7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimaria refuza administrarea cimitirului Bobonete

Primaria refuza administrarea cimitirului Bobonete

Devenit faimos dupa ce in urma cu citva timp cosciugele pluteau pe canalul colector, cimitirul Bobonete a intrat in curatenia de primavara. Deoarece nu se afla in administrarea primariei, nu se aloca nici un ban de la bugetul local pentru aceasta actiune. Reprezentantii Protoieriei, care se ocupa cu organizarea activitatii, nu au insa suport legal pentru a percepe taxe. In aceasta situatie, cimitirul Bobonete este al nimanui.


Problemele legate de cimitirul Bobonete s-au aflat din nou, ieri, in atentia primariei, cind o delegatie condusa de viceprimarul Gheorghe Nedelescu s-a deplasat la fata locului. In urma numeroaselor sesizari din partea cetatenilor, municipalitatea intentioneaza sa ia o decizie privind canalul colector care traverseaza cimitirul. In decursul a opt zile, acesta a fost decolmatat de cinci ori, valoarea investitiei fiind de zece milioane de lei. In urma curateniei de primavara au fost ridicati 54 de metri cubi de gunoaie. Dupa ce si-a pus subalternii la munca, Nedelescu a vrut sa verifice daca acestia s-au tinut de treaba. Angajatii Serviciului Public de Salubritate munceau sub stricta supraveghere, incercind sa adune cit mai mult gunoi din zona.


„Noi l-am curatat, dar trebuie sa fie pastrata curatenia“, a precizat viceprimarul.


In prezent, nici o firma de salubritate nu asigura curatenia cimitirului, deoarece nu exista surse de finantare. Biserica „Sf. Ioan Botezatorul“, al carei preot administreaza cimitirul, are contract incheiat cu firma RETIM. Reprezentanta Directiei de Sanatate Publica Dolj, Lidia Cojocaru, a mentionat ca in aceste conditii nu este recomandata extinderea cimitirului.


La aceeasi concluzie a ajuns si comisarul Garzii de Mediu Georgel Gheorghe. „Canalul din cimitir afecteaza grav mediul inconjurator, iar mizeria distruge structura de rezistenta a cavoului. Cimitirul este proprietatea primariei, insa terenul este administrat de preot. In aceasta situatie, trebuie depusa o cerere la Agentia pentru Protectia Mediului, pentru recoltarea de probe din canal“.


Proprietatea cimitirului, in disputa


In timp ce administratorul sustine ca primaria ar trebui sa se ocupe de organizarea cimitirului Bobonete, reprezentantii municipalitatii cred ca este invers. Gheorghe Nedelescu nu vrea sa accepte aceasta responsabilitate, sustinind ca cimitirul are deja un proprietar. Impunerea unor taxe ar fi o solutie, in opinia viceprimarului.


„Nu avem nici o sursa de venit pentru cimitir si din cauza aceasta nu putem plati serviciul de salubrizare. Cu surse proprii, intervenim cam o data la doi ani, in rest, fiecare isi face curatenie la locul lui. Cei care au rudele ingropate aici nu platesc nici o taxa de intretinere, din acest motiv nici noi nu putem asigura curatenia si paza. Administram cimitirul din 1997 si intre timp s-au mai amenajat aproximativ 20 de locuri de veci. Cimitirul a ajuns pina in apropierea caselor. Noi nu le putem impune craiovenilor sa construiasca gard, dar primaria ar putea“, a declarat Florentin Danciu, preot paroh la Biserica „Sf. Ioan Botezatorul“.


La rindul lui, Nedelescu sustine ca cimitirul nu este domeniu public. In schimb, preotul afirma ca nici el nu are act de proprietate in baza caruia sa poata impune anumite masuri. Dupa incheierea intilnirii, Florentin Danciu a decis sa se intocmeasca un proces-verbal, pe care sa il inainteze Protoieriei si in baza caruia sa ceara fondurile necesare administrarii cimitirului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS