26.7 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn cetatean a „colectivizat“ in folosul sau pamintul a doua batrine

Un cetatean a „colectivizat“ in folosul sau pamintul a doua batrine

Doua batrine din comuna Mischii, judetul Dolj, sint purtate pe la portile instantelor de judecata pentru ca functionarii primariei comunale stau cu dosul in mai multe luntre. Functionarii de care vorbeam sint doua distinse inginere de la Camera Agricola, Cornelia Balan si Florina Meila, care, desi stiu cum sta situatia actuala a paminturilor batrinelor Maria Udrea si Aurelia Popescu, aflate in litigiu de mai multi ani cu Popescu Dan, proprietar in aceeasi localitate, au semnat documente contradictorii, care vor fi folosite de judecatori in luarea deciziilor.


Cind s-a impartit pamintul in comuna Mischii, in conformitate cu Legea 18/1991, batrinele Maria Udrea si Aurelia Popescu si-au primit drepturile funciare, asa cum erau inscrise in registrele agricole, pe vechile amplasamente, dar diminuate cu procentul care s-a stabilit la nivel de comuna. In 1996 li s-au emis si titluri de proprietate, iar pina in 2002 nu au avut nici un fel de problema, lucrindu-si linistite aproximativ 3.700 mp, cit li s-a cuvenit fiecareia. In anul 2002 a primit titlu de proprietate si Popescu Dan pentru suprafata de 1,7 ha, care a fost pus in posesie intr-o alta tarla decit cele doua consatence ale lui, dar in apropierea acestora. Imediat dupa punerea in posesie, acesta a inceput sa munceasca paminturile celor doua batrine, pe motiv ca punerea lui in posesie s-a facut pe un teren mai mic decit cel cuvenit. Au urmat nenumarate reclamatii si discutii, care au dus in final la instanta de judecata. In cauza au fost intocmite mai multe expertize, care au constatat ca Popescu Dan lucreaza abuziv terenul celor doua batrine si ca la masuratorile efectuate a reiesit ca acesta are mai putin teren decit a fost trecut in titlul de proprietate.


Ochelari de cal


Cu ocazia uneia din multele deplasari in teren ale comisiei de aplicare a Legilor fondului funciar, primarul de atunci a promis ca diferenta de teren care lipseste din proprietatea lui Popescu ii va fi data pe un alt amplasament. Pentru ca de trei ani batrinele nu mai puteau nici sa semene, nici sa recolteze un bob de ceva, i-au deschis proces penal lui Dan Popescu. Tribunalul Dolj, prin Sectia penala, le-a dat dreptate femeilor si l-a amendat pe Popescu cu doua milioane de lei, acuzindu-l de tulburare de posesie. Cum era de asteptat, partile au mers mai departe la Curtea de Apel, iar Popescu a arat din nou paminturile batrinelor, fiind sigur pe lenea si neputinta functionarilor primariei, care in loc sa incerce sa descilceasca problemele au pus gaz pe foc. In 21 septembrie 2004, la cererea lui Dan Popescu, inginerele Cornelia Balan si Florina Meila i-au eliberat acestuia o adeverinta necesara la Curtea de Apel Craiova, din care reiese ca Gheorghita Popescu, mama lui Dan Popescu, isi munceste corect pamintul, conform titlului de proprietate eliberat.


Cele doua inginere nu stiau ca Popescu nu are tot pamintul trecut in titlul de proprietate in tarlaua 22, fapt pentru care ceea ce muncea Popescu atunci nu putea sa fie conform titlului de proprietate pe care-l detine. Aceleasi functionare au constatat, cu doi ani in urma, ca Popescu Dan a intrat pe terenurile Mariei Udrea si Aureliei Popescu. „I-am eliberat lui Popescu Dan adeverinta in care ziceam ca munceste corect terenul pentru ca atunci cind ne-am dus la fata locului l-am gasit in tarlaua 22, unde are el terenul. Nu ne-am uitat mai departe sa vedem daca a arat si la alti vecini pentru ca nu ne-a solicitat nimeni“, a spus ing. Florina Meila, atunci cind am intrebat-o cum se face ca in fiecare an elibereaza adeverinte contradictorii pe baza carora trei oameni se judeca de trei ani. La Mischii, probabil ca functionarii au ochelari de cal si nu pot vedea ce observa tot satul!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS