18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSechestre aplicate la toate cele patru firme ale familiei Potirca

Sechestre aplicate la toate cele patru firme ale familiei Potirca

• Pentru a scapa de inchisoare, Constantin „Ninel“ Potirca trebuie sa isi plateasca datoriile, reprezentind taxa pe valoarea adaugata si impozitul pe profit • SIATRA a intrat in atentia Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor • Conducerea DGFP Gorj crede ca va recupera datoriile pe care Potirca le are la stat


Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Gorj a aplicat sechestre la toate cele patru firme detinute de omul de afaceri de etnie roma Constantin Ninel Potirca. Este vorba despre SC OLINTON SRL, SC LUMETAL, SC SIATRA, toate din Tirgu Jiu, respectiv SC DEMRAX SRL din Scoarta. Aplicarea sechestrelor face parte dintr-un plan de masuri prevazute de legislatia in vigoare pentru astfel de cazuri si care vizeaza instituirea masurilor asiguratorii asupra patrimoniului firmelor cu debite mari la bugetul de stat. Inspectorii de la Directia de Control a DGFP Gorj au efectuat controale la cele patru firme, rezultatele fiind comunicate Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj. La SC OLINTON a fost stabilita o evaziune fiscala de 16 miliarde de lei, la SC LUMETAL de 38 de miliarde de lei, la SC DEMRAX de 22 de miliarde de lei, iar la SC SIATRA PROD COM evaziunea se ridica la 293 de miliarde de lei. Pe linga aceste sume, au mai fost calculate si datorii, dobinzi si penalitati la impozitul pe profit si taxa pe valoarea adaugata, in valoare de alte citeva zeci de miliarde de lei. In ceea ce priveste datoriile, singura solutie pentru ca Potirca sa scape de inchisoare este ca el sa le plateasca.


Tirgu Jiu, paradisul afaceristilor cu feroase si neferoase


Ultimul control, cel efectuat la SC SIATRA, a scos la iveala o evaziune fiscala record. Sumele foarte mari puse in joc si modul in care s-au derulat operatiunile financiare, respectiv firme si facturi fictive, au dat indicii inspectorilor DGFP ca la mijloc ar fi vorba de o spalare de bani. Datele ultimului raport de control vor fi comunicate Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, dupa cum a precizat conducerea DGFP Gorj. Presa a dezvaluit, de-a lungul timpului, numeroasele legaturi dubioase pe care omul de afaceri din Tirgu Jiu le-a avut cu personaje suspecte sau controversate, precum Corneliu Iacobov, Ovidiu Tender, Fane Spoitoru sau Miron Cozma. De altfel, patronul SIATRA a fost anchetat de Parchetul National Anticoruptie in dosarul RAFO. Unul dintre cele mai mari succese in afacerile cu metale feroase si neferoase ale familiei Potirca il reprezinta achizitionarea de catre SC SIATRA a Combinatului Chimic ARCHIM din Arad. Aceasta adevarata „lovitura“ i-a adus lui Potirca o cifra de afaceri de peste 200 de miliarde de lei si premii de excelenta din partea Guvernului Adrian Nastase. De asemenea, el este si presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din România. Alt afacerist rom intrat in verificarile DGFP Gorj este Dan Goeru Bircina, iar un exemplu negativ in ceea ce priveste solutionarea unui dosar de evaziune fiscala este cel al lui Ion Radulescu, afacerist rom din Meteor. Comerciantul de fier vechi a scapat de inchisoare, in ciuda faptului ca a fost autorul unei evaziuni fiscale de zeci de miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS