10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Stiati ca?

Pe parcursul anului scolar 2005-2006, potrivit noului regulament aprobat de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC), parintii elevilor sint obligati ca macar o data pe luna sa ia legatura cu invatatorul/profesorul sau dirigintele pentru a cunoaste evolutia elevului?


Parintii elevilor pot cere daune profesorilor care-i marginalizeaza pe copii din diverse motive. Conducerea institutiei de invatamint poate „amenda“ profesorul care, la rindul sau, sanctioneaza elevul pe nedrept si fara motiv.


Si pentru acest an scolar, in invatamintul primar, o ora de curs dureaza tot 45 de minute. In cazul in care clasele I-IV functioneaza impreuna cu clasele din alte cicluri de invatamint, gimnazial sau liceal, ora de curs este de 50 de minute. De acelasi orar beneficiaza si clasele din gimnaziu sau liceu, scoala de arte si meserii (SAM) sau cele din invatamintul postliceal.


Notele obtinute de elevi la tezele de sfirsit de semestru au o pondere de 25% in media semestriala.


In timpul scolarizarii, elevii vor beneficia de asistenta psihopedagogica si medicala gratuita. Elevii au dreptul la bilete cu preturi reduse la spectacole, muzee, manifestari cultural-sportive si la transportul in comun.


Tot mai multi profesori doljeni renunta la catedra. Conform unei statistici, in anul scolar trecut peste 1.800 de profesori au parasit sistemul. Din cauza remuneratiei scazute, aproximativ cinci milioane de lei pentru un dascal care are cinci ani vechime, oamenii prefera sa plece la munca in strainatate, cu contract de munca. Cei mai multi isi iau concedii medicale sau fara plata, pentru a munci peste hotare, unde sint mai bine platiti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU