19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateChiar daca ajutorul de la stat a scazut la 16%, oamenii de afaceri din Craiova sint optimisti:

Chiar daca ajutorul de la stat a scazut la 16%, oamenii de afaceri din Craiova sint optimisti:

Firmele pot recupera si in 2005 impozitul de 25% pentru profitul reinvestit
245 de miliarde de lei ii asteapta pe patronii de IMM, acestia trebuind sa depuna declaratii pe proprie raspundere ca au respectat legea

Intreprinderile mici si mijlocii vor primi ajutoare mai mici din partea guvernului ca urmare a scaderii impozitului pe profit de la 25 la 16%. Daca pina in prezent firmele au primit ajutor de la stat pentru investitiile realizate din profitul reinvestit, incepind cu 1 ianuarie, IMM-urile vor recupera cel mult 16% din suma respectiva, in situatia in care au obtinut profit in urma activitatilor economice desfasurate. Reprezentantii Consiliului Local al Intreprinderilor Mici si Mijlocii Craiova spun insa ca scaderea cu noua procente nu va afecta in sens negativ activitatea firmelor, acestea nepierzind , de fapt, nici un leu prin introducerea noii cote aplicate asupra profitului. „Firmele pot recupera si in 2005 impozitul de 25% platit pentru profitul reinvestit in ultimul trimestru al anului trecut. Scaderea la 16% nu afecteaza firmele, deoarece si impozitul pe profit s-a diminuat“, a declarat presedintele CLIMM Craiova, Valentin Cristea. Conform spuselor sale, prin Legea nr. 346 si HG nr. 1.461 fostul guvern a acordat IMM-urilor o cota de 0,2% din Produsul Intern Brut pentru dezvoltarea activitatii firmelor, acte normative aprobate la sfirsitul anului si pentru care si-a dat girul si Consiliul Concurentei. „Anul trecut au fost acordate 245 de miliarde de lei aferente anului 2005, bani care vor reveni IMM-urilor care au investit in ultimul trimestru din 2004. Astfel, daca ai cumparat echipamente anul trecut, acum poti intocmi o documentatie care trebuie depusa la Agentia Nationala pentru IMM-uri si Cooperatie (ANIMMC), institutia care implementeaza programul de ajutorare. Dupa analiza dosarului, agentia returneaza banii firmei prin virament, cu conditia ca societatea comerciala sa nu aiba datorii la buget“, a precizat Cristea. In prezent, firmele isi intocmesc dosarul urmind sa-l depuna direct la ANIMMC sau prin CLIMM Craiova. Procesul nu dureaza mult, intrucit banii exista, fiind inclusi in bugetul pe acest an. Patronii interesati trebuie sa depuna declaratii pe proprie raspundere ca au facut respectivele investitii si ca firmele lor respecta conditiile prevazute de lege, in caz contrar fiind obligati sa dea banii inapoi.

Oamenii de afaceri cer guvernului sa-i scuteasca de impozitul pe profitul reinvestit

Reprezentantii oamenilor de afaceri au cerut mereu guvernului sa scuteasca firmele de plata impozitului pe profitul reinvestit. Faptul ca actualul executiv a simplificat procedurile de impozitare este doar un pas inainte care nu ii opreste insa pe oamenii de afaceri sa continue negocierile cu membrii guvernului. „Se pune problema daca firmele vor recupera banii. Acest lucru se va intimpla in 2006, daca actualul guvern va emite un act normativ asemanator cu cel aflat acum in vigoare, prin care sa prevada fonduri pentru programele de ajutorare a IMM-urilor“, a mai spus Cristea. Conform actelor normative in vigoare, sint considerate eligibile pentru returnarea banilor din profitul reinvestit investitiile in capitalul fix, cele in legatura cu crearea unei noi unitati sau in vederea extinderii unitatii existente. Din program sint excluse insa investitiile destinate conservarii potentialului de productie care nu aduc un spor de venit, precum si masurile destinate restructurarii financiare unei societati aflate in dificultate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS