17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO craioveanca vrea sa dea in judecata Regia de Termoficare

O craioveanca vrea sa dea in judecata Regia de Termoficare

Regia Autonoma de Termoficare Craiova risca sa fie data in judecata, pentru neplata unei sume de 1,5 milioane de lei. Reclamanta este o femeie care sustine ca a platit acesti bani pentru instalarea unui gigacalorimetru pe scara blocului in care locuieste. Suma reclamata nu poate fi insa restituita, pentru ca asociatia de proprietari are datorii de ordinul sutelor de milioane de lei la Regia Autonoma de Termoficare.


Flori Popescu, din Craiova, a trimis la redactie o scrisoare in care ne povesteste cum incearca, fara succes, de citiva ani, sa recupereze 1,5 milioane de lei de la Regia Autonoma de Termoficare Craiova. Suma reprezinta cota parte platita in 2001, la instalarea unui gigacalorimetru in blocul 8, pe strada Arhitect Duiliu Marcu, din cartierul Craiovita Noua, in care locuieste. „La acea data s-a refuzat dotarea blocului cu gigacalorimetru de catre regie, din lipsa de fonduri. Pentru a plati exact cit consumam, am decis sa stringem noi, locatarii, bani si sa achizitionam unul, care apoi a fost preluat gratis de regie. Pentru ca suma sa fie compensata, s-a decis ca pe perioada de iarna costurile la caldura sa fie suportate de regie“, a povestit Flori Popescu.


In luna septembrie 2003, familia Popescu a hotarit sa se debranseze de la sistemul centralizat de incalzire si sa isi instaleze o centrala de apartament. Compensarea, care pina atunci nu avusese loc, nu mai era posibila. Considerind ca este dreptul ei de a-si revendica banii, femeia s-a adresat regiei, un an mai tirziu, insa a aflat cu stupoare ca regia refuza sa ii plateasca. „Nu imi amintesc sa imi fi dat acordul scris pentru oferirea drept cadou a gigacalorimetrului. Valoarea investitiei suportate de toti locatarii este de 80 de milioane de lei. In adresa nr. 12880, din 20.10.2004, regia recunostea ca suma ar fi trebuit decontata conform cap. 8, art. 35, din anexa 2, a contractului semnat cu asociatia, insa a refuzat sa returneze banii, motivul invocat fiind datoriile asociatiei catre regie. Pe mine nu ma intereseaza acest aspect atita timp cit sint la zi cu plata intretinerii si nu am restante“, a continuat femeia.


Daca nici in acest an nu va primi suma, Flori Popescu este hotarita sa se adreseze instantei de judecata. „Imi voi ridica pretentiile si la ceva daune morale, pentru ca sint tracasata de la unul la altul, pe banii mei“, a amenintat ea.


Suma nu poate fi restituita


Sorin Iordache, viceprimarul municipiului Craiova, a precizat ca suma de 1,5 milioane de lei nu poate fi restituita. Motivul il reprezinta debitele catre regie ale Asociatiei de Proprietari nr. 5, Craiovita Noua, la care este arondata Flori Popescu, in valoare de citeva sute de milioane de lei. „Banii ii pot fi inapoiati numai daca restantele asociatiei ar fi zero. In caz contrar, cea care se afla in culpa este asociatia, asa ca nu vad de ce ar trimite-o la regie cind se stiu vinovati“.


Directorul Regiei Autonome de Termoficare Craiova, Tatian Tudarache, a declarat ca intr-adevar in cazul in care au dorit sa isi instaleze un gigacalorimetru, asociatiile de proprietari au primit acordul. Valoarea urma sa fie platita in termen de trei ani daca asociatia nu avea debite: „Oricum, noi nu am incheiat contracte cu proprietarii, ci cu asociatiile. Din acest motiv, nu putem sa le restituim banii proprietarilor“.


In prezent, regia are la rindul ei datorii catre furnizori, de 708 miliarde de lei, in timp ce valoarea debitelor populatiei catre aceasta ajunge la 715 miliarde de lei. Pentru contorizarea incalzirii la blocuri au fost instalate deja 4.070 de gigacalorimetre, urmind sa mai fie montate ultimele 30 in aceasta toamna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS