10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBucatarul - pe post de asistent social

Bucatarul – pe post de asistent social

La Directia Judeteana pentru Protectia Drepturilor Copilului (DJPDC) Dolj e din nou saminta de scandal. Un control al Camerei de Conturi Dolj a scos la iveala nereguli majore in ceea ce priveste atributiile personalului angajat sa aiba grija de copiii din centrele de plasament, situatie la care a contribuit si consiliul judetean, care a aprobat dupa ureche statul de functii. Din cauza dezinteresului general s-a ajuns in situatia in care bucatarii, referentii, supraveghetorii sau lenjeresele sa aiba aceleasi atributii, desi domeniul in care activau nu avea nici o legatura cu ingrijirea micutilor. Situatia descoperita de inspectorii Camerei de Conturi Dolj putea fi evitata cu usurinta, daca reprezentantii consiliului judetean deschideau bine ochii si vedeau incompatibilitatile pe care le-au aprobat fara sa ceara documentatia necesara pentru aceasta.


Functii diferite, atributii identice


Inspectorii Camerei de Conturi au descoperit ca, in 2004, DJPDC a prevazut functii diferite ca titulatura, grad profesional si salarizare, desi in realitate personalul care indeplinea aceste functii desfasura aceleasi activitati, prevazute in fisa postului. De exemplu, Trusca Constantina, avind functia de referent, cu un salariu de 4,4 milioane de lei, avea ca atributii respectarea drepturilor copilului si a calitatii vietii acestora, precum si securitatea si supravegherea sanatatii micutilor. Conform fisei postului, acelasi lucru trebuia sa-l faca si Iuliana Dinu, lenjereasa, incadrata cu un salariu mai mic de patru milioane de lei, dar si bucatarul Furniga Eugenia. Astfel, in loc sa gateasca sau sa faca ordine in incaperi, cele doua angajate erau obligate sa le poarte de grija copiilor. Mai mult, inspectorii Camerei au descoperit ca, in unele cazuri, specificul muncii nu avea nici o legatura cu activitatea desfasurata, acestia constatind ca au fost incadrate persoane pe functii identice in compartimente distincte, dar cu atributii si activitati total „nespecifice“, dupa cum se mentioneaza in nota de control a Camerei de Conturi. Aceeasi Furniga Eugenia avea inscrise in fisa postului atributii diferite fata de o alta colega angajata tot ca bucatar, dar care trebuia sa se ocupe de cu totul altceva.


Aceeasi anomalie au constatat-o inspectorii Camerei si in privinta posturilor de educatori, care figurau doar cu numele, in realitate, atributiile neavind nici o legatura cu aceasta activitate. De exemplu, Loredana Tecu, educatoare la Casa Voinicelul, trebuia sa intocmeasca note de intrare receptie, bonuri de consum sau sa intocmeasca stocul din fisa de magazie, sarcini specifice unui contabil, in loc sa se ocupe de educatia copiilor. „Prin urmare, rezulta ca au fost inscrise in statul de personal functii pentru care nu exista nici o compatibilitate intre titulatura si atributiile prevazute in fisa postului, deci functii care nu sint compatibile nici cu specificul activitatii, nici cu activitatea desfasurata efectiv de catre persoanele care ocupa aceste functii“, se arata in nota de control a inspectorilor.


Nereguli majore au aparut si in ceea ce priveste cheltuielile din bani publici. DJPDC a cheltuit in 2004 aproape 500 de milioane de lei cheltuieli de capital in afara celor aprobate in lista de investitii si fara sa aiba prevederi bugetare in acest sens, pe care le-a inregistrat ilegal ca reparatii curente, netinind seama de valoarea acestora. Cu banii respectivi, Directia a platit lucrarile de constructii pentru o alee betonata, parcare, o platforma de gunoi, o cale de acces persoane cu handicap si un rezervor din fibra de sticla, raspunzator pentru acest lucru fiind, in opinia inspectorilor Camerei, directorul economic al institutiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU