7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDosarul de evazionist al lui Mititelu bate pasul pe loc

Dosarul de evazionist al lui Mititelu bate pasul pe loc

Cu toate ca, in luna noiembrie a anului trecut, doi ofiteri ai Corpului de Control din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române (IGPR) au cerut politistilor doljeni sa finalizeze, pina la jumatatea lunii decembrie, dosarul penal in care era cercetat pentru evaziune fiscala afaceristul Adrian Mititelu, se pare ca acestia n-au ajuns la nici un rezultat, cazul nefiind trimis nici unui Parchet. Sa fie oare pentru ca IJP Dolj a ramas fara conducator, o data cu „pensionarea“ chestorului Constantin Codita sau pentru ca Adrian Mititelu este inca protejat de politistii locali?! Oricum ar fi, nu intelegem de ce sta pe loc acest dosar, avind in vedere ca verificarile efectuate de Directia Finantelor Publice, la inceputul lui 2004, au scos clar la iveala ilegalitatile comise de afacerist si prejudicierea statului cu peste 4,6 miliarde de lei.


In urma controlului efectuat de Corpul de Control al IGPR, in noiembrie 2004, asupra modului in care politistii doljeni ancheteaza un dosar penal in care Adrian Mititelu este cercetat pentru evaziune fiscala, surse autorizate din cadrul institutiei ne-au informat ca acesta va fi finalizat „pina la 15 decembrie“. Dar nu s-a intimplat nimic. Ancheta n-a fost terminata, iar dosarul n-a fost trimis nici unui Parchet. Daca documentele in posesia carora ne aflam, intocmite in februarie 2004 de doi consilieri superiori ai Directiei de Control Fiscal din cadrul DGFP Dolj, n-ar vorbi de la sine despre evaziunea comisa de Mititelu, am crede ca ancheta s-a impotmolit pe undeva din lipsa de probe… Consideram necesar sa improspatam memoria politistilor din Dolj, revenind asupra articolului publicat la sfirsitul lunii noiembrie 2004. Atunci scriam ca reprezentanti ai Corpului de Control al sefului IGPR s-au aflat la Craiova pentru a verifica toate documentele strinse de politistii doljeni, constatind ca, desi probele erau mai mult decit suficiente, finalizarea cazului a fost taraganata. Anchetatorilor li s-a dat termen sa rezolve situatia pina la 15 decembrie. Asta dupa ce, la inceputul anului trecut, in perioada 19 ianuarie-19 februarie, doi consilieri din cadrul Directiei de Control Fiscal Dolj au verificat SC Spiso International SRL Bechet (fosta SC Teladri Impex SRL Craiova, conform adresei IJP Dolj din 25 noiembrie 2003. Potrivit procesului-verbal nr. 761, SC Teladri Impex SRL Craiova nu a inregistrat, nu a declarat si nu a virat, intre anii 1998-1999, obligatiile fiscale datorate statului, desi a desfasurat activitati care i-au adus venituri. Cercetarile politistilor au scos la iveala faptul ca firma in cauza a derulat relatii comerciale care i-au adus profit cu SC Aragon Impex SRL, SC Liantul SA, SC Jiul SA si SC Coreal SA.


Sediul se schimba in timpul cercetarilor


Din 1994, cind a fost infiintata SC Teladri Impex SRL, au fost schimbati asociatii, s-a modificat denumirea si a fost mutat sediul. La 19 iulie 1999, pe rolul Tribunalului Dolj a fost inregistrata cererea SC Liantul privind declansarea falimentului impotriva firmei lui Mititelu pentru o creanta de 28.279.462 de lei. In urma actiunii, SC Teladri Impex SRL Craiova si-a achitat datoria prin vinzarea unui autocamion in valoare de 24.369.719 lei, cu factura fiscala nr. 8701012/7.03.2000. Citeva luni mai tirziu, Mititelu a initiat actiunea de cesionare a partilor sociale si schimbarea sediului, printr-un act aditional autentificat sub nr. 1418/29.08.2000. Astfel, Adrian si Ileana Mititelu s-au retras din firma, s-a cesionat capitalul social de 500.000 de lei catre SC Spiso Agrocom SRL Craiova, s-a schimbat sediul social din Craiova la Bechet, iar SC Teladri Impex SRL a devenit SC Spiso International SRL, administrator fiind numit Dumitru Stanciulescu. In timpul cercetarilor, s-a stabilit ca SC Spiso International SRL nu a depus dosarul fiscal de infiintare, bilantul contabil sau balantele si nici declaratii de impozite si taxe sau deconturi TVA. Mai mult decit atit, sediul social a fost schimbat in timpul cercetarilor penale si nu a fost instiintat organul fiscal teritorial. Din documentele justificative, puse la dispozitie de IJP Dolj, s-a constatat ca SC Teladri Impex SRL Craiova a livrat, in perioada 1998-1999, catre SC Aragon Impex SRL Craiova materiale de constructii in valoare de 715.597.608 lei, din care TVA aferent 129.042.216 lei. „Luind in calcul si marfurile livrate catre SC Nasser Impex SRL Craiova (consemnate in actul de control anterior nr. 677/31.03.2000), rezulta ca in anii fiscali 1998-1999, SC Teladri nu a inregistrat in contabilitate venituri totale de 2.112.349.524 de lei si TVA aferent de 363.049.856 de lei“, se spune in acelasi proces-verbal incheiat in urma controlului fiscal. In anul financiar 2000 au fost efectuate operatiuni economice fara sa fie inregistrate in contabilitate mai multe facturi. De asemenea, intre 1996-2000, SC Teladri Impex SRL nu a tinut nici un fel de evidenta contabila si fiscala. „Din cele prezentate se constata ca in perioada 1998-1999, SC Teladri Impex SRL Craiova, administrata de Adrian Mititelu, a efectuat operatiuni comerciale generatoare de venituri fara respectarea normelor legale (…), prin care a fost prejudiciat statul cu 4.640.541.267 de lei“, se arata in documentul nr. 761 intocmit de Directia de Control Fiscal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS