12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlunecarile de teren pun in pericol zeci de case din comuna Schela - Gorj

Alunecarile de teren pun in pericol zeci de case din comuna Schela – Gorj

• 13 case au ramas izolate • Localnicii din fosta colonie miniera nu mai au nici piine • Drumul comunal care duce spre pastravarie a fost temporar inchis • Autoritatile locale incearca sa consolideze zona • Specialistii in domeniu au estimat ca suma necesara pentru lucrarile de stabilizare a zonei este de 20 de miliarde de lei • In comuna Runcu s-a produs, in urma cu peste o luna, un fenomen asemanator • „Masina de piine nici nu a mai venit, ca i-a fost frica soferului sa treaca“, a declarat Ilina M. Hirsu, localnica din Schela


Citeva zeci de familii din comuna Schela, judetul Gorj, au ramas izolate din cauza unui drum care s-a surpat. Daca alunecarile de teren vor continua, doua sate risca sa ramina fara apa, intrucit conducta de alimentare se afla la un metru de locul in care s-a surpat pamintul. Oamenii nu stiu ce sa mai faca si traiesc cu speranta ca zidurile caselor nu se vor prabusi. Daca in satul Gornacelu accesul spre 20 de case se face greoi, in satul Schela, 13 case au ramas izolate, iar drumul catre fosta mina, acolo unde se afla o colonie muncitoreasca, este inchis. Primaria comunei Schela a luat decizia de a opri circulatia pe drumul forestier, pentru a impiedica agravarea situatiei sau chiar producerea unei tragedii. Drumul respectiv este folosit intens de masinile de mare tonaj ale TRANSELECTRICA, societatea avind in zona un obiectiv. Pamintul de sub placile de beton s-a surpat, iar acestea s-ar putea rupe foarte usor sub greutatea unui camion.


Fara curent electric si fara piine


Familiile din fosta colonie miniera, ramase dupa inchiderea minei, nu mai au nici macar piine, intrucit drumul este blocat si nici o masina nu mai poate urca. De curent electric nu se mai pune problema, intrucit de mult timp nu s-a mai vazut un bec aprins in colonie. „De 40 de ani locuiesc in colonie si au mai fost probleme, dar nu ca acum. Cineva a vrut sa isi construiasca o casa aici si nu i-au dat voie. Mai vin copiii pe la noi si nu avem nici curent. Masina de piine nu a mai venit, ca i-a fost frica soferului sa treaca. E rau ca nu mai pot sa ajunga aici, dar nici sa cada cu masina in groapa nu e bine. Sint trei kilometri pina la colonie“, a povestit Ilina M. Hirsu, localnica din Schela. Specialistii adusi de Primaria din Schela au efectuat masuratori in zona afectata si au ajuns la concluzia ca pentru consolidarea terenului ar fi nevoie de citeva zeci de miliarde de lei. „Imi este frica de cei de la TRANSELECTRICA. Folosesc utilaje grele si s-ar putea rupe placile de beton. Daca se rupe conducta aceasta, 230 de familii din Schela si Arsuri ramin fara apa potabila. Noroc ca au mai fost pomi pe deal si au mai tinut pamintul. Situatia e foarte grava, pentru ca este singurul drum care face legatura cu pastravaria si unitatea TRANSELECTRICA“, a declarat primarul comunei Schela, Aristide Serbanescu. Ovidiu Radulescu, inginer la o societate de proiectare din Tirgu Jiu, a fost solicitat pentru a gasi o solutie tehnica, menita sa stopeze alunecarile de teren. „Este vorba despre un strat impermeabil de argila situat la noua metri adincime. Trebuie consolidat terenul cu stilpi de beton. Zona trebuie semnalizata corespunzator, pentru a-i avertiza pe soferi. Am evaluat aceasta lucrare la 20 de miliarde de lei. Sint necesare consolidari pe o portiune de 50 de metri“, a declarat inginerul Ovidiu Radulescu. Potrivit datelor oficiale, in localitatea Schela s-a produs acelasi tip de alunecare de teren ca si la Runcu, unde mai multe case se afla sub observatia autoritatilor locale, iar o familie a fost evacuata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS