14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn nou dosar penal pe numele omului de afaceri Constantin Potirca

Un nou dosar penal pe numele omului de afaceri Constantin Potirca

• Organele fiscale au stabilit un prejudiciu de 54 de miliarde de lei la doua dintre firmele omului de afaceri Constatin Potirca • Directia de Finante Gorj a intocmit un nou dosar penal pentru evaziune fiscala


Omul de afaceri gorjean de etnie roma, Constantin Potirca, s-a ales cu un nou dosar penal de evaziune fiscala, dupa ce, in urma cu citeva saptamini, inspectorii fiscali au inaintat procurorilor un alt caz in care afaceristul este acuzat de un prejudiciu de aproximativ 38 de miliarde de lei. Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Gorj a finalizat controlul la cea de-a doua firma a lui Potirca, DEMRAX. Potrivit conducerii DGFP, prejudiciul stabilit la aceasta societate se ridica la peste 16 miliarde de lei. „A inregistrat cheltuieli nedeductibile fiscal pentru efectuarea unor lucrari de intretinere si reparatii a utilajelor cumparate de la firma UTON Onesti. A stornat mai multe facturi emise unei firme din Oradea, LUBRIFORAN, pentru piese si utilaje, fara sa existe documente de intrare efectiva in gestiune. Nu a platit impozitul pe profit, in cota de 1,5%, aplicat pentru intreprinderile mici si mijlocii. S-a stabilit raspunderea administratorului pentru suma de 9,270 de miliarde pentru neacordarea dreptului de deducere a TVA la unele facturi care nu s-au regasit in evidenta contabila“, a spus Dumitru Udroiu, directorul general al DGFP Gorj.


Amenzi de 210 millioane de lei


Pe linga intocmirea unui dosar penal de evaziune fiscala, inspectorii au aplicat si cinci amenzi contraventionale, in valoare de 210 milioane de lei. S-a aplicat o amenda de zece milioane pentru neinregistrarea tuturor facturilor in contabilitate si 70 de milioane de lei pentru efectuarea de plati peste plafonul legal, potrivit legii. Alta amenda, de 20 de milioane de lei, a fost aplicata pentru nejustificarea tuturor formularelor cu regim special, iar cea mai mare amenda, de 100 de milioane de lei, a fost data pentru calculul eronat al impozitului pe profit. Directia de Finante a mai aplicat o amenda de zece milioane de lei pentru neefectuarea inventarierii la sfirsit de an. Administratorul firmei DEMRAX este Nicolita Nica, iar obiectul principal de activitate al societatii este comertul angro cu produse industriale.


Dosarul a fost inaintat Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj pentru continuarea cercetarilor. Dumitru Udroiu a spus ca sint in curs de finalizare si celelalte controale efectuate la firmele lui Potirca, OLITON si SIATRA.


Potirca este cercetat penal pentru evaziune fiscala


Procurorii Serviciului de Investigare a Criminalitatii Organizate si Terorism (SICOT) Gorj au inceput cercetarea penala impotriva lui Constantin Potirca, dupa ce inspectorii fiscali au sesizat, in urma unui control la firma LUMETAL, crearea unui prejudiciu de aproximativ 38 de miliarde de lei. Omul de afaceri este cercetat pentru evaziune fiscala si alte infractiuni de natura economica. Societatea in cauza datoreaza bugetului de stat 26,5 miliarde de lei, ca urmare a includerii in calcul a unor cheltuieli nedeductibile. Patronii firmei au vindut mai multe mijloace fixe la alte patru firme detinute tot de familia Potirca, fiind creat astfel un prejudiciu de peste 9,5 miliarde de lei. Directia de Finante a aplicat noua amenzi, in valoare de 272 de milioane de lei.


Constantin Potirca este un om de afaceri cu relatii inalte. Firma acestuia, SIATRA PROD, a fost premiata chiar de primul ministru, Adrian Nastase, cu trofeul pentru cea mai buna intreprindere mica acordat de Camera de Comert si Industrie. Potirca este totodata presedintele Federatiei patronale a oamenilor de afaceri de etnie roma din România. Societatea UTON, cu care acesta a facut diverse afaceri, face parte din grupul de firme BALKAN Petroleum, care detine clubul de fotbal Poli Timisoara si a facut tranzactii cu Rafinaria Onesti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS