18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAVAS il „executa“ pe Siclitaru in ajunul Craciunului

AVAS il „executa“ pe Siclitaru in ajunul Craciunului

Societatea SC Robur SA din Tirgu Jiu, de al carei nume se leaga activitatea omului de afaceri Iulian Siclitaru, este in corzi. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, institutie de specialitate a administratiei publice centrale, scoate la licitatie publica mai multe bunuri apartinind SC Robur SA in incercarea de a recupera o parte din datoriile uriase acumulate de firma din Tirgu Jiu la bugetul consolidat al statului. Conform site-ului de internet al Ministerului Finantelor, Robur SA figura la data de 30 septembrie cu datorii de aproximativ 180 de miliarde de lei, cea mai mare parte a acestora provenind din contributiile pentru asigurarile sociale de stat la care societatea gorjeana avea restante de 124 de miliarde de lei.

La licitatia care va avea loc pe data de 24 decembrie, cu o zi inainte de Craciun, AVAS scoate la vinzare un imobil compus din cladire P+1 cu o suprafata construita de 201 metri patrati, o magazie cu o suprafata de peste 80 de metri patrati, precum si un teren de 850 mp, toate situate in Tirgu Jiu, pe strada Ecaterina Teodoroiu, adica sediul social al firmei. Pretul de pornire este de aproximativ 74.000 de dolari la care se adauga TVA. Totodata, AVAS incearca sa vinda mai multe constructii si un teren de 2.714 metri patrati din localitatea Polovragi, active pentru care cere 23.555 de dolari plus TVA. La acestea, se adauga un teren de peste 3.200 de metri patrati din Tirgu Jiu, evaluat ca pret de pornire la aproape 21.000 de dolari plus taxa pe valoarea adaugata. In total, AVAS ar putea recupera, conform anuntului de licitatie, aproximativ 120.000 de dolari, suma infima comparativ cu datoria totala de aproximativ cinci milioane de dolari pe care o are de platit statului SC Robur SA. Reusita licitatiei este pusa sub semnul intrebarii de conditiile aspre de desfasurare a intregului proces de vinzare si de data total neinspirat aleasa, in ajunul Craciunului, oamenii de afaceri fiind mai degraba preocupati de sarmale sau de schi decit de licitatii. Astfel, posibilii investitori trebuie sa plateasca o garantie de participare reprezentind 30% din valoarea activelor scoase la licitatie, suma care va fi depusa prin virament sau printr-o scrisoare de garantie bancara.

Sucursala din Craiova a SC Robur SA a fost executata de DGFP Dolj

Prin includerea pe lista AVAS a SC Robur SA, statul recunoaste implicit ca directiile de finante locale ale Ministerului Finantelor nu ar putea vinde mare lucru din activele scoase la licitatie sau, daca ar face-o, ar obtine preturi mult mai mici decit in cazul in care licitatia ar avea loc la Bucuresti. Chiar Directia Generala a Finantelor Publice Dolj a incercat sa vinda o parte din bunurile unei sucursale a Robur SA, demersul fiind doar pe jumatate realizat. In luna noiembrie, DGFP Dolj a scos la licitatie active ale SC Robur SA SETTPPL cu sediul in Craiova, sucursala a Robur SA din Tirgu Jiu, pentru datorii de aproximativ 80 de miliarde de lei. Firmei din Craiova, care se ocupa cu exploatarea lemnului, i-au fost scoase la vinzare active ale caror preturi erau in unele cazuri cu pina la zece ori mai mici decit valoarea reala. Printre obiectele scoase la mezat se numarau mai multe tractoare si autoplatforme de diferite tonaje, precum si patru autoturisme la valori modice. Pentru a nu se trezi ca vind active asupra carora societatea nu ar mai avea nici un drept de proprietate sau care puteau fi ipotecate, DGFP si-a luat masuri de precautie si a introdus o clauza prin care ii invita pe cei care pretindeau vreun drept asupra bunurilor licitate sa instiinteze DGFP.

Siclitaru – administrator la SC Robur SA

Ca preturile bunurilor licitate erau mult mai mici, a confirmat la vremea respectiva si directorul Robur SA din Gorj, Ion Gioada. „Autoplatformele pe care Finantele vor sa le vinda cu 90 de milioane de lei costa in realitate aproximativ un miliard de lei“, declara acesta in octombrie. El contesta, de asemenea, si datoria de 80 de miliarde de lei a societatii din Craiova. Conform spuselor lui, societatea „mama“ SC Robur SA a fost cumparata in 1999 de catre Iulian Siclitaru si mai are printre actionari SIF Banat Crisana si mai multe persoane fizice. Ion Gioada declara in urma cu mai bine de o luna de zile ca, in momentul cumpararii, Robur SA avea datorii de 30 de miliarde de lei.

„Intr-adevar, din 1999 nu am reusit sa platim decit putin din datoriile totale, mai ales din cele datorate de angajator“. Conform spuselor sale, Robur SA beneficiase la un moment dat de o esalonare a datoriilor, dar a pierdut aceasta facilitate pentru ca nu a respectat graficele de rambursare. Gioada nu se temea nici de o posibila declansare a falimentului la societatea gorjeana. „In prezent se lucreaza la un plan de esalonare, iar in urmatoarele trei saptamini vom vedea daca se aproba. Sint premise optimiste“, spunea la acea data Ion Gioada. Din cite se pare, AVAS nu arata acelasi optimism si a trecut la executarea silita a SC Robur SA chiar in ajunul Craciunului, cind investitorii sint, de regula, plecati in concediu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS