8.1 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAfacerea „Niculina Stoican“

Afacerea „Niculina Stoican“

Vasile Stanescu, sotul Niculinei Stoican, a fost saltat de procurori si jandarmi, dupa o descindere similara cu cea din 3 octombrie, cind au fost retinuti Genica Boerica, Florentin Sargarodschi si contabila Elena Popa

Procurorii Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie au dezlegat misterul unei alte afaceri din cadrul invirtelilor care-l au drept „dirijor“ pe omul de afaceri craiovean Genica Boerica.

In continuarea cercetarilor din acelasi amplu dosar penal, Procurorii Sectiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog au efectuat pe 18 octombrie doua descinderi simultane la doua locatii din tara, in baza unor autorizatii de perchezitie emise de judecatorii Tribunalului Bucuresti.

Returnare ilegala de TVA de aproape zece miliarde de lei

La ora 6.00 dimineata, insotiti de trupele de mascati ai Jandarmeriei bucurestene, procurorii din Capitala au trecut la efectuarea unei noi perchezitii la „Micul Versailles“, locuinta lui Boerica situata pe strada Unirii din Craiova. In acelati timp, o alta echipa de procurori si jandarmi au descins la punctul de lucru al uneia dintre firmele lui Genica – SC BOERRO GROUP SRL – situat in comuna Domasnea, judetul Caras Severin, unde functioneaza un complex de alimentatie publica ce cuprinde o benzinarie, un restaurant, un motel si un boutique. Intr-una dintre camerele de la etajul 1 al acestui complex a fost gasita si persoana cautata, respectiv Vasile Stanescu (sotul solistei de muzica populara Niculina Stoican), cercetat de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru savirsirea mai multor infractiuni: inselaciune la Legea TVA-ului, asociere in vederea savirsirii de infractiuni si complicitate la spalare de bani. Magistratii Tribunalului Bucuresti au emis in ziua urmatoare cuvenitul mandat de arestare pe numele lui Stanescu, la solicitarea procurorilor.

Sotul Niculinei Stoican este cercetat pentru o alta returnare ilegala de TVA obtinuta prin „grija“ conducerii finantelor doljene, exact ca si in cazul lui Genica Boerica. Dupa cum se mentioneaza intr-un comunicat al Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, Vasile Stanescu, in calitate de administrator al firmei SC SORI CRAFT SRL Craiova (societate-fantoma), a solicitat pe 10 aprilie 2002 Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj suma de 9.982.000.000 lei cu titlu de rambursare TVA. Motivarea solicitarii o constituia achizitionarea fictiva a unui imobil (teren + constructie), precum si a unei instalatii complete de carmangerie. Principala invinuire pe care i-o aduc procurorii bucuresteni tine de faptul ca si-a intemeiat solicitarea privind restituirea ilegala de TVA pe o serie de inscrisuri falsificate (facturi fiscale, balante etc.), pe care le-a pus la dispozitia inspectorilor Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj si in baza carora i-a fost acordata in mod ilegal suma de 9.982.000.000 de lei cu titlu de rambursari TVA.

Un imobil „plimbat“ fictiv prin sase firme

Procurorii au reusit sa stabileasca in amanunt culisele acestei afaceri, „regizate“ de acelasi Genica Boerica. Astfel, Banca Internationala a Religiilor- filiala Gorj a scos la licitatie o cladire din Tirgu Jiu, sechestrata in urma unui credit neachitat. La data de 15 octombrie 2001, Boerica a adjudecat la licitatie – prin intermediul cumnatului lui Stanescu – imobilul sus-mentionat la pretul de 1.168.000.000 de lei. Pe 1 februarie 2002, Genica Boerica „vinde“ acelasi imobil firmei fantoma SC IMINENT COMIMPEX SRL Craiova, ce avea ca asociati persoane fictive de cetatenie irakiana, contra sumei de 1.100.000.000 de lei. Citeva zile mai tirziu, pe 6 februarie 2002, aceasta firma „revinde“ unei alte societati-fantoma, SC SORI CRAFT SRL, acelasi imobil cu suma de 30,7 miliarde lei, precum si instalatia de carmangerie pentru 21,8 miliarde de lei. Ulterior, la 30 septembrie 2002, societatea SC SORI CRAFT SRL, la care era administrator Vasile Stanescu, vinde doar imobilul – prin intermediul unei persoane fictive, de cetatenie irakiana – altei firme-fantoma, SC DAGDUNE EXIM SRL, contra sumei de 10.000.000.000 de lei. Pentru ca, pe 10 octombrie 2002, SC DAGDUNE EXIM SRL sa vinda acelasi imobil catre SC PROVLAD SRL Tirgu Jiu, administrata tocmai de Niculina Eugenia Stanescu, sotia lui Vasile Stanescu, cunoscuta mai ales sub numele de scena de Niculina Stoican, contra sumei de 11.000.000.000 de lei. Vasile Stanescu este cercetat in prezent doar pentru tranzactia efectuata de el, cercetarile urmind a fi extinse si la ceilalti protagonisti ai afacerii, inclusiv la Niculina Stoican.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS