15.6 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateScolile din Penitenciarul pentru Minori si Tineri din Craiova, la un pas de desfiintare

Scolile din Penitenciarul pentru Minori si Tineri din Craiova, la un pas de desfiintare

• Cadrele didactice din scolile PMT Craiova: „Renuntarea la serviciile noastre inseamna desfiintarea celor doua scoli“ • Directorul general al ANP, magistrat dr. Emilian Stanisor, tine mortis ca salarizarea profesorilor din penitenciar sa fie facuta de Inspectoratul Scolar Judetean Dolj • Inspectorul cu evidenta si miscarea personalului didactic din cadrul ISJ Dolj, Ion Militaru, apreciaza ca adoptarea unei asemenea strategii ar compromite reforma in invatamintul preuniversitar • Inspectorul scolar general al ISJ Dolj, Maria Antoaneta Dobrescu, ingradeste accesul la informatie al presei • Inspectorul Militaru a demonstrat transparenta fata de personalul din invatamint, insa refuza sa comenteze atitudinea inspectorului scolar general


Personalul didactic din penitenciarele pentru minori si tineri din Craiova si Tichilesti este angajat si salarizat de Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) din cadrul Ministerului Justitiei, in conditiile Legii nr. 128/1997 privind Statutul Personalului Didactic, salarizare care este prevazuta intr-un protocol semnat de reprezentantii celor doua ministere. La articolul nr. 8 din acest protocol se precizeaza responsabilitatile care revin fiecarui minister in parte. Astfel, „normarea posturilor, numirea, titularizarea si incadrarea cu personal didactic, pregatirea si perfectionarea acestuia se fac de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii, prin inspectoratele scolare judetene“, iar „salarizarea se face de catre Ministerul Justitiei“. Ion Militaru, inspector cu evidenta si miscarea personalului didactic in cadrul ISJ Dolj, dezvaluie ca, in pofida faptului ca protocolul nu s-a abrogat si Statutul Personalului Didactic este in vigoare, conducerea ANP solicita ISJ Dolj ca posturile si catedrele didactice din Penitenciarul pentru minori si tineri sa fie preluate si salarizate de Inspectoratul Scolar Judetean Dolj. Acesta sustine ca, dat fiind faptul ca Doljul este judet-pilot in aplicarea noii strategii de administrare si finantare a unitatilor de invatamint, o incalcare a protocolului si a Legii invatamintului ar duce cu siguranta la compromiterea reformei in invatamintul preuniversitar.


Directorul general al ANP gafeaza cu profesorii din penitenciare


Directorul general al ANP, magistrat dr. Emilian Stanisor, a transmis conducerii ISJ Dolj, o scrisoare oficiala inregistrata cu nr. 109.169, din 14 februarie 2005, in care, de la bun inceput, se prevaleaza fals de articolul nr.76, alineatul (2) din Legea nr. 294/2004, privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursului procesului penal. „Cursurile de scolarizare a persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate se organizeaza si se desfasoara in conditiile stabilite de Ministerul Educatiei si Cercetarii impreuna cu Ministerul Justitiei, cu personalul didactic asigurat si salarizat de inspectoratul scolar in a carui raza teritoriala este situat penitenciarul“, spune in scrisoare magistratul Stanisor. In plus, directorul general al ANP solicita conducerii ISJ Dolj „includerea in calendarul de mobilitate a personalului didactic inclusiv a profesorilor care functioneaza in unitatea noastra, pentru ca acestia sa poata participa la transferuri si la concursul de ocupare a unui post (catedra vacanta) din luna iulie 2005“, anexind la scrisoare si tabelul cu personalul incadrat la Penitenciarul pentru Minori si Tineri Craiova.


Salarizarea personalului didactic din PMT Craiova de catre ISJ Dolj compromite reforma in invatamint


Inspectoratul Scolar Judetean Dolj nu poate salariza personalul didactic din PMT din cel putin doua motive. Prin Legea bugetului pe 2005, bugetul alocat ISJ Dolj nu prevede si sumele necesare salarizarii cadrelor didactice din PMT Craiova. De asemenea, nici Consiliul Judetean Dolj si nici Consiliul Local al municipiului Craiova nu-i pot plati pe acesti dascali, intrucit minorii si tinerii scolarizati in cadrul acestei institutii nu provin numai din Craiova sau din Dolj. Cei mai multi provin din alte judete, iar defalcarea pe judete a cheltuielilor este extrem de dificila, tinint seama de fluctuatia elevilor si de perioadele diverse de scolarizare in penitenciarul craiovean. Motivele sint inserate detaliat intr-un document transmis de ISJ Dolj, pe 21 februarie, directorului general al ANP, Emilian Stanisor.


Inspectorul scolar general al ISJ Dolj, Maria-Antoaneta Dobrescu, doseste informatii de presa


Inspectorul scolar general al ISJ Dolj, Maria-Antoaneta Dobrescu, a tinut ascunsa de presa intreaga documentatie, ca si cum aceasta este cea care decide ce subiect intereseaza sau nu pe cititorul nostru. Inspectorul Ion Militaru refuza sa faca vreo referire fata de atitudinea Antoanetei Dobrescu privind transparenta. Acesta sustine cu argumente si documente la vedere ca ISJ Dolj s-a achitat integral de obligatiile legale care i-au revenit: „Am fost evaluati detaliat de Ministerul Educatiei in ceea ce priveste selectionarea, numirea, incadrarea la PMT a personalului didactic de predare, precum si perfectionarea acestuia, pina in prezent existind o colaborare reala si fireasca intre institutia noastra si PMT Craiova“. Militaru abordeaza si problema miscarii personalului didactic de acolo: „Pentru anul scolar 2005-2006, cadrele didactice de la Penitenciarul pentru Minori si Tineri se bucura de aceleasi drepturi ca si ceilalti profesori. Acestea pot participa la pretransferari, transferari prin reducerea de activitate sau la concursurile de titularizare, detasare sau suplinire conform metodologiilor in vigoare. Dar, deoarece efectivele de elevi din judetul Dolj sint in continua descrestere, sansele de incadrare in unitatile invatamintului de masa din judet sint foarte reduse pentru cadrele didactice din PMT Craiova si nu ar fi moral ca acestea sa ramina fara posturi, dupa ce si-au dedicat o mare parte din viata muncii dificile cu detinuti minori si tineri, care au dreptul sa urmeze cursurile invatamintului obligatoriu de zece clase“.


Cadrele didactice din scolile PMT Craiova denunta incalcarea protocolului, legilor, Constitutiei României si Regulilor Penitenciare Europene de la Strasbourg


Cadrele didactice din PMT Craiova au aflat de intentia Administratiei Nationale a Penitenciarelor de a modifica organigrama de functionare a celor doua penitenciare de minori si isi exprima protestul fata de aceasta stare de fapt printr-un memoriu inaintat mai multor institutii abilitate. Acestea denunta incalcare legilor, protocolului, Constitutiei României: „Renuntarea la serviciile noastre inseamna desfiintarea celor doua scoli“. Mai mult, intr-o scrisoare oficiala inaintata directorului general al ANP, profesorii pun degetul pe rana: „Conform articolului nr. 78 din Legea nr. 294/2004, precum si Prevederilor din Partea a V-a, sectiunea Specialisti, articolul 87 din Regulile Penitenciare Europene, din 5 noiembrie 2004, de la Strasbourg, din organigrama de functionare a Penitenciarelor de Minori nu trebuie excluse cadrele didactice (profesori, maistri-instructori)“.


Profesorii din scolile PMT Craiova se adreseaza ministrului justitiei, Monica Macovei


In „Delincventa juvenila“, directorul general Stanisor avanseaza ideea ca de cazuistica minorilor trebuie sa se ocupe personal specializat: judecator pentru minori, procuror pentru minori, politist pentru minori. In acest context, profesorii scolilor din penitenciar considera ca „Strategia elaborata de ANP, care exclude cadrele didactice din organigrama Penitenciarelor de Minori, ingradeste accesul la educatie al minorilor lipsiti de libertate si contravine Constitutiei României (articolul 32), cit si legislatiei interne si internationale aflate in vigoare“. Toate cadrele didactice din scolile din PMT Craiova – semnatare ale memoriilor si celorlalte documente – considera oportun, ca in interesul minorilor din penitenciarele de minori, sa se adreseze ministrului justitiei, Monica Macovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS