21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMugurel Surupaceanu si-a predat afacerile fiului unui stab de la Curtea de Conturi

Mugurel Surupaceanu si-a predat afacerile fiului unui stab de la Curtea de Conturi

• Fosta firma a lui Mugurel Surupaceanu, SC MAESTRO SRL Rovinari, este la un pas de faliment • Din 102 muncitori, citi a avut firma, au ramas 41, care nu si-au mai primit salariile din luna decembrie a anului trecut • Mugurel Surupaceanu a renuntat la afaceri cu putin timp inainte de a deveni prefect de Gorj si a incredintat societatea MAESTRO unor ardeleni • Directia Generala a Finantelor Publice Gorj intocmeste pentru MAESTRO dosar de reorganizare judiciara • Restul firmelor lui Mugurel Surupaceanu sint administrate in prezent de Florin Bogdan Stanciu, fiul lui Ion Stanciu, seful Serviciului control din cadrul Curtii de Conturi Gorj


Fostii angajati ai lui Mugurel Surupaceanu, ex-prefectul de Gorj, nu si-au mai primit salariile din luna decembrie a anului trecut si se afla in imposibilitatea de a pleca, intrucit nu are cine sa le incheie cartile de munca. Actualii administratori ai firmei, doi ardeleni, i-au lasat cu ochii in soare pe muncitori si nu au mai achitat obligatiile la bugetul de stat. Astfel, societatea a acumulat debite de circa 800.000.000 de lei si i s-a deschis dosar de reorganizare judiciara. Firma desfasoara activitati in domeniul prelucrarii lemului si in momentul de fata mai are 41 de muncitori. Acestia sustin ca de trei luni stau mai mult pe acasa si nu si-au mai incasat lefurile din luna decembrie a anului 2004. Suma totala a restantelor salariale se ridica la aproximativ 100.000.000 de lei, oamenii fiind platiti cu sume derizorii. Doi dintre cei adunati ieri in fata unitatii au declarat ca au lucrat la MAESTRO fara carte de munca. Este vorba de Ion Corcodel, care pazeste o centrala, si Florentina Loredana Iordache.


Li se cere sa isi dea demisia


Magda Turceanu, angajata la MAESTRO, a declarat ca din luna august a anului trecut nu a mai semnat nici un stat de plata. Femeia si-a gasit alt loc de munca, dar nu este lasata sa plece decit daca isi da demisia. „Am fost internata in spital, fiindca am fost operata. Asa am descoperit ca nu mi s-au virat banii la asigurari. State de plata nu am mai semnat din luna august. Vrem sa vorbim cu patronii, ca nu stim cine mai e sef aici. Se zice ca ar fi cineva de la Cluj sau Oradea. Am incercat sa ii sunam, dar ne inchid telefonul in nas. Din ianuarie 2004, nu avem nimic platit la stat. Mi-am gasit alt loc de munca si ma obliga sa imi dau demisia ca sa pot pleca. Toti i-am dat in judecata, sa ne cerem drepturile, dar se dau mereu aminari. Judecatorii nu stiu de unde sa ii ia pe patroni. Firma a fost amendata, centrala inchisa, dar ei lucreaza cu oameni la negru. Aduc cherestea, o usuca si o vind la Oradea“, a declarat Magda Turceanu. Alt angajat, Adrian Calinoiu, a spus ca oamenii lucreaza in conditii improprii, angajatii putind sa se electrocuteze in orice moment pentru ca utilajele nu au impamintare. „Eu am lucrat pe post de centralist, desi de meserie sint timplar universal. Lui Ion Corcodel, care munceste la negru, ii dau cite o suta de mii si o cafea. Sa ne spuna o data ce au de gind cu noi, ca nu mai putem sa stam asa!“, a spus Adrian Calinoiu. Ieri, la Rovinari, au sosit si patronii MAESTRO, care au fost contactati imediat de politie pentru a li se lua declaratii. Potrivit Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Gorj, firma MAESTRO are conturile blocate si se indreapta cu pasi repezi spre reorganizarea judiciara. Pe anumite hale si bunuri este pus sechestru. Surse din cadrul DGFP Gorj au precizat ca situatia muncitorilor este ingreunata si din cauza fondurilor externe primite de societate, care prevad mentinerea actualelor locuri de munca. De altfel, toate firmele fostului prefect de Gorj, Mugurel Surupaceanu, au fost abonate la fonduri europene. Pentru a scapa de povara afacerilor, Surupaceanu a renuntat la afacerile sale cu putin timp inainte de a fi numit in functia publica, iar afacerile sale au ajuns pe mina unor prieteni. MAESTRO SRL, infiintata intr-o zona defavorizata, a fost achizitionata in ianuare 2004 de AMILUX SRL Cluj, printre ai carei actionari se numara Florin Catalin Foghis, din Oradea, si Kiss Roth Lajos, din Bihor. In august 2004, Kiss Roth Lajos s-a retras de la MAESTRO. Alte trei firme care i-au apartinut lui Surupaceanu, respectiv EUFRAT SRL, MEGTYL SRL si STAR INVEST, au intrat, in mod surprinzator, in administrarea lui Florin Bogdan Stanciu, fiul lui Ion Stanciu, seful Serviciului de Control al Curtii de Conturi Gorj.


Surupaceanu recunoaste ca a primit sase miliarde de lei de la Agentia pentru Dezvoltare Regionala


Mugurel Surupaceanu a declarat ca nu mai stie nimic despre activitatea firmei MAESTRO Rovinari, insa si-a amintit ca a beneficiat de un fond ADR, in valoare de sase miliarde de lei. Banii erau destinati achizitionarii de utilaje, in cadrul unui program de dezvoltare a investitiilor in zonele defavozitate, program prin care o multime de firme au primit fonduri, in afara cunoscutului Program PHARE. „Eu nu mai stiu nimic! Am primit niste bani prin 2001, dar programul s-a terminat in 2003. Pina atunci s-a derulat contractul. Poate ca acum este vorba de alte fonduri, primite de la ADR. Eu stiu ca acele sase miliarde au fost investite in productie. Poate ca acum este alta finantare“, a precizat Surupaceanu. Firmele fostului om de afaceri au fost campioane la fonduri europene. Pe firma ACTYV SRL a incasat aproximativ 50.000 de dolari, pentru activitati de dezvoltare a apiculturii. Pe firma MEGTYL SRL a incasat aproape 100.000 de euro, iar pe MAESTRO cele sase miliarde de lei, bani de la ADR, pentru dezvoltarea societatii. Tot Mugurel Surupaceanu a mai beneficiat si de 12 miliarde de lei, fonduri guvernamentale. Interesant este ca firma MEGTYL Horezu SRL (punct de lucru), care avea ca obiect de activitate productia de usi de interior, a incercat in 2004 sa ramburseze TVA in valoare de 1,6 miliarde de lei de la DGFP Vilcea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII