15.1 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateIngrijirile la domiciliu- o mina de ajutor pentru batrinii bolnavi si nevoiasi

Ingrijirile la domiciliu- o mina de ajutor pentru batrinii bolnavi si nevoiasi

Pionieratul echipei de la Asociatia pentru Ingrijiri Comunitare „Helios“ a fost o provocare. Acordarea de ingrijiri la domiciliu era un domeniu nou in sistemul de sanatate din România, insa lucrurile au inceput sa se miste o data cu reglementarea prin lege a acestor servicii. In prezent, Asociatia „Helios“ are peste 60 de beneficiari, atit persoane care au nevoie de ingrijire medicala, cit si batrini al caror unic venit este ajutorul social de la primarie.


In camaruta de la Policlinica Spitalului nr. 1 unde isi are sediul Asociatia „Helios“ se intilneste in fiecare dimineata toata echipa pentru a stabili „planul de bataie“ din ziua respectiva. Ii gasesti analizind cu atentie cazurile si presarind pe alocuri cite o gluma pentru a destinde atmosfera. Citeodata se inghesuie aici si zece persoane, insa nimeni nu pare deranjat de lipsa de spatiu. Importanta e munca de teren si persoanele la care urmeaza sa se intervina in ziua respectiva. Pentru cei 25 de angajati ai asociatiei, aceasta munca s-a transformat, in cei trei ani de cind exista organizatia, intr-o pasiune. Adelina Deliu, medicul coordonator al echipei, spune ca nu ai cum sa nu te atasezi de persoane pe care le vezi zi de zi, pe care ajungi sa le cunosti in mediul lor: „Daca te duci la ei acasa in fiecare zi, ajungi sa le inveti obiceiurile, ce le place, ce ii enerveaza…Si, evident, le cunosti si familia pe care de multe ori, cind e vorba de cazuri destul de grave, trebuie sa o incurajam“. Discutia ii aduce aminte Adelinei Deliu de cazul cutremurator al unei doamne de 50 de ani cu neoplasm mamar si metastaza osoasa. „Avea mereu fracturi la oase. Era in ultimul stadiu al bolii si stia ca o sa moara, asa ca si-a chemat cei doi copii si le-a spus ca e timpul sa se descurce singuri si sa aiba grija ce vor face in viata. Copiii erau distrusi. In acel moment nu mai era necesara o ingrijire medicala, ci una paliativa in care era esentiala sustinerea morala a familiei pentru a putea depasi moartea unei persoane dragi. Cu asta ne confruntam de multe ori la asociatie“. Toate dosarele care ajung la asociatie sint supuse unei evaluari care are ca scop formarea unei pareri despre gradul de dependenta a persoanei respective si incadrarea dosarului intr-una din categoriile „social“ sau „medical“. Daca in cazurile sociale e vorba de batrini care beneficiaza mai mult de servicii de menaj, in cazurile medicale e necesara conlucrarea intregii echipe pentru imbunatatirea starii de sanatate a pacientului.


„Ne-au invatat cum sa avem grija si singuri de el“


Dupa terminarea intrunirii de dimineata, fiecare stie ce are de facut. Prima deplasare este la un caz medical, un batrin de 82 de ani cu doua accidente vasculare, care este imobilizat la pat. Echipa formata din Adelina Deliu si kinetoterapeutul Gigi Licurici este intimpinata la poarta de ginerele batrinului. Paul Barbu povesteste ca era la Los Angeles atunci cind vestea ca socrul sau a suferit doua accidente vasculare consecutive a cazut ca un trasnet. „Eram cu sotia acolo si am luat primul avion cind am auzit. De atunci au trecut citeva luni. Prima data am crezut ca se duce pentru ca a stat in spital o perioada si nu ii era deloc bine. Cind am aflat de Asociatia «Helios», l-am luat acasa si acum batrinul se simte mai bine. Cei de la Helios au grija sa-i schimbe mereu pansamentele pentru ca are rani din cauza faptului ca este imobilizat la pat“. In aceste cazuri este esentiala comunicarea dintre medici si familie. „Ne-au invatat cum sa avem grija si singuri de el, pentru ca sint lucruri de care are nevoie mereu, iar ei nu pot veni la orice ora aici“, a spus Paul Barbu.


Poveste la virsta senectutii


La fiecare sfirsit de luna se impart pachetele cu mincare pentru cazurile sociale, batrini al caror unic venit este ajutorul social acordat de primarie. Ana Virvoreanu, cea mai virstnica beneficiara a serviciilor sociale de la asociatie, nu mai are putere sa primeasca pachetul, insa se poate citi in expresia sa sculptata de timp bucuria revederii cu Alina, asistentul social care are grija de ea. Cea care ne spune povestea doamnei Virvoreanu este Constanta Stanciulescu, femeia care are grija de ea de zeci de ani. „A avut un sot insa a murit acum mult timp, iar copii nu a avut. A stat in casa la mine si a avut grija de matusa mea pe patul de moarte. Nu aveam inima sa o dau afara cind a murit ea, asa ca sintem impreuna de atunci. A fost o femeie necajita si am incercat sa ii fac un viitor. I-am cumparat o garsoniera acum ceva timp pe care am pus-o pe numele ei, dar nu a putut sa se descurce singura cu cheltuielile, asa ca, atunci cind a murit sotul meu, m-am mutat cu ea. Ne-am tinut de urit una alteia“, a spus Constanta Stanciulescu.


Datorii de 25 de milioane la intretinere


Multe din dramele batrinilor care beneficiaza de ajutor din partea asociatiei sint impartasite asistentilor sociali care vin sa ii ingrijeasca. Ion si Elena Calin sint trecuti de 70 de ani si au ramas acum, la batrinete, fara nici un sprijin. Le povestesc tuturor celor care le fac bucuria de a le trece pragul despre familia lor si despre necazurile care ii napadesc acum, la o virsta venerabila. „Doar sotul a avut copii dintr-o casatorie anterioara“, s-a confesat Elena Calin. „Sotia lui a murit acum 25 de ani din cauza unui avort, s-a dus la o baba si i-a dat leandru. Doua fete au avut, si nici una nu mai vine sa-l vada. Una e in Craiova si alta e in strainatate. Acum a venit nepotelul si a stat patru luni. Nu mai puteam de dorul lui. Si el de-al nostru“. Singurul venit al celor doi este ajutorul social de la primarie care totalizeaza un milion si jumatate pe luna. De aceea, batrinii nu s-au putut descurca cu cheltuielile si au acumulat datorii la intretinere de 25 de milioane de lei vechi. „Ne-a amenintat administratorul ca ne da in judecata si ne va da afara din casa, dar pur si simplu nu avem de unde sa platim. Aveam un teren pe care trebuia sa ni-l retrocedeze si planuiam sa platim datoriile cu banii de pe el, dar judecatoarea a facut niste incurcaturi si ne tine pe drumuri. Nici nu mai stim ce sa mai facem. Nu mai sintem ca in tinerete, cind colindam toata ziua, acum nu mai avem putere“, a spus Ion Calin.


Inca o zi a trecut la asociatie. O zi la sfirsitul careia toata echipa de la Asociatia „Helios“ poate trage linie pentru a face un bilant: trei batrini au fost ajutati sa mearga mai departe, desi sint coplesiti de necazuri si singuratate.


Acte necesare pentru dosarul de ingrijire comunitara:


-recomandare-tip de la spital din partea medicului de specialitate sau, in cazul pacientilor aflati in stadiu terminal, recomandare de la ambulatoriul de specialitate;


-copie buletin;


-copie carnet asigurat;


-adeverinta de venit de la Administratia Financiara;


-copie dupa buletinul de iesire din spital;


-cerere de mina catre Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) prin care se solicita serviciile de ingrijire comunitara;


Dosarul se va depune la Casa de Asigurari de Sanatate, iar perioada maxima in care asiguratul poate beneficia de ingrijire gratis la domiciliu este de 56 de zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS