11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate52 de miliarde de lei - TVA acordata ilegal pentru tranzactii fictive

52 de miliarde de lei – TVA acordata ilegal pentru tranzactii fictive

Doi soti din Olt au vindut fictiv intre firmele pe care le detineau buldozere, sape de foraj si griu in valoare de aproape 250 de miliarde de lei


Directia de Control Fiscal din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj a descoperit o retea de firme apartinind unei familii din Olt formata din sot si sotie, care au pagubit bugetul de stat cu peste 52 de miliarde de lei prin rambursarea de catre finante a taxei pe valoarea adaugata incepind cu sfirsitul anului 2003 si in cursul anului 2004. Sistemul era simplu. Cei doi patroni au cumparat mai multe firme din Craiova, iar dupa aceea au vindut fictiv prin intermediul altor firme detinute tot de ei diferite utilaje, cerind DGFP sa le returneze TVA pentru presupusele tranzactii. Desi procedeul a fost unul „primitiv“, dupa cum s-a exprimat directorul executiv al DGFP, Ioan Filipescu, cei doi soti au obtinut in 2003 si 2004 zeci de miliarde de lei in mod ilegal, culmea, in urma unor controale efectuate de anumiti inspectori ai fiscului carora tranzactiile cu pricina nu le-au ridicat nici un semn de intrebare. Pentru continuarea cercetarilor, inspectorii fiscului doljean au trimis actele de control Inspectoratului Judetean de Politie Dolj, care le-a inaintat mai departe Parchetului General pentru stabilirea vinovatiei celor doua persoane.


Intreaga afacere a fost descoperita de Directia de Control Fiscal in perioada 14-24 ianuarie 2005 cind, pe baza unei decizii de reverificare emisa de Directia Generala a Finantelor Publice Dolj si a unei adrese a IPJ Dolj datata 6 ianuarie 2005, inspectorii fiscali l-au invitat pe administratorul primei firme a celor doi soti la sediul DGFP Dolj pentru efectuarea inspectiei fiscale. Numai ca acesta i-a lasat pe inspectori sa astepte mult si bine, moment in care reprezentantii finantelor s-au rezumat la reverificarea taxei pe valoarea adaugata aferenta facturilor emise de doua firme din Corabia, patronate tot de cei doi soti, in calitate de furnizori ai firmei din Craiova. Ca urmare a controlului, inspectorii fiscului au descoperit ca societatea craioveana a dedus 16,6 miliarde de lei TVA in mod ilegal, pe baza unor documente in care erau trecute tranzactii fictive. Conform actului de control, operatiunile economice nu reprezentau livrari de bunuri, deci deducerea s-a facut in mod ilegal, inspectorii stabilind ca firma in cauza mai avea de platit si penalitati de peste 2,6 miliarde de lei. Ca urmare a celor constatate in timpul controlului si pentru ca administratorul nu s-a prezentat la sediul finantelor atunci cind a fost chemat, DGFP a trimis actul de control la IJP Dolj.


Acelasi furnizor, scenariu identic


Acelasi scenariu l-au descoperit inspectorii fiscului si in cazul celei de-a doua firme din Craiova, cu sediul pe strada Dezrobirii. Administratorul in cauza a fost chemat de finante la sediul DGFP Dolj pentru inspectia fiscala, dar rezultatul a fost identic cu cel anterior. Luind la puricat modul in care a fost dedusa taxa pe valoarea adaugata, inspectorii au descoperit ca scenariul era aproape tras la indigo. Firma din Craiova s-a prezentat la fisc cu o factura emisa de acelasi furnizor din Corabia, pe baza careia a cerut si obtinut in mod ilegal rambursarea TVA in suma de 17,7 miliarde de lei, din care aproape noua miliarde de lei i-au fost virate direct in contul societatii, suma pe care inspectorii fiscului o considera prejudiciu la buget. Conform actului de control, tranzactiile inscrise pe factura erau fictive, la suma de aproape noua miliarde de lei finantele calculind penalitati de 1,4 miliarde de lei. Responsabil pentru acest lucru este administratorul societatii care se face vinovat de inregistrarea inexacta in contabilitate, in felul acesta denaturind elementele contabile. Ca si in primul caz, actul de control a fost trimis de inspectori pe adresa IJP Dolj, care l-a inaintat Parchetului General pentru continuarea cercetarilor.


Ultima data au cerut mai putini bani


Cea de-a treia firma a celor doi soti care a fraudat bugetul de stat are sediul tot in Craiova, in cartierul Sarari, si a obtinut din partea Finantelor o rambursare ilegala de TVA de 8,8 miliarde de lei dupa acelasi scenariu. Finantele il cheama pe administrator, acesta nu se prezinta, inspectorii verifica TVA pe baza deciziilor DGFP si IJP Dolj si descopera acelasi furnizor din Corabia. Bineinteles, tranzactiile cu pricina au fost fictive, miliardele fiind acordate de inspectorii Finantelor in urma controalelor efectuate la sediul firmelor. Ultimul tun dat de sotii din Olt s-a facut prin intermediul unei firme cu sediul in localitatea Calarasi din judetul Dolj, traseul banilor urmind acelasi model ca si in cazul celorlalte trei firme. De data aceasta, firma din Calarasi a pagubit bugetul de stat cu 8,9 miliarde de lei, la care inspectorii fiscului au calculat dobinzi si penalitati de aproape doua miliarde de lei.


Finantele au pierdut deja peste 42 de miliarde de lei


Conform spuselor directorului executiv al DGFP Dolj, Ioan Filipescu, ceea ce au descoperit inspectorii Directiei de Control reprezinta cel mai primitiv caz de rambursare a TVA. „Daca in celelalte cazuri in care s-au acordat ilegal sute de miliarde de lei patronii respectivi s-au folosit de imaginatie, de data aceasta este vorba despre cel mai primitiv caz de rambursare, iar sumele au fost de regula in jur de 8,5 miliarde de lei“, a declarat Filipescu. Conform spuselor sale, cele patru firme detinute de patronii din Olt nu aveau nici un fel de activitate, iar banii au fost obtinuti in urma a cinci cereri de rambursare. „Prima cerere a fost facuta la sfirsitul anului 2003, iar celelalte patru in decursul lui 2004. Au incercat si la sfirsitul anului trecut, dar asta a dus la descoperirea lor, pentru ca noi am verificat realitatea tranzactiilor. Ciudat este ca banii au fost acordati in urma unor controale efectuate de inspectorii finantelor“, a precizat directorul executiv al DGFP. Ceea ce inseamna ca, atunci cind au plecat pe teren, inspectorii cu pricina stiau cu siguranta ca, indiferent de ceea ce urma sa gaseasca la fata locului, trebuia sa raporteze ca lucrurile sint in regula. La o asemenea suma, de 52 de miliarde de lei TVA rambursata, oricine se intreaba ce fel de tranzactii puteau sa deruleze cei doi soti pentru a cere returnarea banilor de la buget. „Au cumparat fictiv tot ce se putea, de la sape de foraj si buldozere, pina la utilaje complicate si mii de tone de griu. Numai la o tranzactie au cerut rambursarea TVA pentru o cantitate de 13.000 de tone de griu“, a mai spus Filipescu. Procedeul de fraudare a fost simplu. Cele doua persoane au cumparat mai multe firme din Craiova, apoi au vindut de pe persoana fizica anumite utilaje catre alte firme din Olt detinute tot de ei, care, la rindul lor, au facturat catre firmele din Craiova. De fapt, aceasta a fost si explicatia pe care au dat-o cei doi soti atunci cind au fost surprinsi de un control inopinat facut de inspectorii fiscului impreuna cu politistii doljeni. Pentru faptele lor, cei doi soti sint acum anchetati de Parchetul General, Finantele doljene raminind insa cu o paguba de peste 40 de miliarde de lei. Din pacate, din suma de 52 de miliarde de lei descoperita de inspectori, 42 de miliarde de lei au fost deja acordate, asa ca nu mai pot fi recuperate“, a concluzionat Ioan Filipescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS