10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Precizare

Complexul Energetic Turceni a acordat tichete de masa salariatilor exploatarilor miniere, in urma solicitarii acestora, sub semnatura fiecaruia. Acest lucru a reiesit din referendumul efectuat in luna iunie 2004. Nu li s-a impus salariatilor renuntarea la masa calda ea a fost o consecinta a modului deficitar in care aceasta a fost pregatita si servita.


Referitor la concluziile gresite care rezulta din articolul publicat in Gazeta de Sud, din 8 februarie 2005, mentionam ca nu s-a facut nici o abatere de la legislatia in vigoare.


In Normele Generale de Protectie Muncii – editia 1996, Art.123 se mentioneaza:


„In conditiile unor activitati cu cheltuiala mare de energie (mineri, muncitori forestieri, docheri) alimentatia suplimentara de protectie poate fi reprezentata de o masa calda, echilibrata din punctul de vedere al continutului in substante nutritive“.


Aceste norme au fost abrogate la publicarea in MO a NGPM/2002, unde Art.155 prevede:


(1) „Alimentatia de protectie se acorda conform legii, obligatoriu si gratuit, de angajator pentru angajatii care lucreaza in locuri de munca cu conditii grele si vatamatoare.


(2) Stabilirea alimentelor care se vor acorda ca alimentatie de protectie, cantitatea, precum si categoriile de persoane care beneficiaza vor face obiectul contractului colectiv de munca si/sau contractului individual de munca“.


De asemenea, sint acuzatii de incalcare a Legii nr. 236/1990. In realitate este vorba despre HG nr. 236/1990, in care singurul articol care se refera la masa, dar fara a se face referire la masa calda, este art. 5: „Totodata, se aproba ca Ministerul Minelor sa acorde personalului masa gratuita la intrarea in schimb, prin extindere si la alte unitati la care se intrunesc conditii similare“.


In concluzie, in legislatia in vigoare din România nu se specifica obligativitatea acordarii mesei calde. Oricum, masa calda nu a fost inlocuita de conducerea complexului, ci a fost refuzata de salariati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS