviciu relatii publice, in cadrul DGASPC Dolj.


Reguli esentiale pentru luarea in ingrijire a unui copil


Marilena Ionescu, din judetul Olt, ne-a trimis la redactie o scrisoare in care ne roaga sa oferim in paginile Gazetei de Sud informatii cu privire la meseria de asistent maternal. Femeia spune ca isi doreste sa ia in ingrijire unul sau doi copii. „Ce retributii primesc in acest caz? Daca ii ingrijesc in spatiile institutiilor de plasament, indemnizatia primita este diferita fata de cea primita in cazul in care ingrijesti un copil la domicilul propriu? Pot lua in ingrijire patru sau mai multi copii? Sint tot felul de zvonuri privind retributiile care se acorda in astfel de situatii“.


Plasarea sau incredintarea copiilor abandonati unui asistent maternal a impus in ultima perioada criterii si conditii riguroase. Pot fi atestate ca asistenti maternali numai persoanele care au capacitate deplina de exercitiu, prin comportamentul lor in societate, starea sanatatii si profilul psihologic prezinta garantii pentru indeplinirea corecta a obligatiilor care revin unui parinte.


Este extrem de important ca familia care doreste sa ia in ingrijire copiii, ca asistenti maternali, sa aiba o locuinta care sa acopere necesitatile de preparare a hranei, igiena, educatie si odihna etc.


„Pentru ingrijirea unui copil se acorda o retributie corespunzatoare functiei de asistent social. Pe linga aceasta indemnizatie, in functie de numarul de copii pe care o persoana ii ia in plasament, primeste si alocatiile cuvenite acestora. In ceea ce priveste alocatia copilului cu deficiente, alocatiile de plasament se majoreaza cu 50%, iar alocatia de stat se dubleaza. Pe linga suma fixa, asistentii maternali primesc in plus numeroase sporuri in functie de diverse criterii. Daca copilul luat in ingrijire are handicap, familia primeste in plus un spor, care se ridica la 25% din salariu, apoi primeste un procent de 15%, reprezentind sporul de risc, plus alocatia pentru hrana, imbracaminte, cazarmament, jucarii, sume acordate diferit, in functie de virsta copilului. Cel mai mic salariu de asistent maternal este de 3.100.000, la care se adauga celelalte sporuri si alocatii. Astfel, salariul unui asistent maternal poate ajunge la sapte, chiar opt milioane de lei pe luna, pentru un singur copil luat in ingrijire“, au precizat reprezentantii DGASPC Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS