12.8 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePapa Ioan Paul al II-lea este in stare „critica“

Papa Ioan Paul al II-lea este in stare „critica“

Papa Ioan Paul al II-lea se afla ieri- dimineata in stare „critica“, in urma unui stop cardiac si a unui soc septic, a anuntat purtatorul de cuvint al Vaticanului, Joaquin Navarro-Valls. „Suveranul Pontif este lucid, constient si linistit“, a precizat el. „El si-a manifestat dorinta de a ramine in camera sa, unde primeste toate ingrijirile“, a adaugat Navarro-Valls.


Anterior, Radio Vatican a relatat ca starea de sanatate a Papei s-a stabilizat dupa o reactie favorabila la antibioticele administrate pentru oprirea unei infectii urinare, care a determinat, se pare, socul septic, insa mai multe posturi de televiziune din Peninsula anuntau ca Papa ar fi intrat in coma, informatie dezmintita ulterior de surse de la Vatican. Suveranul Pontif, de 84 de ani, a primit joi seara Sfintul Maslu, dupa brusca degradare a starii de sanatate, iar anturajul sau se teme de un final nefericit.


Credinciosii din intreaga lume se roaga


Credinciosii din intreaga lume se roaga pentru Inaltul Parinte, dupa ce cardinalul italian Camillo Ruini a lansat un apel in acest sens, in mai multe tari fiind organizate slujbe speciale. Responsabilii Ordinului Misionar Maria Teresa din intreaga lume, ai Ordinului Misionar al Caritatii, seful Bisericii Romano-Catolice din Irlanda, Sean Brady, episcopatul din Polonia, monseniorul Andre Vingt-Trois, arhiepiscop de Paris – toti le-au cerut credinciosilor sa se roage pentru sanatatea Suveranului Pontif. Vestea deteriorarii starii sale de sanatate a ajuns si in Filipine si Timorul de Est, unde mii de credinciosi au participat la slujbele speciale organizate in bisericile catolice.


Suveranul Pontif „este pregatit“ sa plece


Papa Ioan Paul al II-lea este „linistit (…) si pregatit“ sa plece, a declarat parintele Konrad Hejmo, responsabilul pelerinilor polonezi, iar cardinalul Camillo Ruini, abilitat potrivit dreptului canonic sa anunte moartea Suveranului Pontif, a sosit la Vatican. Decesul Papei va trebui sa fie constatat oficial de prelatul care asigura functia de Camerling (cardinal care administreaza afacerile bisericii pe timpul cit Sfintul Scaun ramine vacant – n.r.), cardinalul spaniol Eduardo Martinez Somalo. In cazul unui deces, conducerea Bisericii va fi preluata de cardinalul Somalo, care va gestiona afacerile curente ale Vaticanului, si monseniorul Ratzinger, presedintele Congregatiei pentru Doctrina Credintei si decan al Colegiului Sacru. Dupa decesul Papei, slujbe funerare vor fi oficiate timp de noua zile, iar Suveranul Pontif va fi inmormintat intre a patra si a sasea zi consecutive mortii sale, potrivit dispozitiilor pe care le-a dictat in Constitutia sa apostolica din 1996. Documentul, foarte precis, stabileste procedurile si interdictiile, dupa decesul Papei, referitoare la funeralii si la alegerea succesorului sau. Dupa anuntarea decesului sau, cardinalii va trebui sa „stabileasca ziua, ora si modalitatea prin care corpul neinsufletit al Pontifului defunct va fi adus in biserica de la Vatican, pentru a permite credinciosilor sa-si ia ramas bun“. Inhumarea va avea loc in Biserica San Pietro, cu exceptia cazului in care nu exista alte dispozitii testamentare. Potrivit unor surse poloneze, Ioan Paul al II-lea ar dori sa fie inhumat in Polonia – tara sa de origine – in cripta familiei de la Wadowice, din apropiere de Cracovia, dar acest aspect va fi lamurit in cazul in care Papa a lasat un testament.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII