11.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMititelu si-a insusit ilegal Ferma nr. 2 de la Statiunea de Cercetare Craiova

Mititelu si-a insusit ilegal Ferma nr. 2 de la Statiunea de Cercetare Craiova

In urma cu cinci ani, gasca lui Mititelu i-a pus gind rau Statiunii de Cercetare si Productie Pomicola Dolj, al carei sediu administrativ era la marginea Craiovei dinspre Cernele. In acea vreme, personajul nu stia pina unde tine Craiova, se orienta greu in spatiu, dar a profitat de sfaturile „taticilor“ cu doctorate grele in economia subterana pentru a incerca sa ia cu japca parti din statiune pentru a intregi planul diabolic de a cuprinde orasul ca intr-un cleste, prin cumpararea tuturor terenurilor intravilane sau nu. Spunem ca se orienta greu in spatiu pentru ca prima incercare de a intra triumfator in incinta Statiunii Pomicole nu i-a reusit, confundind-o cu Statiunea de Cercetare Legumicola aflata linga piriul Amaradia. Insotit de nelipsitii ochelari de soare si de „trupa de balet“ aferenta, Mititelu a descins anuntindu-i pe cercetatorii de acolo ca el este noul sef. De fapt, omul cauta depozitul frigorific pe care-l viza si despre care credea ca se afla la Statiunea Legumicola. Dupa ce cercetatorii si-au revenit din uluiala, i-au explicat ca depozitul pe care-l cauta se afla la cealalta statiune de cercetare, care are profil pomicol. La a doua incercare, Mititelu a reusit sa repereze Statiunea de Cercetare si Productie Pomicola Craiova, de unde nu a mai plecat decit dupa ce si-a insusit Ferma nr. 2 Cernele.


Statiunea de Cercetare si Productie Pomicola Craiova a luat in 1996 de la Banca Agricola doua imprumuturi de citeva sute de milioane de lei pentru sustinerea si relansarea productiei. Pentru ca nu a mai putut sa returneze sumele imprumutate, au crescut dobinzile si penalitatile in asa fel incit dupa citiva ani orice intentie de plata ar fi fost iluzorie. Creanta de la Banca Agricola a fost preluata de AVAB Bucuresti, care l-a rindul ei a scos-o la licitatie, si a ajuns in posesia societatii Rom Economic Boom SA, firma controlata de Adrian Mititelu. De aici a inceput nebunia, in sensul ca Mititelu, ca sa creasca valoarea creantei pe care o cumparase cu suma de 500 milioane de lei, a inceput sa o vinda catre firme pe care le detineau el sau apropiatii lui. La fiecare vinzare, valoarea creantei atingea praguri uriase, pentru ca Mititelu calcula penalitati dupa cum il taia capul. In citeva luni de la intrarea in posesie a creantei, Mititelu credea ca statiunea ii datoreaza sume de ordinul miliardelor de lei. In final, prin vinzari succesive si supraevaluate, creanta a ajuns in posesia societatii Craiu Iovan, care a executat-o in sensul ca la sfirsitul anului 2001 firma a cerut si Judecatoria Craiova a incuviintat executarea silita a titlurilor executorii instituite pentru creditele acordate in 1996. S-a facut dosar de executare, iar executorul Ivanovici Cristudor a scos la licitatie Ferma nr. 2 Cernele, aflata in administrarea Statiunii de Cercetare si Productie Pomicola Craiova si in proprietatea publica a statului. La licitatie s-a prezentat alta firma a lui Mititelu, SC Pom Fruct Cercetare, care, cum era de asteptat, a cistigat Ferma nr. 2, pentru un pret de 1,5 miliarde de lei. Ferma nr. 2 avea o suprafata de 99 de hectare, pe care se aflau plantatii de pomi si alte investitii. Pe tot parcursul derularii acestor evenimente, SCPP Craiova s-a opus executarii, atragind atentia atit lui Mititelu, cit si executorului ca bunurile pe care le scot la licitatie sint proprietatea publica a statului si nu pot face obiectul unei licitatii.


Judecatoria Craiova a facut dreptate


Contractele de gaj de care s-a folosit Mititelu sa puna mina pe Ferma nr. 2 Cernele nu prevedeau ca luate in garantie bunurile care apartineau Fermei nr. 2 Cernele. Ipoteca era instituita pentru bunuri aflate in Fermele 6 si 7 din comuna Podari, judetul Dolj. Executarea silita se putea face in cel mai bun caz pentru acele bunuri aflate sub gaj. Din anul in care bunurile, printre care si pomii de pe cele 99 ha, Fermei nr. 2 au fost adjudecate de societatea lui Mititelu, ferma a fost blocata. Mititelu a tinut ocupate 99 ha de teren cinci ani fara sa aiba acest drept.


Degeaba Statiunea de Cercetare s-a adresat instantei de judecata, cerind anularea licitatiei sau alte forme de a opri expansiunea lui Mititelu, pentru ca, pina in februarie 2005, nimeni nu a dat o solutie legala si motivata in aceasta cauza. Abia pe 7 februarie Judecatoria Craiova s-a pronuntat cu privire la contestatia la executare silita din 2001, prin care firma lui Mititelu luase Ferma nr. 2 Cernele, in sensul ca a admis-o. Judecatorul care s-a pronuntat in aceasta cauza a avut nevoie de zece pagini pentru a expune istoria Fermei nr. 2 Cernele si pentru a motiva hotarirea pe care a luat-o. „Admite contestatia la exercitare formulata de contestatoarea Statiunea de dezvoltare pomicola Dolj (urmasa SCPP Craiova) cu sediul in Craiova, in contradictoriu cu intimatele SC Grup Vulcan SA Craiova si SC Pom Fruct Cercetare SA impotriva formelor de executare intocmite in dosarul nr. 53./E/2001 a BEJ Ivanovici Cristodor. (Grup Vulcan a ajuns in aceasta poveste pentru ca in anul 2003 a absorbit pe SC Rom Euro SA, care la rindul ei absorbise pe Craiu Iovan, detinatoarea creantei si in acelasi timp societatea care a scos la licitatie Ferma nr. 2 Cernele – n.r.). Anuleaza actele de executare contestate intocmite in dosarul nr. 53/E/2001. Dispune restabilirea situatiei anterioare executarii, in sensul ca adjudecatorul SC Pomfruct Cercetare SA va restitui debitoarei Statiunea de Cercetare Pomicola bunurile adjudecate in baza actului de adjudecare incheiat la data de 7.03.2002 in dosarul 53/E/2001“, decide pe 12 februarie judecatorul de la Judecatoria Craiova.


Cind a mintit Zaharia?


Instanta mai dispune ca SC Grup Vulcan sa restituie, (pentru ca a inghitit pe Rom Euro care la rindul ei inghitise pe SC Craiu Iovan, firma care a executat creanta cumparata de la AVAB) SC Pom Fruct Cercetare, firma care a cumparat Ferma nr. 2 la licitatia executorului Ivanovici, suma de 1,5 miliarde de lei, valoarea bunurilor cumparate. Practic, instanta obliga firma mamut a lui Mititelu, care a inghitit zeci de firme si care se afla in faliment, sa-i plateasca altei firme apartinind acestuia 1,5 miliarde de lei. In sfirsit, instanta a facut dreptate: bunurile din proprietatea publica a statului ramin la locul lor. Nu se stie pina cind! Dreptatea a fost facuta in ciuda reprezentantului statului in acest proces, fostul director al Finantelor Publice Dolj, Lucian Zaharia, care pe 6.03 2003, prin adresa nr. 11.828, comunica SC Rom Euro ca „In evidentele noastre (ale DGFP – n.r.) Statiunea de Cercetare Pomicola Craiova nu figureaza cu bunuri apartinind domeniului public al statului“.


Adresa trimisa firmei lui Mititelu era o minciuna, pentru ca altfel, pe 14.03.2002, Directia Generala a Finatelor Publice Dolj, in numele Ministerului Finantelor, a solicitat instantei anularea tuturor formelor de executare intocmite in dosarul nr. 53, aratind cu acea ocazie ca bunurile adjudecate de Mititelu sint in proprietatea publica a statului român, potrivit prevederilor art. 3, alin.2 din Legea nr. 213/1998 si art. 135, alin. 4 din Constitutie, HG nr. 517/1999 si HG nr. 1326/2001. Cind a mintit Zaharia si pentru ce?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS