18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDinel Staicu - mai vigilent decit institutiile statului

Dinel Staicu – mai vigilent decit institutiile statului

La filiala din Craiova a SC Robur SA, AVAS a ramas cu activele fara valoare, desi are de recuperat peste zece miliarde de lei

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a pus ochii pe firma lui Iulian Siclitaru, SC Robur SA din Tirgu Jiu, societate care are o filiala si in Craiova. Daca in privinta firmei din Tirgu Jiu, AVAS mai poate trage sperante sa recupereze din zecile de miliarde de lei datorie, la filiala din Craiova situatia este cu totul diferita. Dinel Staicu a reusit sa o ia inaintea tuturor si l-a executat pe Siclitaru pentru o datorie de doar doua miliarde de lei, in timp ce statul are de recuperat de la filiala din Craiova 80 de miliarde de lei.

In ajunul Craciunului, AVAS a organizat la Bucuresti o licitatie pentru valorificarea mai multor active apartinind SC Robur in scopul recuperarii la bugetul consolidat al statului a unei parti din datoriile uriase acumulate de societatea lui Iulian Siclitaru. Autoritatea statului a scos la vinzare un imobil compus din cladire P+1 cu o suprafata construita de 201 metri patrati, o magazie cu o suprafata de peste 80 de metri patrati, precum si un teren de 850 mp, toate situate in Tirgu Jiu, pe strada Ecaterina Teodoroiu, adica sediul social al firmei. Pretul de pornire a fost de aproximativ 74.000 de dolari, la care se adauga TVA. Totodata, AVAS a incercat sa vinda mai multe constructii si un teren de 2.714 metri patrati din localitatea Polovragi, active pentru care AVAS cerea 23.555 de dolari plus TVA. La acestea se adaugau un teren de peste 3.200 de metri patrati, din Tirgu Jiu evaluat ca pret de pornire la aproape 21.000 de dolari plus taxa pe valoarea adaugata. In total, AVAS ar fi putut recupera, conform anuntului de licitatie, aproximativ 120.000 de dolari, suma infima comparativ cu datoria totala de aproximativ cinci milioane de dolari pe care o avea de platit statului SC Robur SA, dupa cum reiese din cifrele publicate pe site-ul de internet al Ministerului Finantelor, sume valabile la data de 30 septembrie 2004. Data organizarii licitatiei a fost aleasa de AVAS total neinspirat, intrucit posibilii investitori erau mai degraba preocupati de concedii si sarmale decit sa participe la o licitatie la care mai trebuia sa depuna si o garantie de participare de 30% din valoarea activelor licitate, adica aproximativ 40.000 de dolari. Ce s-a intimplat la licitatie ramine un mister, deoarece SC Robur SA nu figureaza in portofoliul de firme publicat pe site-ul de internet al institutiei.

AVAS a preluat doar o parte din datoriile SC Robur

Surpriza mare insa. Directia de Informare si Relatii Publice din cadrul AVAS a trimis pe adresa GdS o precizare referitoare la situatia datoriilor catre buget ale SC Robur SA si ale SC Robur SA SETTPPL, filiala din Craiova. Desi Robur SA cu sediul in Tirgu Jiu are datorii catre stat de aproape 180 de miliarde de lei, AVAS a preluat doar o parte dintre acestea, mai precis creantele de 5,1 miliarde de lei pe care le avea de recuperat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate Gorj de la firma lui Iulian Siclitaru. Din informarea Directiei de Informare a AVAS rezulta ca statul a preluat de la CNAS Gorj, prin protocolul semnat pe 17 noiembrie, creanta de 5,1 miliarde de lei din care Robur SA a achitat doar 0,41%, din acest motiv AVAS declansind procedura de executare silita. Precizarea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului nu explica insa de ce a preluat doar o parte infima din datoria de 180 de miliarde de lei a societatii din Tirgu Jiu, stiut fiind faptul ca datoriile sint preluate de AVAS doar in momentul in care titularul creantei nu are posibilitatea de a-si recupera restantele de plata.

Surpriza mare la Craiova

Surpriza cea mare apare insa in privinta filialei din Craiova a Robur, SC Robur SA SETTPPL, care datoreaza la rindul ei aproape 80 de miliarde de lei bugetului consolidat al statului. Pentru a recupera o parte din datorii, Directia Generala a Finantelor Publice Dolj a scos de-a lungul timpului la licitatie o parte din activele firmei, sumele recuperate fiind incomparabil mai mici decit restantele acumulate. Ca si in cazul firmei-„mama“ din Tirgu Jiu, AVAS a preluat doar o parte din debitele SC Robur SA SETTPPL, in suma de 10,7 miliarde de lei, creante intrate in portofoliul AVAS prin protocolul semnat pe 11 noiembrie 2003. De asemenea, banii proveneau de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate Dolj. Nota AVAS confirma faptul ca filiala din Craiova este in executare silita, dar precizeaza ca recuperarea miliardelor este „ingreunata de valorificarea principalelor active din judetul Dolj ce au fost vindute silit anterior pentru recuperarea unei datorii fata de Asociatia FPP Oltenia, derivata din contractul de imprumut din 12 ianuarie 2001 in suma de doua miliarde de lei, incheiat intre SC Robur SA SETTPPL Craiova, cu sediul in strada Sfintul Dumitru, nr. 1 si CCBP Rich – Bank Craiova, strada Mihai Viteazul nr.4“. Cu alte cuvinte, AVAS, principala institutie a statului de recuperare a creantelor bugetului de stat nu prea mai are ce vinde, deoarece Asociatia FPP Oltenia a cunoscutului om de afaceri Dinel Staicu i-a luat-o inainte executind silit SC Robur SA SETTPPL. Mai mult, filiala din Craiova a Robur s-a imprumutat la Rich-Bank, o banca de al carei nume este legat tot Dinel Staicu. In aceste conditii, AVAS se va multumi cu posibilii bani obtinuti din vinzarea nimicurilor care mai exista in patrimoniul filialei craiovene a Robur SA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS