20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate70% dintre craioveni nu au platit taxele catre administratia cimitirelor

70% dintre craioveni nu au platit taxele catre administratia cimitirelor

Aproximativ 70 la suta dintre craiovenii care au rudele inmormintate in cimitirele din oras au uitat sa plateasca catre Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL), in cursul anului 2004, taxele aferente pentru intretinere. Angajatii administratiei cimitirelor care se ocupa cu aceasta activitate au muncit pe gratis pentru ca mormintele sa fie „aranjate“. Daca anul trecut reprezentantii regiei au vehiculat chiar varianta mutarii celui decedat, in prezent, aceasta idee nu mai este luata in considerare. Cei care nu platesc darile sint somati, dar cel putin in acest an nu se va lua nici o masura drastica impotriva lor.


„Nici nu se pune problema de exhumare! Oricum, aceasta actiune cred ca ar fi considerata profanare. Intr-adevar, foarte multi vin sa mai dea din bani de frica sa nu le scoatem mortii. In nici un caz nu se va face apel la aceasta masura. Vom incerca prin alte modalitati sa ii facem sa isi indeplineasca datoria fata de cei care nu mai sint in viata“, a precizat Viorel Nicolae, directorul adjunct al RAADPFL Craiova.


Nu toti craiovenii sint insa la fel de linistiti ca directorul regiei. O parte dintre cei care si-au orientat resursele financiare pentru rezolvarea altor probleme se tem ca in orice moment ar putea primi instiintarea de la primariei ca mormintul in cauza a fost concesionat altei persoane. Altii considera ca suma de 120 de mii de lei perceputa de RAADPFL Craiova pentru cheltuieli administrative la cimitir reprezinta prea multi bani.


Taxele pentru diversele servicii oferite de administratia cimitirelor nu au fost modificate pina in prezent, pentru anul 2005. Pentru concesionarea unui teren, sumele variaza in functie de cimitirul ales, de zona, dar si de durata pentru care se incheie contractul, de la 400 de mii de lei la 2.500.000 de lei.


„Abia platesc in aceste conditii. Daca am mai si introduce o majorare nu stiu citi si-ar mai onora datoriile! Spre deosebire de sfirsitul lui 2004, in ianuarie am mai recuperat din debitele craiovenilor. Foarte putini sint cei care sint la zi in momentul de fata, fie din lipsa banilor sau pur si simplu din indiferenta. De altfel, sint anumite persoane care de cinci – sase ani au uitat ce indatoriri au“, a incheiat Viorel Nicolae.


In schimb, cei care ar trebui sa scoata acea suma din buzunare sustin ca serviciile pe care ar trebui sa le plateasca nici nu sint realizate. In 2004, a izbucnit chiar un scandal in legatura cu numeroasele furturi care erau practicate in cimitire, iar drept solutie s-a adoptat schimbarea celor care le administrau.


„De ce sa le dau bani celor din regie, cind eu singur, la 76 de ani, ma duc sa fac curatenie la mormintul sotiei mele. Intr-adevar, am platit si eu citiva ani, dar pina la urma m-am lasat pagubas. Ce rost avea sa risipesc niste bani, ca oricum trebuia sa ma duc sa tai ierburile si sa matur? Nici nu mai vorbesc de florile furate. Anul trecut nu a fost zi in care sa le duc la sotia mea la mormint si sa le gasesc tot acolo. In aceeasi situatie erau si luminarile pe care le aprind“, a povestit indignat un pensionar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS