7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCentrele de adapost au devenit ultima speranta pentru batrinii craioveni

Centrele de adapost au devenit ultima speranta pentru batrinii craioveni

Internarea intr-un centru de stat a devenit o solutie pentru tot mai multi batrini craioveni ale caror rude prefera sa ii adaposteasca intr-o institutie de specialitate. Pentru a fi acceptati, oamenii sint nevoiti sa intocmeasca un dosar stufos, fara de care nu ar avea dreptul la un loc de cazare. In prezent, pensionarii si nevoiasii sint adapostiti de Serviciul Public de Asistenta Medico-Sociala, iar persoanele cu handicap – in Centrul de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap.


Transformarea Caminului de batrini din Craiova, la inceputul anului, in Centru de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap (CRRPH) si in Serviciu Public de Asistenta Medico-Sociala (SPAMS) a adus o serie de neplaceri celor doua institutii nou-formate. In timp ce primul a trecut in subordinea Consiliului Judetean (CJ) Dolj, cel de-al doilea a ramas sa fie finantat de Consiliului Local Craiova. Faptul ca bugetele puse la dispozitie nu sint pe placul conducerii celor doua institutii nu mai este nici un secret. Banii alocati CRRPH Craiova sint stabiliti de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj. Pentru a dovedi ca sumele primite nu sint aruncate pe geam, reprezentantii centrului au decis achizitionarea de aparatura medicala de ultima generatie, in valoare de aproximativ un miliard de lei. Problemele au aparut insa cind reprezentantii CRRPH au constatat ca nu pot monta echipamentul pe vechea mocheta si ca nu aveau bani pentru montarea de parchet. Cele zece milioane de lei necesare pentru cumpararea a 40 de mp de parchet au fost in sfirsit gasiti in aceasta luna. Cele patru aparate au fost puse in functiune, putind fi folosite de pacienti.


Centrul a ramas insa codas in ceea ce priveste investitiile de igienizare la cele patru scari in care locuiesc persoanele asistate, dar si la schimbarea instalatiilor sanitare, care a fost aminata pentru anul 2006.


Reprezentantii DGASPC Dolj acuza conducerea fostului camin de batrini pentru gradul de degradare in care se aflau instalatiile sanitare atunci cind au fost preluate.


„Am luat cladirea in stare jalnica. In citeva luni, noi am adus numeroase imbunatatiri, pentru ca greu se putea locui in acele conditii. Am reusit cu forte proprii, deoarece nu am avut prevazuta nici o suma pentru adultii cu handicap. Si plafonul urmeaza sa fie refacut cu banii prevazuti anul viitor“, a precizat Maria Manolache, director adjunct in cadrul DGASPC Dolj.


Desi directorul centrului era in concediu, angajatii au refuzat sa permita presei sa faca fotografii celebrei investitii de un miliard de lei.


Persoanele cu handicap, abandonate de rude


In prezent, in Centrul de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Craiova sint internate 147 de persoane. Marti, 20 de persoane au fost transferate temporar la Centrul „Sfintul Dimitrie cel Nou“ din Filiasi, in baza unei intelegeri intre Mitropolia Olteniei si reprezentantii directiei.


Pentru a putea locui in centru, craiovenii trebuie sa depuna in prima faza un dosar la DGASPC Dolj. In etapa urmatoare, o comisie de specialitate va analiza cu atentie toate actele si isi va da acceptul sau nu in vederea internarii, apoi va fi realizata o noua ancheta sociala.


„Am intilnit mai multe situatii in care oamenii preferau sa isi interneze la noi rudele pentru a economisi banii pe care ii dadeau sa ii ingrijeasca. Noi am incercat de fiecare data sa facem ce e mai bine pentru cei aflati in aceasta situatie si incercam reintegrarea familiala. In unele cazuri, rudele celui care faceau cerere aveau o situatie materiala deosebita, insa refuzau sa aiba grija de el“, a declarat Cornel Baloiu, purtator de cuvint al DGASPC Dolj.


In centru nu mai sint locuri disponibile, insa reprezentantii institutiei au declarat ca in cazurile grave se pot gasi solutii. Persoanele acceptate sint obligate, in functie de veniturile pe care le au, sa achite o parte din cheltuielile de intretinere. Contributia maxima lunara este de 1.900.000 de lei de persoana, in cazul in care pensia depaseste 3.000.000 de lei. Daca pensia este mai mica de trei milioane de lei, cel internat trebuie sa achite 80% din pensie, daca nu are sustinatori legali care sa ii achite diferenta de pina la 1,9 milioane de lei. Restul sumei de pina la 11,4 milioane de lei, cit se cheltuieste lunar pentru fiecare persoana, este suportat de la bugetul CJ Dolj.


Cu toate acestea, cei institutionalizati au debite de 80 de milioane de lei. Pentru a le recupera, reprezentantii centrului au decis introducerea in premiera a angajamentelor de plata, cu titlu executoriu. Pe baza acestora, in cazul in care refuza sa achite sumele datorate, citeva luni, juristii institutiei pot apela la Casa Judeteana de Pensii Dolj, pentru a le opri din pensie sumele datorate.


Craiovencele cauta cu disperare un loc liber la fostul camin de batrini


La Serviciul Public de Asistenta Medico-Sociala Craiova este o lista lunga de asteptare pentru batrinii napastuiti de soarta. Conform declaratiilor reprezentantilor SPAMS, pentru barbati mai sint locuri disponibile, in schimb, femeile sint nevoite sa isi ia gindul momentan de la serviciile sociale oferite de institutie.


Florin Zaharia, asistent social in cadrul SPAMS Craiova, a declarat ca exista doua situatii in care un loc poate deveni vacant: „Fie o persoana internata este reintegrata in familie, acest lucru intimplindu-se foarte rar, fie intervine decesul, cum se intimpla de cele mai multe ori. Avem si pacienti care locuiesc la noi de peste 15 ani. In special iarna ne confruntam insa cu o avalansa de cereri, din partea celor care au ramas pe drumuri. Anul trecut in decembrie, cei de la primarie ne-au trimis un barbat din Vaslui care dormea intr-un vagon. Nu am putut sa il lasam in strada, in plina iarna si l-am cazat la noi. In prezent, nu le putem impune o anumita perioada in care sa stea in cadrul institutiei noastre. Exista chiar persoane care s-au cunoscut si s-au casatorit aici. Acum avem internate 334 de persoane“.


Nici internarea in aceasta institutie nu este facila, solicitantul sau sustinatorul legal al acestuia fiind nevoiti sa intocmeasca un dosar stufos. Dupa ce toate actele au fost puse la punct, dosarul trebuie obligatoriu avizat de primarul Antonie Solomon sau de viceprimarul Sorin Iordache. Fara acordul acestora, oamenii isi pot lua gindul de la un loc caldut in cadrul SPAMS. Persoanele care sufera de handicap nu sint primite insa in aceasta institutie.


In cazul SPAMS Craiova, pentru intretinerea unei persoane se cheltuiesc lunar noua milioane de lei. Si in aceasta situatie persoana asistata, daca are pensie, trebuie sa achite o parte din cheltuieli. Sumele au fost stabilite in acest an prin Hotarirea Consiliului Local Craiova nr. 113/2005. Persoanele care au un venit net lunar mai mic de 800.000 de lei sint scutite de la plata oricarei contributii banesti de intretinere. Daca suma pe care o primesc se incadreaza intre 800.001 lei si 1.200.000 de lei, contributia este de 20% din cuantumul pensiei, intre 1.200.001 lei – 1.600.000 de lei – 40%, 1.600.001 lei – 2.000.000 de lei – 60%, 2000.001 lei – 2.500.000 de lei – 80% si peste 2.500.001, 100%. In cazul in care atit persoana asistata, cit si sustinatorul legal al acesteia nu au venituri, cheltuielile sint suportate integral din bugetul Consiliului Local Craiova.


Acte necesare internarii in Centrul de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Craiova:


– certificat de expertiza in care sa fie atestat handicapul de care sufera solicitantul; – ancheta sociala; – declaratie pe propria raspundere cu veniturile realizate; – copie certificat nastere, B.I., certificat de casatorie; – decizia de pensionare; – cupon de pensie din ultima luna; – angajamentul de plata a sumelor stabilite catre centru; – cererea aprobata de Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.


Acte necesare in vederea internarii in Serviciul Public de Asistenta Medico-Sociala Craiova:


– ancheta sociala de la primaria de domiciliu; – adeverinta de venit de la Administratia Financiara; – copie xerox B.I. si certificat de nastere; – declaratie notariala data de apartinator (sau de persoana in cauza, daca nu are sustinator legal);- nu are posibilitatea de ingrijire in familie; – obligativitatea achitarii contributiei de intretinere pentru persoana care urmeaza sa fie internata, – cupon de pensie; – procura notariala prin care sustinatorul legal este mandatat sa ridice pensia asistatului: – adeverinta de la medicul de familie cu diagnosticul din evidenta; – carnet de asigurat; – recomandarea medicala de la medicul specialist sau de la medicul de familie cu privire la tipul de centru recomandat; – certificat medical tip A5 de la medicul de familie care sa ateste ca nu este in evidenta cu boli infecto-contagioase;


– analize recente (30 de zile): – RBW – MRF – Examen coproparazitologic – Test SIDA – pina la 60 de ani – VDRL – EKG si examen cardiologic – examen psihiatric si psihologic – cerere de internare; – dosar cu sina; – cerere de internare facuta de persoana care se interneaza din care sa rezulte acordul acesteia dat in prezenta asistentilor sociali; – domiciliul stabil in Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU