5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlba-neagra cu bursa locurilor de munca pentru romi

Alba-neagra cu bursa locurilor de munca pentru romi

• Interesul patronilor de a angaja romi este scazut • Organizatorii au anulat, initial, desfasurarea actiunii, pentru ca ieri sa revina asupra deciziei


Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Olt a demarat abia ieri pregatirile pentru desfasurarea Bursei Locurilor de Munca pentru romi, eveniment care va avea loc vineri, 13 mai. Initial, in urma unui protocol incheiat pe 6 mai intre AJOFM Olt, Partida Romilor Social-Democrata si Biroul Judetean pentru Romi din cadrul Prefecturii Olt, se hotarise ca bursa sa se amine din cauza numarului redus de locuri de munca puse la dispozitie de agentii economici. Problema a intrat in atentia forurilor de la Bucuresti, care, alarmate de dezinteresul patronilor din Olt, precum si din alte trei judete, au anuntat efectuarea unei anchete interne care sa clarifice motivele aminarii bursei locurilor de munca pentru romi in judetele respective. Hotarirea de a organiza bursa a fost luata abia ieri la prinz. „Desi numarul locurilor de munca puse la dispozitie este foarte mic, am decis totusi sa organizam acest eveniment. Suspendarea actiunii a fost cauzata, pe de-o parte, de oferta redusa din partea agentilor economici, iar, pe de alta parte, de faptul ca nu exista nici disponibilitatea de a ocupa posturile vacante din cauza ca acestea se afla la distanta de domiciliul somerilor. In asemenea conditii, am decis ca bursa este inutila. Ieri insa, am revenit asupra deciziei, deoarece au mai aparut citeva oferte din partea unor patroni. Bursa Locurilor de Munca va avea loc in Slatina. In celelalte orase din judet in care exista filiale ale AJOFM nu se va organiza aceasta actiune“, a spus directorul executiv interimar al AJOFM Olt, Ion Dumitra, care a negat ca revenirea asupra deciziei ar fi fost luata dupa sesizarea forurilor de la Bucuresti. Aceeasi sursa a precizat ca organizatorii se afla in impas, deoarece trebuie sa gaseasca mijloace de transport, pentru a-i aduce pe romii din judet la bursa din Slatina.


Oficial, doar 195 de romi nu au slujbe


Pentru Bursa Locurilor de Munca de vineri si-au anuntat prezenta doar zece agenti economici. Organizatorii spera ca pina in ziua desfasurarii evenimentului si alte firme din judet sa vina cu oferte. Monitorizarea preliminara releva faptul ca s-au scos 80 de locuri de munca pentru meserii precum dulgher, casier, sofer, timplar, zidar, frezor, confectioner asamblor articole textile sau muncitori necalificati. In prezent, in evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Olt sint inregistrati 195 de romi care se afla in cautarea unui loc de munca. Majoritatea au iesit din plata, insa cei care mai primesc ajutor de somaj au obligatia de a se prezenta la tirgul locurilor de munca, in caz contrar riscind pierderea indemnizatiei de somaj. Bursa de anul trecut a avut loc pe 23 aprilie si s-a remarcat prin dezinteresul romilor. Firmele au oferit atunci 115 locuri de munca, dintre care numai 28 au fost ocupate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS