13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimul inspector de la DGFP Dolj arestat pentru o returnare ilegala de TVA

Primul inspector de la DGFP Dolj arestat pentru o returnare ilegala de TVA

Beneficiarul restituirii ilegale de TVA, omul de afaceri craiovean Ile Pascalau, a disparut dupa ce a incasat 3,7 miliarde de lei


Georgeta Saftulescu, de 37 de ani, din Craiova, inspector in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, si avocatul Dan Vilcan, de 30 de ani, din Sibiu, au fost arestati preventiv pe o perioada de 29 de zile, in baza unor mandate emise aseara de Tribunalul Dolj. Cei doi fusesera retinuti miercuri de politistii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Judetean de Politie (IJP) Dolj, in baza unei ordonante emise de procurorii Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj, sub invinuirea de complicitate la inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata. E vorba, de fapt, de o returnare ilegala de TVA de 3,7 miliarde de lei, obtinuta de la DGFP Dolj.


Un „tun“ de 3,7 miliarde de lei


Povestea returnarii de TVA obtinuta de Ile Pascalau isi are inceputul in luna ianuarie 2004 cind acesta si-a transformat in patroana o angajata fidela. Printr-un act aditional la contractul de societate al firmei SC MOHAIR CONF SRL Craiova, Pascalau a cedat nu doar administrarea, ci si partile lui sociale catre Florentina Dumitra. Acesta a fost, insa, primul pas catre un „tun“ de 3,7 miliarde de lei, pentru ca – dupa cum au concluzionat politistii doljeni – imediat dupa ce el a disparut din actele firmei, Pascalau a „copt“ o afacere fictiva care sa-i aduca o consistenta returnare ilegala de TVA.


Pascalau a obtinut de la avocatul Dan Vilcan, administratorul firmei SC TREASURE SOLUTION SRL din Sibiu, aflata in lichidare, o factura care atesta achizitionarea de catre SC MOHAIR CONF SRL Craiova a unui numar imens de calculatoare si a unor softuri de computer ultraperformante, in valoare totala de aproape 20 de miliarde de lei, de la firma sibiana. Pe baza acestei facturi, SC MOHAIR CONF SRL Craiova a solicitat de la DGFP Dolj o returnare de TVA de 3,7 miliarde de lei. In aceasta faza a intrat in scena Georgeta Saftulescu, inspectoarea de la DGFP Dolj, care trebuia sa verifice daca afacerea a fost reala sau fictiva.


Documentatia pentru returnarea de TVA, verificata doar „de ochii lumii“ de inspectoarea Saftulescu


Indatorirea inspectoarei Saftulescu era aceea de a verifica documentatia depusa la DGFP Dolj si de a certifica faptul ca operatiunea este reala si utila pentru firma care solicita returnarea de TVA. In baza facturii si a unui contract conform caruia SC MOHAIR CONF SRL Craiova avea nevoie de computere si softuri pentru ca urma sa deschida o fabrica de confectii impreuna cu un cetatean francez care ar fi investit in aceasta afacere patru milioane de euro, inspectoarea de la Control Fiscal a certificat sub propria-i semnatura, cu o uimitoare operativitate, ca totul este in regula. Nu a facut o verificare incrucisata cu colegii sai de breasla din Sibiu, asa cum ar fi trebuit. Semnatura inspectoarei Saftulescu a pus in miscare un intreg angrenaj fiscal, ceea ce a facut ca DGFP Dolj sa aprobe si sa returneze in contul firmei solicitante, in doar doua saptamini, suma de 3,7 miliarde de lei, cu titlul de TVA de rambursat.


In februarie 2004, Ile Pascalau a incasat din banca intreaga suma, apoi a disparut misterios peste hotare. Motivul grabei nu tinea doar de posibila descoperire a acestei ilegalitati. Pascalau era judecat pentru proxenetism, primind ani grei de puscarie pentru „fetitele“ pe care le livra clientilor barului sau, CAFE DE PARIS, situat pe strada Amaradia din Craiova.


Complicele lui Pascalau s-a speriat si a facut o greseala fatala


Ilegalitatea a iesit la iveala in momentul in care avocatul Dan Vilcan, administratorul SC TREASURE SOLUTION SRL din Sibiu, s-a speriat ca va fi descoperita operatiunea fictiva si a stornat in contabilitate factura ce atesta achizitionarea calculatoarelor si programelor informatice de catre firma condusa din umbra de Pascalau. Greseala lui Vilcan a fost „mirosita“ de politistii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IJP Sibiu, care, impreuna cu colegii lor doljeni, au reusit sa scoata la lumina intregul lant de ilegalitati. Conform politistilor, „creierul“ operatiunii a fost, fara nici un dubiu, Ile Pascalau, cercetat acum pentru inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Pascalau n-ar fi putut sa-si puna in practica planul fara complicitatea lui Dan Vilcan si a Georgetei Saftulescu, inspectoarea de la DGFP Dolj, care a atestat date nereale, in bara carora bugetul statului a fost prejudiciat cu 3,7 miliarde de lei.


Dupa mai multe luni de cercetari, Vilcan a fost retinut miercuri, la ora 15.30, de politistii sibieni, apoi adus la Craiova, in arestul IJP Dolj. Inspectoarea Saftulescu a fost invitata la politie, tot miercuri dupa-amiaza, pentru a fi apoi trimisa direct in arest, in baza ordonantei emise de procurorii doljeni. La propunerea Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj, judecatorii au emis aseara, in jurul orei 19.00, mandate de arestare preventiva pe numele celor doi, dar si pentru Ile Pascalau, dat in urmarire generala. Politistii continua cercetarile si impotriva Florentinei Dumitra, patroana din acte a firmei SC MOHAIR CONF SRL Craiova, insa nu au considerat necesara retinerea sau arestarea preventiva a acesteia, considerind ca a fost manipulata de Ile Pascalau.


Dosarele cu rambursari dubioase de TVA verificate de inspectoarea Saftulescu vor fi luate la puricat


Ioan Filipescu, directorul general interimar al DGFP Dolj, sustine ca a aflat inca de anul trecut de anchetarea de catre politie a acestei restituiri ilegale de TVA: „Am aflat tot ce s-a intimplat inca de anul trecut. Informatia ne-a venit de la Politia din Sibiu, care ne-a cerut sa verificam firma MOHAIR CONF SRL pentru ca TREASURE SOLUTION stornase factura in baza careia Pascalau obtinuse respectiva returnare de TVA. Eu am intrebat-o pe salariata noastra ce s-a intimplat, iar ea a spus ca a intocmit toata documentatia numai in baza acelei facturi emise de firma de la Sibiu. Nu a mai efectuat verificari suplimentare, ca, de pilda, activitatea firmei lui Pascalau sau a celei sibiene. De pilda, functionara noastra trebuia sa verifice daca produsul livrat de furnizor foloseste firmei pentru realizarea unor profituri impozabile. Firma lui Pascalau fusese multi ani in inactivitate, iar dintr-o data solicita rambursarea de TVA, fapt pe care salariata noastra nu l-a sesizat. Aceste date si suma de 3,7 miliarde de lei situau cazul respectiv in categoria celor cu coeficient mare de risc. Renunti la verificari suplimentare eventual atunci cind este vorba de firme cu bonitate“.


Directorul general Filipescu spune ca urmeaza sa fie verificate toate returnarile dubioase de TVA care au fost certificate de inspectoarea Saftulescu: „Nu vom putea verifica toate dosarele intocmite de aceasta sau de ceilalti colegi ai sai, pentru ca sint foarte multe. Vom verifica numai cazurile in care avem informatii de returnari ilegale de TVA. Impotriva salariatei noastre nu am luat nici o masura pina acum, am lasat organele de cercetare sa-si spuna cuvintul. Daca pe numele acesteia va fi emis un mandat de arestare pe o perioada mai mare de cinci zile, atunci va trebui s-o suspendam din activitate pe inspectoarea Saftulescu, ea fiind functionar public“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU