16.2 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTrimis in judecata pentru o evaziune fiscala de 116 miliarde de lei

Trimis in judecata pentru o evaziune fiscala de 116 miliarde de lei

Prima lovitura data lui Genica Boerica de procurori – punerea sub acuzare si trimiterea in judecata pentru o evaziune fiscala de 116 miliarde de lei – a fost, de fapt, semnul ca afacerile lui „Boerro“ intrasera in colimatorul oamenilor legii

Genica Boerica nu era cercetat prima data pentru infractiuni de natura economica. Pe 20 iulie 2004, el a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, alaturi de un arab si doi romani (angajati ai unei firme patronate de Boerica), intr-un dosar privind o evaziune fiscala in valoare de 116 miliarde de lei, din afaceri cu alcool. Potrivit Ministerului Public, liderul grupului de evazionisti – Jamal Sadik Jamal Al Adi – este acuzat de comiterea infractiunilor de fals privind identitatea, uz de fals si evaziune fiscala, urmind a fi judecat in stare de arest preventiv, in timp ce complicii sai – Genica Boerica, Elena Aurora Popa si Florin Clinciu – vor fi judecati in stare de libertate pentru complicitate la evaziune fiscala in forma continuata.

Anchetatorii au descoperit ca, in perioada 1998-2000, Jamal Sadik Jamal Al Adi a infiintat citeva firme-fantoma, care se ocupau cu fabricarea si distribuirea alcoolului etilic. Pentru infiintarea acestor firme, el a fost ajutat de mai multi cetateni arabi si romani si a utilizat pasapoarte false, pe numele Ahmed Hadayadi sau Adeil D. Hedo. Dupa ce a infiintat firmele, arabul si complicii sai au inceput afacerile cu alcool, fara sa plateasca accizele datorate statului, producind astfel pagube uriase bugetului de stat. Jamal Sadik Jamal Al Adi este acuzat de procurori ca si-a insusit ilegal sumele virate de clienti in conturile firmelor sale, fraudind bugetul de stat cu 116 miliarde de lei, reprezentind obligatii fiscale neachitate, rezultate din activitatile comerciale care fusesera derulate fara a fi evidentiate in contabilitate.

Contabila Elena Popa, figura cheie in afacerile lui Jamal Sadik

Una dintre primele societati infiintate de Jamal Sadik a fost ALCOHOL INVEST SRL, cu sediul in Craiova, la a carei creere arabul – care a folosit o identitate falsa – a fost ajutat de Boerica si de doi dintre angajatii acestuia – contabila Elena Aurora Popa si Florin Clinciu. Firma s-a ocupat apoi cu distribuirea alcoolului catre 34 de firme din toata tara, operatiune in care erau folosite autocisterne cu numere false de inmatriculare. In sarcina lui Genica Boerica, anchetatorii au retinut sprijinul important acordat lui Sadik prin intermediul firmelor cu activitate in producerea si distributie a alcoolului la care craioveanul este administrator sau asociat. Potrivit procurorilor, una dintre aceste firme, la care Boerica este administrator, a beneficiat de 800.000 de litri de alcool etilic de la societatile arabului. In schimb, Boerica i-a determinat pe Elena Popa si Florin Clinciu sa-l ajute pe Sadik sa infiinteze una dintre societati, prin intermediul careia s-au desfasurat ulterior activitati comerciale ilegale. Cei doi au completat acte contabile primare si instrumente de plata bancare, cu toate ca stiau ca arabul nu trece si in contabilitate tranzactiile cu alcool efectuate, pentru a se sustrage de la plata obligatiilor fiscale catre bugetul de stat.

Potrivit Legii nr. 87/2004 pentru combaterea evaziunii fiscale, cei patru risca sa stea ani grei la puscarie. Daca vor fi condamnati pentru faptele de care sint acuzati, fiecare dintre cei patru pot petrece in inchisoare intre doi si opt ani. In situatia cea mai dificila se afla arabul Jamal Sadik Jamal Al Adi, in calitatea sa de lider al grupului infractional, dar si Genica Boerica, care i-a determinat pe ceilalti doi acuzati sa comita infractiuni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS