13.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCinci inalti functionari ai BCR, cercetati pentru o frauda de 1.200 de miliarde de lei

Cinci inalti functionari ai BCR, cercetati pentru o frauda de 1.200 de miliarde de lei

Intreaga conducere a BCR – Sucursala Sector 6 Bucuresti este acuzata ca a acordat ilegal 291 de credite, pentru a-l favoriza pe omul de afaceri Gabriel Viorel Matyas


Procurorii Parchetului National Anticoruptie (PNA) au dispus, ieri, inceperea urmaririi penale, sub aspectul savirsirii mai multor infractiuni conexe infractiunilor de coruptie, fata de cinci inalti functionari bancari din cadrul Sucursalei BCR Sector 6 Bucuresti, in legatura cu acordarea, in mod ilegal si fara respectarea normelor bancare, a 291 de credite, in valoare totala de peste 1.200 de miliarde lei. Intreaga activitate infractionala ar fi avut drept scop favorizarea unor societati comerciale reprezentate de Gabriel Viorel Matyas, deferit, de altfel, justitiei de procurorii anticoruptie si pentru obtinerea ilegala si utilizarea in alte scopuri a unui credit de 126 de miliarde lei, garantat cu doua ordine de plata intocmite fictiv.


BCR Sector 6 Bucuresti, anticamera fraudelor de la BCR Novaci


Pe baza probelor aflate la dosar, anchetatorii au concluzionat ca functionarii bancari au sprijinit efectiv atit activitatea ilegala din societatile comerciale reprezentate de omul de afaceri Gabriel Viorel Matyas, cit si a celor constituite in grupul „Marin Luminita“ din judetul Vilcea ori aflate in strinsa legatura cu acestea, pentru care Centrala BCR a reclamat un prejudiciu de peste 788 de miliarde de lei, constatat la Sucursala Novaci, judetul Gorj, pentru perioada 1 ianuarie 2002 – 30 aprilie 2003. Cei cinci invinuiti pentru acordare de credite cu incalcarea legii sau a normelor de creditare si neurmarirea destinatiilor pentru care acestea au fost contractate, complicitate la inselaciune si asociere in vederea savirsirii de infractiuni sint: Mihai Hajdu – director al Sucursalei BCR Sector 6 Bucuresti si presedinte al Comitetului de credite, Elena Mogoi – contabil-sef si membru al Comitetului director din cadru aceleiasi sucursale, Maria Gogolan – jurist si membru al Comitetului director, Virginica Voicu – sef Serviciu credite si membru al Comitetului director, respectiv Luminita Rais – ofiter de credite.


In sarcina invinuitilor s-a retinut faptul ca, in perioada 3 iunie – 27 noiembrie 2002, s-au asociat si, cu stiinta, au acordat 291 de credite de scont in cuantum de 1.201,7 miliarde de lei la patru societati comerciale, toate reprezentate de Gabriel Viorel Matyas, sub coordonarea lui Paul Petre Tirdea din Bucuresti, Ion Marin din Rimnicu Vilcea si alte persoane din cadrul sistemului BCR. In numai 125 de zile lucratoare, firmele controlate de Paul Petre Tirdea au beneficiat de cite doua, trei credite zilnic, acestea fiind garantate cu instrumente de plata emise de firmele din grupul „Marin Luminita“. Acestea din urma scontau zilnic 3,8 miliarde de lei si returnau cu titlu de plata doar trei miliarde, diferenta fiind folosita pentru constituiri de depozite, majorari de capital social, cumparari de imobile si autoturisme, achizitii de societati comerciale si transferuri bancare. In final, din dispozitia lui Matyas, banii erau transferati la alte unitati bancare, de unde erau retrasi tot de acesta.


Directorul Hajdu, mina dreapta a lui Matyas


Anchetatorii au retinut ca Mihai Hajdu, in dubla sa calitate de director al Sucursalei BCR Sector 6 si de presedinte al Comitetului de credite, in mod intentionat nu a organizat, coordonat si controlat activitatea de inregistrare si raportare a celor patru societati comerciale, desi de la inceputul creditarii (dar mai ales pe parcursul derularii creditelor) au existat elemente clare care dovedeau interdependenta dintre ele, precum si relatiile cu firmele din judetul Vilcea reprezentate de omul de afaceri Ion Marin, patronul firmei RARORA. De asemenea, directorul Hajdu a creat un circuit de documente comerciale si financiar-bancare false, in vederea acordarii de credite cu incalcarea dispozitiilor legale si a normelor bancare. De altfel, in sarcina lui s-a retinut si savirsirea infractiunii de instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata.


Impreuna cu ofiterul de credite Luminita Rais, directorul a stabilit modul de intocmire a documentelor necesare acordarii creditelor, aceste documente continind date neconforme cu realitatea (rating de credite supraevaluat, inserarea in referatele de credite a unor indicatori de performanta ai clientului care nu existau in realitate, nerespectarea dispozitiilor legale privind cunoasterea clientelei).


Alaturi de ceilalti salariati din banca, directorul Mihai Hajdu a sprijinit efectuarea multiplelor transferuri cu importante sume de bani in contul societatilor comerciale reprezentate de Gabriel Viorel Matyas sau al altor persoane fizice. In activitatea de creditare nu s-a avut in vedere expunerea pe care o aveau firmele reprezentate de Matyas, contractele aflate in curs de derulare in care BCR Novaci sconta instrumentele de plata emise de societatile din Bucuresti. Pe toata perioada amintita, directorul sucursalei BCR Sector 6 Bucuresti a semnat, impreuna cu seful Serviciului credite, contabilul-sef si ofiterul de credite, referatele de credite pe care le aproba, ulterior, in sedinta comitetului director al sucursalei. Totodata, semna contractele de credit pentru societatile comerciale reprezentate de Matyas, impreuna cu seful Serviciului credite, contabilul-sef, juristul bancii si beneficiarul de credite.


Ancheta continua


Prin toate aceste manopere si cu concursul celorlalti functionari bancari din cadrul Sucursalei BCR Sector 6 Bucuresti – contabilul-sef Elena Mogoi, juristul Maria Gogolan, seful Serviciului credite, Virginica Voicu, si ofiterul de credite, Luminita Rais – precum si al reprezentatilor unor societati comerciale, directorul Hajdu a contribuit la fraudarea Bancii Comerciale Române, prejudiciul fiind localizat in cadrul Sucursalei BCR Novaci, judetul Gorj, dupa cum se mentioneaza intr-un comunicat de presa remis ieri de PNA. Procurorii anticoruptie au dispus toate masurile care se impun in vederea recuperarii prejudiciului. Cercetarile continua pentru stabilirea intregii situatii de fapt si a tuturor persoanelor implicate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS