17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProprietatile confiscate de comunisti au ajuns hirtii fara valoare

Proprietatile confiscate de comunisti au ajuns hirtii fara valoare

• In loc de bani, craiovenii primesc titluri cu valoare nominala, pe care le vind pe piata neagra la 60% din valoarea lor • Legea nr. 10/ 2001 tinde sa devina o noua cuponiada prin care personaje mai mult sau mai putin dubioase s-au vazut stapine pe fabricile statului


Statul român pune la incercare nervii si asa intinsi la maximum ai proprietarilor terenurilor si caselor preluate abuziv de comunisti. Beneficiarii prevederilor Legii nr. 10/2001 prin care acestia primesc despagubiri pentru pierderile suferite sint obligati sa recurga la metode mai putin ortodoxe pentru a simti ca actul normativ nu a fost emis in van. Desi legea a intrat in vigoare de citiva ani, craiovenii care au facut cereri de retrocedare nu s-au ales cu mare lucru, in prezent singura solutie de despagubire pe care statul o are la dispozitie fiind titlurile cu valoare nominala cu care beneficiarii pot deveni actionari la mai multe societati ce urmeaza sa fie privatizate. Adica fostii proprietari si mostenitorii lor legali se aleg cu praful de pe toba, deoarece societatile la care statul a fost dispus sa acorde actiuni in schimbul titlurilor de valoare sint mamuti industriali neprofitabili, necotati la bursa si plini de datorii cu care statul nu stie ce sa mai faca. Asa ca a gasit cea mai la indemina metoda, si anume „privatizarea“ prin intermediul populatiei, care nu are bani de investit pentru dezvoltare. Vazind ca valoarea hirtiilor pe care le primesc de la Ministerul Finantelor tinde spre zero, multi craioveni au inceput sa vinda titlurile obtinute dupa ani de „lupta“ cu institutiile statului, pe asa- zisa piata neagra, unde o astfel de hirtie se vinde la valoarea de 60% din suma negociata. Titlurile de valoare nominala sint un mister si pentru directorul general interimar al Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj, Ioan Filipescu, care a declarat ca, pina acum, nu a vazut niciodata cum arata un astfel de act. „Nu stiu cum arata pentru ca nu am vazut nici unul pina acum si nici nu am auzit pe cineva spunind ca a intrat in posesia actiunilor la una dintre societatile mentionate de guvern. Am auzit ca sint de culoare albastra“, a precizat Filipescu. Conform spuselor sale, finantele au fost luate cu asalt in ultima perioada de sute de cetateni nemultumiti care vin in audienta pentru a li se rezolva problemele legate de dosarele depuse la Primaria Craiova. „Vin la noi si ne cer sa le rezolvam problema, dar noi nu dam decit un aviz consultativ referitor la documentele din dosar, adica verificam daca toate actele sint in regula. Problema trebuie rezolvata de primarie, pentru ca ei negociaza sumele acordate ca despagubire“, a mai spus directorul DGFP Dolj.


Titlurile de valoare nominala – vindute pe piata neagra


Dupa ce depun cereri de retrocedare la primarie si anexeaza toate documentele necesare in acest sens, fostii proprietari sau mostenitorii acestora ajung la negocieri cu reprezentantii primariei asupra sumelor pe care urmeaza sa le primeasca despagubire sau, dupa caz, asupra retrocedarii in natura daca este cazul. Camelia Bratiloveanu, directoarea Directiei juridice din cadrul Primariei Craiova, spune insa ca multe persoane nu se mai prezinta la negocieri, desi sint chemate de municipalitate la discutii. „O parte din ei sint plecati in strainatate sau nu sint din oras. Din cele aproape 5.000 de cereri pe care le-am primit pina acum, au fost rezolvate putin peste jumatate, dar intentionam ca pina la sfirsitul lunii sa le terminam pe toate“, a declarat Bratiloveanu. Cu alte cuvinte, municipalitatea vrea sa faca intr-o luna ce n-a facut in trei ani. Motivul este simplu. Presiunile Uniunii Europene au determinat autoritatile sa ia taurul de coarne si sa stabileasca o data pentru totdeauna regimul juridic al terenurilor aflate in litigiu, motiv de altfel, pentru investitorii straini de a fi reticenti atunci cind vine vorba despre România. La aceasta se adauga si preconizata lege a retrocedarii aflata in stadiu de proiect prin care fostilor proprietari li se vor da inapoi in natura terenurile si casele confiscate in timpul regimului comunist, chiar daca in locurile respective functioneaza institutii ale statului. Camelia Bratiloveanu a declarat ca nu stie cum va putea fi rezolvata problema in cazul in care legea va fi aprobata in forma actuala, data fiind lipsa acuta a spatiilor in Craiova. „Mai bine sa asteptam sa vedem care sint prevederile legale“, a precizat Bratiloveanu. Pina una-alta, din cite se pare, statul român va fi nevoit sa recurga tot la titlurile de valoare nominala care nu costa bugetul nimic, deoarece, in caz contrar, ar trebui sa plateasca despagubiri de zeci de miliarde de euro, adica de citeva ori mai mult decit bugetul de stat. Numai ca acestea incep sa semene tot mai mult cu mai vechile lor surate, cupoanele de privatizare in masa, vindute la pachet la coltul strazii, procedeu prin care personaje mai mult sau mai putin dubioase s-au trezit proprietare asupra anumitor societati de stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS