7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimul baron tras in teapa

Primul baron tras in teapa

• Nicolae Mischie a fost adus in catuse in fata anchetatorilor • Dupa ce si-a petrecut noaptea in spatele gratiilor, acesta a fost audiat trei ore, Sanda Mischie asteptind neincrezatoare in fata tribunalului unde era sotul sau • Fostii prieteni s-au dat la fund • Averea familiei Mischie sau reteta matusilor • „Minunile“ facute de Mischie in epoca baronatului • „Nu sint vinovat! Nu am facut nimic reprobabil!“, a declarat Mischie pe scarile Parchetului Judetean Gorj • Sanda Mischie nu are incredere in justitie


Audiat trei ore de procurori


Nicolae Mischie a fost adus ieri la audieri la sediul Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, in jurul orei 12.30. El a fost ultimul dintre cei patru retinuti care au fost prezentati procurorilor pentru audieri. Acesta a spus ca este nevinovat si ca este o razbunare politica a lui Ponta si Adrian Nastase: „E o greseala. Nu sint vinovat, nu am facut nimic reprobabil. Totul este in folosul statului si pentru stat. Este o razbunare a lui Ponta si Adrian Nastase“. Mischie a fost adus la Parchet cu catusele la miini. Acesta a fost audiat timp de trei ore. Avocatii fostului baron de Gorj, Emil Ulmet si Petre Andrei, au spus ca vor cere cercetarea clientului lor in stare de libertate. „Vom insista pentru judecarea in stare de libertate. Faptele pentru care este acuzat nu impun cercetarea in stare de arest“, a precizat avocatul Emil Ulmet. Alaturi de Mischie au fost retinute alte trei persoane: Maria Dumitrascu, de 37 de ani, primar PSD al comunei Berlesti, Gabriel Ungureanu, seful Directiei Tehnice din cadrul Consiliului Judetean Gorj, si Dan Pavel, de 33 de ani, functionar in cadrul Directiei Tehnice. Primul care a fost adus la Parchet a fost Dan Pavel, care a intrat la audieri in jurul orei 9.00. Dupa aproximativ o ora, a fost adusa si Maria Dumitrascu. Aceasta a sustinut ca este nevinovata si ca alte persoane trebuie sa se afle in arest: „Este o terfeleala politica. Nu eu trebuie sa stau in arest, ci alte persoane“. In jurul orei 11.30, a venit la audieri si Gabriel Ungureanu, care, de asemenea, si-a sustinut nevinovatia.


Mischie, retinut pentru acuzatiile din cinci dosare


Acuzatiile care li se aduc constau in abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, fals in inscrisuri oficiale si uz de fals. „Parchetul Gorj a conexat un numar de cinci dosare, privind activitatea infractionala a inculpatului Nicolae Mischie si a altor trei inculpati. S-a retinut ca in perioada 1999-2003, prin influenta pe care au avut-o asupra membrilor comisiei, care urma sa organizeze licitatiile privind efectuarea unor lucrari cu caracter edilitar-gospodaresc pe raza unor localitati din judetul Gorj, au fost incheiate acte fictive care denaturau adevarul in ceea ce priveste executarea lucarilor pe raza localitatilor Berlesti, Rosia de Amaradia, Tirgu Logresti, Godinesti si Albeni. Inculpatul ii determina pe cei din comisiile de licitatii sa opteze pentru firmele administrate de Florentin Stefanoiu si Clement Mocanu. Prin aceste activitati s-a creat un prejudiciu de trei miliarde de lei. S-a mai avut in vedere si suma de bani primita de Nicolae Mischie, incepind cu anul 1999, prin acordarea sporului de 15% pentru titlul universitar de doctor, producind un prejudiciu de 198 de milioane de lei. Mai sint si alte persoane cercetate in aceste dosare“, a declarat Gheorghe Constantinescu, purtatorul de cuvint al Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj. Pedeapsa pe care o risca Nicolae Mischie este intre 5 si 15 ani. In dosarele in care au fost retinuti cei patru mai sint cercetate alte 25 de persoane, primari, oameni de afaceri si functionari publici.


Arestarea


Marti, in jurul orei 10.30, Nicolae Mischie a venit la sediul Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, unde i s-a prezentat materialul de urmarire penala in dosarul in care este acuzat de introducerea in tara a unei arme de vinatoare. Citeva ore mai tirziu, Mischie s-a prezentat singur la Inspectoratul Judetean de Politie (IJP) Gorj, pentru a fi audiat de anchetatori, in legatura cu acuzatiile privind licitatia si lucrarile executate la Casa Ganescu. Audierea a durat aproximativ trei ore, iar la final s-a eliberat pe numele acestuia si a celorlalti trei inculpati ordonante de retinere pe 24 de ore. Potrivit anchetatorilor, Mischie a avut un comportament normal, a fost calm si a primit cu seninatate acuzatiile care i se aduc. Acesta si-a petrecut noaptea intr-o celula din arestul IJP Gorj, dotata doar cu paturi. Dimineata, acestuia i s-a adus mincarea de la Penitenciarul Tirgu Jiu.


Dosarele lui Mischie


Mischie este cercetat in sapte dosare penale. Trei dintre acestea se refera la executarea de lucrari de pietruiri si asfaltari de drumuri in cinci comune din Gorj, atribuite, in urma unor licitatii trucate, la ordinul fostului presedinte al Consiliului Judetean Gorj, fimei lui Relu Stefanoiu, SENACO Novaci. Fostul baron de Gorj a fost retinut si pentru faptele de care este acuzat in dosarul privind reamenajarea si modernizare casei de oaspeti a consiliului judetean. Lucrarile au fost incredintate firmei ARC Tirgu Carbunesti, administrata atunci de omul de afaceri româno-american, Clement Mocanu. Licitatia a fost trucata pentru ca la aceasta au mai participat alte doua societati apartinind aceluiasi afacerist. Anchetorii spun ca Mischie a facut plati in avans catre firma lui Mocanu, pentru lucrari neexecutate, prejudiciind bugetul de stat cu peste un miliard de de lei. Alt dosar penal pentru care fostul lider PSD Gorj a fost retinut se refera la incasarea in mod ilegal a unor drepturi salariale in suma de aproximativ 200 de milioane de lei, reprezentind un spor salarial de 15% acordat pentru titlul de doctor in stiinte detinut de Mischie. Banii au fost luati in calitate de presedinte al consiliului judetean, in timp ce procurorii sustin ca acest spor se putea acorda doar pentru activitatea didiactica. In ziua in care a fost audiat de politie, Nicolae Mischie a aflat ca s-a inceput urmarirea penala impotriva sa intr-un alt dosar, in care este acuzat de contrabanda si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Procurori din cadrul Biroului de Investigare a Infractiunilor, Criminalitate Organizata si Terorism il cerceteaza pentru introducerea in tara a unei arme de vinatoare achizitonata din Elvetia, in timpul unei delegatii oficiale. Mischie nu a declarat arma la granita si nici nu detinea autorizatie eliberata de Politie pentru acestora.


Cercetat si de PNA


Caderea lui Mischie a inceput in urma autodenuntului, in primavara anului trecut, a omului de afaceri Clement Mocanu, administratorul firmei ARC Tirgu Carbunesti. Conform plingerii, firma condusa de Mocanu a realizat lucrari de modernizare a locuintelor lui Mischie, pentru a beneficia, in schimb, de lucrari din bani publici. Lucrarile si dotarile realizate numai la casa din comuna natala Godinesti si apartamentul din Bucuresti se ridica la 400.000 de dolari, bani neachitati de Mischie. ARC a mai facut lucrari si la vila din Tirgu Jiu a lui Nicolae Mischie. In dosarul de la PNA, Mischie mai este acuzat ca ar fi exercitat presiuni asupra unor functionari publici din Gorj, pentru a-i determina sa transfere creante in valoare de peste cinci miliarde de lei in conturile mai multor societati comerciale, care erau indicate preferential. Alt patron care l-a denuntat pe Mischie a declarat procurorilor PNA ca a fost ajutat de baron sa cistige o licitatie, angajindu-se in schimb sa ii construiasca presedintelui CJ Gorj sapte bazine pentru cresterea pastravilor.


Averea familiei Mischie si povestea miraculoasa a matusilor


Averea familiei Mischie are la baza celebra poveste de succes a matusilor sale. Una dintre cele mai cunoscute matusi „detinute“ de Nicolae Mischie este Lucica Bicescu, o batrina care a mostenit case in Tirgu Jiu si in comuna Runcu. In jurul averii pe care matusa Bicescu i-a lasat-o nepotului ei, Nicolae „Nasu“ Mischie, s-au nascut, in timp, o multime de controverse, mai ales in ceea ce priveste gradul de rudenie dintre cei doi, dar si modul rapid si eficient prin care Lucica Bicescu a reusit sa isi recupereze de la stat casele confiscate de comunisti. La putina vreme dupa ce batrina si-a primit proprietatile inapoi, Nicolae Mischie le-a „mostenit“ in baza unui contract cu clauza de intretinere. Una dintre vile este fosta policlinica cu plata a orasului Tirgu Jiu, respectiv fost muzeu. Aici, familia Mischie si-a stabilit resedinta, modernizata de firma controversatului om de afaceri de origine americana, Clement Mocanu, fost administrator al SC ARC Tirgu Carbunesti. De altfel, Clement Mocanu s-a autodenutat la PNA, dezvaluind ca Mischie nu i-a platit lucrarile efectuate la casa. Tot de la Lucica Bicescu, Nicolae Mischie a primit si conacul de la Runcu, unde si-a construit si o pastravarie. Tot la Runcu, si-a cladit o cabana si Clement Mocanu, chiar linga conacul lui Mischie. Prietenia celor doi nu a mai mers si, din cei mai buni prieteni, cei doi au devenit dusmani de temut. Pe vremuri insa, Nicolae Mischie ii incredinta lui Clement Mocanu de la modernizarea caselor personale pina la refacerea noului sediu al PSD. Tot Mischie mai detine doua case in comuna natala Godinesti, plus un apartament in Bucuresti. Tot la Godinesti, una dintre surorile lui Mischie ii va lasa acestuia casa. Majoritatea bunurilor familiei apar pe numele Sandei Mischie. Intr-una din declaratiile de avere date figureaza: patru hectare de teren agricol, 20 de hectare de teren forestier, 0,10 hectare luciu de apa, 1,5 hectare teren intravilan, un apartament plus o camera, doua case de locuit, o casa de vacanta, un spatiu comercial de 271 de metri patrati (tipografia), doua autoturisme Aro, un autoturism Alfa Romeo din 1991, un autoturism BMW din 1990. Sanda Mischie a mai bifat afirmativ rubricile privind conturi de peste 10.000 de euro, obligatii de peste 10.000 de euro, alte activitati care aduc beneficii de peste 10.000 de euro, cadouri si bunuri primite, cu valoare mai mare de 300 de euro. Familia mai detine si firmele SANDANIC si SMANIC, plus un cabinet medical situat in Vila Bicescu, iar la jumatatea anului trecut si-a mai imbogatit parcul auto cu un autoturism Ford. La un moment dat, Nicolae Mischie a facut publica si averea pe care o detine la tara, laudindu-se cu faptul ca este un bun gospodar: 1.500 de litri de tuica, 1.200 de litri de vin, o vaca, 60 de oi, 70 de stupi, curcani, miei, porci. Despre seful PSD se spunea la un moment dat ca ajunsese sa aiba 40 de functii, in diferite comitete, asociatii si fundatii. Cele mai importante au fost acelea de presedinte al PSD, presedinte al consiliului judetean si sef al ADRSV Oltenia. Sanda Mischie a fost, de asemenea, presedinta a Organizatiei de Femei a PSD Gorj, dar si sefa a DSP Gorj, precum si sefa de sectie la Spitalul Judetean din Tirgu Jiu. Ultimul loc de munca al lui Nicolae Mischie era Universitatea „Constantin Brâncusi“ din Tirgu Jiu, unde fusese ales prorector. Cel supranumit Nasu’ a simtit ca nu mai are prieteni, iar la alegerile parlamentare de anul trecut a incercat sa obtina un loc de deputat, dar si imunitate, insa nu a reusit sa cistige decit 6.000 de voturi. Veniturile familiei Mischie au sporit mereu, acesta semnind carti, dar si albume, cumparate de institutii publice, precum si o harta cu care a devenit cunoscut in toata tara, prin faptul ca si-a trecut pe aceasta, ca obiectiv turistic, casa din Tirgu Jiu.


Tipografie cu fonduri Phare


Unul dintre cele mai controversate momente ale activitatii lui Nicolae Mischie este reprezentat de obtinerea unui fond Phare, in valoare de 53.000 de euro. In anul 2001, familia Mischie a incercat sa obtina mai multe fonduri Phare, pentru realizarea unei tipografii, a unui centru de vinatoare la Runcu (in fapt modernizarea conacului Mischie), precum si realizarea unui centru de consultanta. Intre timp, Nicolae Mischie a devenit presedinte al Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia si, folosind principiul „eu centrez, eu dau cu capul“, seful Consiliului Judetean Gorj a pus mina pe un fond Phare pentru construirea unei tipografii. Ulterior, Mischie a depus mereu reclamatii la Parchet si Politie impotriva reprezentantilor comisiei care i-au depunctat restul proiectelor si l-a facut astfel sa piarda bani grei. Familia Mischie si-a vazut insa visul implinit si intr-un spatiu al Primariei Tirgu Jiu, respectiv o parte din fosta baie comunala a orasului a fost construita tipografia pe firma SANDA NIC. Spatiul de 271 de metri patrati a fost vindut la pret de garsoniera, in urma unei licitatii dubioase. La licitatia cu strigare, din 19 decembrie 2001, au participat doua firme: SC SANDA NIC si SC RIDICON SRL Rovinari, reprezentata de fiul unui bun prieten de-ai lui Nicolae Mischie. Pretul de la care s-a pornit a fost de 181.577.713 de lei, licitatia oprindu-se la 190.677.743 de lei. Adica, familia Mischie a reusit sa „bata“, cu noua milioane de lei, oferta SC RIDICON. Ulterior, primarul din Tirgu Jiu, Florin Circiumaru, incheia afacerea cu colegul sau de partid, Nicolae Mischie, mandatat de sotie sa reprezinte firma SANDA NIC, unde nevasta baronului era administrator. Actul a fost autentificat la un birou notarial din Tirgu Jiu. La tipografia lui Mischie au tiparit acte si diferite formulare destule institutii publice finantate de la bugetul de stat: Directia Silvica, Inspectoratul Scolar, primarii, Grupul Judetean de Pompieri sau Spitalul Fundeni.


Nazdravaniile fostului baron de Gorj


In lunga sa activitate, Mischie (opt ani presedinte al CJ Gorj) s-a remarcat atit prin ceea ce a facut de unul singur, dar si prin reactiile pe care le-a stirnit in rindul celor cu care a colaborat. Primarita Maria Dumitrascu din Berlesti, cercetata in acelasi dosar cu ex-presedintele Consiliului Judetean Gorj, este un adevarat fan Mischie. In perioada in care acesta era la putere si in fruntea partidului, primarita tinea in birou un tablou cu Nicolae Mischie. Si in momentul in care Nasu’ s-a autosuspendat din PSD, primarita a luat pozitie si si-a declarat atasamentul fata de seful ei. Alecu Dragoi, secretar general al PSD Gorj, trubadurul de top al lui Nicolae Mischie, si-a cintat seful si intentiona chiar sa lanseze un album cu 16 piese, intitulat „Nea Mischie, Nea Mischie“. Dupa ce „muza“ sa a intrat in vizorul PNA, Alecu Dragoi a renuntat la idee. In memoria melomanilor din PSD au ramas urmatoarele versuri: „Nea Mischie, nea Mischie/ Deputat de omenie/Te cunoaste-o Românie“. Nunta organizata anul trecut de Mischie pentru fiul sau, Alexandru Mischie, casatorit cu fiica fostului presedinte al Consiliului Judetean Hunedoara, a depasit orice inchipuire, prin fast, numarul record de invitati, peste 1.000, dar si prin focul de artificii de peste 20 de minute. Nasu’ a avut mari probleme cu instanta, avind peste 40 de procese pentru calomnie. De altfel, Nicolae Mischie a fost condamnat la plata unei amenzi penale pentru calomnie de o instanta a Tribunalului Arges, intr-un proces cu Pantelimon Manta, adversarul sau traditional. In urma cu doi ani, acelasi Mischie dispune ca Garda Financiara sa controleze redactiile ziarelor locale, pentru a vedea cine finanteaza cu publicitate gazetele anti-Mischie. Tot baronul de Gorj s-a situat pe locul 11, intr-un top al coruptilor publicat pe internet. Ultima trasnaie a lui Nicolae Mischie a avut loc cu o zi inainte de a fi „saltat“ de politisti. Insotit de un prieten om de afaceri, Mischie a incercat sa-i ii faca lobby acestuia, in fata reprezentantului unei societati care detine o cabana la Rinca. Mischie a garantat ca prietenul sau va cumpara pe bani buni cabana si o va moderniza.


Ion Calinoiu, cercetat si el penal


Conform unui comunicat al Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, in dosarele pentru care Nicolae Mischie a fost retinut sint cercetati si alti functionari cu rang inalt din cadrul Consiliului Judetean Gorj, care au facut parte din comisiile de receptie: Ion Calinoiu, actualul presedinte al Consiliului Judetean Gorj, in vremea respectiva vicepresedintele institutiei, Ion Dina, director la Agentia Nationala de Drumuri, Nicolae Badescu, directorul executiv al Consiliului Judetean, Rodica Maruta, sef serviciu.


Comisiile din care acestia au facut parte au receptionat lucrari neexecutate si lucrari care nu corespundeau calitativ sau cantitativ caietelor de sarcini sau clauzelor contractuale.


Reactii…


In timp ce Sanda Mischie a declarat in fata ziaristilor ca Nicolae Mischie este nevinovat si ca are incredere in justitie, Alexandru Mischie, fiul fostului baron de Gorj, s-a rezumat ca precizeze: „Nu putem sa comentam acum ceea ce s-a intimplat. Vom face o declaratie, dupa ce va fi prezentat Pachetului“. Fostii colegi de partid ai lui Nicolae Mischie, care in martie 2004 s-a autosuspendat din PSD, in urma anchetei PNA, nu au dorit sa vorbeasca prea mult despre fostul lor sef. Mai mult decit atit, fosta mina dreapta a lui Mischie la Consiliul Judetean Gorj, Ion Calinoiu, actualul presedinte, a declarat ca nu a stiut niciodata de afacerile pe care le facea seful sau la consiliul judetean.


Ion Calinoiu, numarul doi la consiliul judetean, in perioada lui Mischie, era cunoscut ca omul care veghea la buna organizare a licitatiilor. „Eu nu comentez aceste lucruri. Fiecare raspunde pentru faptele lui. N-am avut nici o legatura, nu stiu ce facea Nicolae Mischie. Absolut nimic. Politia, cind a venit, a ridicat documente din toate compartimentele – au avut libera trecere. Eu nu stiu ce au ridicat si nu am dat nici o declaratie la politie. Nu comentez de nici un fel“, a declarat Ion Calinoiu, aflat in vizorul Serviciului pentru Investigarea Fraudelor, din cadrul IJP Gorj, pentru modul in care si-a construit vila „de stramutat“, din cartierul Primaverii. Actualul sef al PSD, Florin Circiumaru, primarul din Tirgu Jiu, a fost mut la intrebarile care i-au fost adresate: „Nu comentez. Nu am nimic de spus… Ba da, am fost colegi, dar nu comentez. Intrebati-l pe Ion Calinoiu!“, a spus Circiumaru, lasind sa se inteleaga faptul ca cei care au fost retinuti de politie nu sint angajatii sai, ci ai lui Ion Calinoiu. Subprefectul de Gorj, Dan Morega, a precizat ca retinerea lui Mischie trebuia sa se produca mai de mult si ca fostul baron de Gorj este unul dintre „pestii cei mari“ prinsi de politie. Dan Morega este, la rindul sau, un politician si un om de afaceri controversat, care a avut probleme cu legea. Prim-procurorul Emil Mota, seful Parchetului Judetean Gorj, a facut public faptul ca va redeschide dosarele penale in care Morega a fost anchetat cu ani in urma.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS